Lélekfájdító vereség a norvégoktól, távol került a továbbjutás

2024. július 31. – 10:33

Lélekfájdító vereség a norvégoktól, távol került a továbbjutás
Bodó Richárd nagy küzdésben volt a norvégokkal – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi kézilabda-válogatott harmadik meccsén második vereségét szenvedte el a párizsi olimpián. Magyarország a norvégok, a világ egyik legjobb csapata ellen nem érdemelt vereséget, de ritka pechesen alakult a végjáték.

A két csapat a tavalyi világbajnokságon után a tatabányai olimpiai selejtezőben is találkozott egymással, és mindkétszer Norvégia győzött, és mindkétszer végig uralta a meccset. Most még nagyobb volt a tét, mert egy újabb magyar vereség már szinte kilátástalan helyzetbe hozza a magyar válogatottat, mert a dánokat vagy a címvédő franciákat kellene megverni a folytatásban, miután a norvégok meglepetésre 27-22-re felülmúlták a franciákat.

Abban bízhattunk, hogy minden, ami eltér a megszokottól, az az esélytelenebb csapatot segíti, ilyen volt például a reggel kilenc órás kezdés. Chema Rodriguez kényszerűségből változtatott a csapaton, Rosta Miklós kikerült a keretből, Pedro Rodriguez így pályára léphetett. Rosta maszkban ült a lelátón, vélhetően beteg lett. Pedro az utolsó percben volt csak a pályán, akkor viszont fontos szerepe volt, de ne szaladjunk ennyire előre.

A tizedik percben úgy volt 5-5 az állás, hogy magyar ziccerek maradtak ki, de most sokkal feszesebb, keményebb, kompaktabb volt a védekezés, mint szombaton Egyiptom ellen. A norvégok aztán lőttek kettőt, majd támadhattak a háromgólos vezetésért is, de Imre Bence egy lerohanással, Ilic pedig egy betöréssel gondoskodott arról, hogy 7-7 legyen.

Sagosen lövését Palasics hárította, Bánhidi Bence egy emberelőny legvégén lőtt gólt, amivel 8-7 lett ide. A 22. percben úgy lett 11-8 a magyaroknak, hogy Bodó átlövései, Bánhidi befordulásai ellen nem volt ellenszere a riválisnak, és eközben Palasics hetest védett a kapuban.

Bánhidi a védők gyűrűjében is gólokat lőtt – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Bánhidi a védők gyűrűjében is gólokat lőtt – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Innen elég volt három pontatlan támadás, és háromszor rohantak át rajtunk, és a 25. percben már 11-11 volt az eredményjelzőn, pedig Palasics még egy ziccert is megfogott. Chema látva a támadójáték megakadását időt kért, levitte a következő támadásnál a kapust, és mivel kaptunk még egy emberelőnyt is, a 7 az 5 elleni támadást Imre Bence fejezte be. Lyse lövését kiszedte Palasics, fazekas pedig kis szerencsével elhelyezte első találatát a norvég kapuban. Palasics kitolt egy átlövést is, így 13-11-gyel mehettek a szünetre a csapatok.

A fordulás után Imre összekapart egy kapufáról kipattanó labdát, és bepörgette Bergerud kapujába. Imre következő helyzetét viszont semlegesítette a kapus, így nem sikerült ellépni négy góllal. Sőt, Sagosen duplája és Blonz hetese (Ligetvári kiállítása miatt a magyar fal nem volt hatékony) már egyenlő állást hozott: 14-14.

Innen megint a magyar csapatnak sikerült újítania, Bánhidi valahogy a kapuba varázsolta a labdát, és kiharcolt egy hetest, amit a másik Bence, Imre hidegvérrel értékesített.

19-17-tel kezdődött az utolsó negyedóra, az utolsó nyolc percre elolvadt a magyar előny, a meccs legfontosabb szakasza döntetlenről (21-21) indult.

Bodó bombája jobbkor nem is jöhetett volna, Överby erre beállóból válaszolt. Chema Ilic kiállítása után érezte a tanácstalanságot, időt kért, Bodó pedig 12 méterről remek pattintással vitte tovább a csapatot. Lyse kihasználta az eladott labdát, és üres kapuig gyalogolt vele. Nagy kár volt Lékai hibájáért, mert kettővel is vezethettünk volna. Lyse átlövésből megmutatta, hogy hatékony, de Bánhidi is tarthatatlan volt a másik oldalon.

Lyse elhajlásból is a kapuba lőtt, Bánhidi lövését kirúgta a kapus, a védekezés azonban összeállt, a kontra végén Lékai pedig befejezte a támadást. Norvégia 38 másodperccel a vége előtt időt kért. Nagyon döcögött a támadásuk, Pedro labdát szerzett, Imre Bence ziccerben volt, de ezt Bergerud megfogta. Mi több, a labda gyorsan visszajött, és az ellentámadásra is volt még idő, és Blonz labdája a szélről meg is találta az utat a kapuig. A korábbi szegedi szélsőnek ez volt a kilencedik találata. A csapatból néhányan elterültek a padlón, ami jól érzékeltette a drámát.

26-25-re nyert Norvégia, ritka peches vereség volt.

Norvégia-Magyarország 26-25 (13-11)
Lövések/gólok: 42/26, illetve 43/25
Gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/3
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Palasics – Bóka 2, Szita 2, Bánhidi 6, Sipos, Ancsin, Lékai 1, cserék: Imre 6, Fazekas 1, Bodó 6, Ilic 1, Ligetvári, Bartucz, Rodríguez
a norvég gólszerzők: Blonz 9, Lyse 6, Sagosen, Setterblom 3-3, Björnsen 2, Överby, Gröndahl, Reinkind 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!