Nyolcgólos hátrányból talpra állt a magyar férfi kéziválogatott, de Egyiptom győzött

2024. július 27. – 12:26

Nyolcgólos hátrányból talpra állt a magyar férfi kéziválogatott, de Egyiptom győzött
Bánhidi Bence ezúttal is a csapat húzóembere volt – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Elveszítette első mérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Az előző olimpián elődöntős Egyiptom az első félidő közepén nyolc góllal is vezetett, ezt sikerült eltüntetni a 40. percben. A hajrában kiélezett volt a meccs, de a vezetést egyszer sem sikerült átvenni.

A két csapat legutóbbi találkozóján a tavalyi világbajnokság hetedik helyéért hosszabbítás után nyert Afrika legjobbja. A magyar válogatottnak ez volt ellenük az első veresége, a múlt mellettünk szólt, a 2004-es olimpián Magyarország magabiztosan nyert öt góllal, az is első meccs volt.

Egyiptom kezdett – a korábbi szegedi edző, Juan Carlos Pastor a kapitánya –, a védekezésnél természetesen bent volt a magyar falban Sipos Adrián, a kapuban Bartucz László. Lékai Máté irányított, Ancsin Gábor és Szita Zoltán volt a két átlövő, Bánhidi Bence beállóban, Imre Bence és Bóka Bendegúz a két szélen. Az első magyar gól Imre Bence nevéhez fűződött hetesből.

Tíz perc után 7-4-re vezetett Egyiptom, aztán Ancsin bevágta kilenc méterről, Bartucz fogott egy labdát, Lékai pedig talpról a bal felsőbe lőtt. Egyre csökkent a különbség, onnan viszont három egyiptomi találat jött, Chema pedig 10-6-os egyiptomi vezetésénél időt kért. Ezzel együtt Fazekas Gergő jött irányítani, de Egyiptom lendülete megmaradt, és negyedóra elteltével 13-7-et mutatott az eredményjelző. Nyolccal is elhúztak, 16-8-ra, a sztárok: Zein, El-Deraa, Yahia mind kivették a részüket az előny kiharcolásából. Onnan kezdte meg a felzárkózást a magyar csapat, Fazekasnak a félidő végén volt egy álomszerű labdája Bánhidihez, aki a kapuba is továbbított.

A második félidő is Imre Bence pontos hetesével indult, Fazekas pedig mintaszerű átlövéssel fejezett be egy gyors támadást. (17-19) Innen megint az egyiptomiak léptek tovább, nem sikerült fogást találni rajtuk, elsősorban azért, mert a visszarendeződéssel az egész meccsen kínlódtunk.

A 40. percben Ancsin a szaggatottról a jobb alsóba lőtt, Palasics Kristóf pedig kirúgta Zein lövését. Ancsin a másik sarkot is szétlőtte, Pastor érezte, hogy gödörbe került a csapata, és időt kért.

Bodó a szélre sodródva harcolt ki egy hetest, Imre Bence ha ezt el is hibázta, a kipattanót összeszedte, és bepattintotta, a kezdés után ismét egyenlő volt. (23-23) Egy új meccs kezdődött a befejező húsz percben.

Ennek az első találatát Ahmed Adel szerezte, Fazekas azonban válaszolt rá. Egyiptom megint ellépett három góllal, Yahia lövéseivel szemben ekkor Palasics tehetetlen volt, és a magyar védelem sem tudott ütközni vele. Imre Bence büntetője a felső sarokban landolt, Bartucz hetest fogott, Lékai betörésből volt eredmény – mindkét irányító a pályán volt –, így az utolsó tíz percre 26-27-tel fordultak rá a csapatok.

Innen pedig nézzük támadásonként, mi történt.

  • Ahmed Adel bepattintotta Palasics mellett, Lékai kiszorított helyzetből is bedobta.
  • Yahia bombájára Fazekas válaszolt.
  • Palasics labdát fogott, amit a macedón bírók visszaadtak Egyiptomnak, el-Deraa valahogy megtalálta a rést, Ilic labdáját elhalászta Yahia, Fazekas lövését a kapufa hárította (28-31)
  • el-Deraa fejezte be a lerohanást, Bánhidi bevágta. Labdaszerzés után Bóka az üres kapuba lőtt. Bodó is belőtte az üres kapuba (32-33)
  • A bírók megkegyelmeztek Egyiptomnak egy szabaddobással, Yahia pedig a kapuba pattintott, Bóka mellélőtt, a meccs eldőlt, még egy egyiptomi találat került be a jegyzőkönyvbe (32-35)

Hétfőn este Argentína az ellenfél, ellenük kötelező a győzelem a továbbjutásért, és a norvégok ellen kell egy bravúr szerdán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!