Dániától is kikapott a kéziválogatott, a franciákat muszáj lesz verni a negyeddöntőbe jutásért

2024. augusztus 2. – 10:30

Dániától is kikapott a kéziválogatott, a franciákat muszáj lesz verni a negyeddöntőbe jutásért
A dán Mathias Gidsellel (fehérben) küzd Sipos Adrián a magyar-dán férfi kézilabda-csoportmeccsen, a párizsi olimpián 2024. augusztus 2-án – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek reggel amúgy sem egyszerű műfaj, a hét utolsó hétköznapján a magyar férfi kézilabda-válogatottnak ráadásul egy extrém húzós napkezdés jutott: a sokszoros világbajnok dán csapattal kellett valamit kezdenie a párizsi olimpián. A B csoportban, ahol a két válogatott szerepel, a dánok már továbbjutottak a negyedik fordulóra, miután zsinórban elverték a franciákat, az egyiptomiakat és az argentinokat is, míg a magyarok egy Egyiptomtól elszenvedett vereséggel nyitottak, egy argentinveréssel folytatták, majd egyetlen last minute góllal kikaptak a norvégoktól.

A továbbjutás így pengeélen táncol, a meccs előtt a negyedik helyen volt a magyar csapat a B csoportban, így nagyon kellett a pontszerzés. Gólok szempontjából álmosan kezdődött a meccs, 3 perc alatt csak egy-egy gól esett, kiegyenlített volt a játék. A 6. percig kellett várni, hogy Dánia egy Emil Jakobsen-góllal megszerezte a vezetést. A következő percek inkább a dánoké voltak, sorban hintették a gólokat, a 10. percben már hárommal elléptek.

A magyar csapat megrázta magát, Mikler Roland is szépeket védett (a dán kapus, Niklas Landin Jacobsen nem különben), negyed órával a kezdés után visszajött a magyar válogatott egygólos különbségre (8-7). A 19. percre Bodó Richárd balátlövőnk egyenlített (9-9), majd bő egy perc alatt a vezetést is megszerezte a magyar csapatnak. A félidő vége felé visszazárkóztak a dánok döntetlenre, majd a félidő utolsó percének legvége dánoké lett, végül Rasmus Lauge kétgólos előnyhöz juttatta a dánokat.

A második félidő egy Mikler-védéssel és egy Bánhidi Bence-góllal indult, de megint leült gólszempontból a meccs: hat perc alatt csak egy-egy gól esett, maradt a két gól közte. Nehéz perceket élt át a magyar csapat, a dánok három góllal elhúztak, ekkor jött Sipos Adrián kiállítása és egy hetes, amiket a büntetőket rendre elvégző ikon, Mikkel Hansen ismét bevarrt. Sajnos stabilizálódott a négygólos különbség, Hansen pedig már öt gólnál járt pár perc múlva (Mathias Gidsel hétgólos volt ekkor már), a magyar csapatra pedig szórták a spanyol bírók a kiállításokat. A 49. percre ötgólosra nyílt az olló, a pontszerzés egyre távolibbnak tűnt.

A mérkőzés végére megrázta magát a magyar válogatott, három gólra zárkózott, a végeredmény 28-25. A magyar csapat utolsó meccsét a házigazda franciák ellen játssza vasárnap délután 4-kor. A továbbjutáshoz elengedhetetlen lesz a győzelem.

Mikler és Ilics is elégedett a munkával

Mikler kapus azt mondta a meccs után az M4-nek, hogy „rengeteget hibáztunk, nagyon sok üreskapus gólt kaptunk”. Szerinte bombaerős a dán csapat, még ha későn is ébredtek. Mikler szerint „tisztességes munka” volt, amit elvégeztek a magyarok. 14 védéséről azt mondta, jól érezte magát, és szeretett volna játszani az utolsó világversenyén. A franciák elleni meccset is megjósolta: van keresnivaló, de „közel százszázalékos meccset kell játszanunk”, elöl-hátul szenzációsan szükséges elvégezni a munkát.

Ilics Zoran azt mondta, a norvégok utáni vereség után nehéz volt, javítani próbáltak. „Az első húsz percben át tudtuk fordítani a meccset”, 3-4 góllal vezettek, de „beleestünk a hibákba”, feljöttek a dánok. A fejét ért ütés után javul, „a kézilabdában benne van ez”. A norvégok elleni utolsó tíz másodpercről azt mondta, a szerencse nem állt mellettük, míg a dánok ellen jól játszottak. Elmondta még, kicsit izgult az olimpia előtt, mostanra visszatért önbizalommal. Ilics öt góljával a válogatott legértékesebbje lett a dánok ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!