Átgázolt Kazahsztánon, elődöntős a magyar párbajtőrcsapat

2024. augusztus 2. – 14:30

Átgázolt Kazahsztánon, elődöntős a magyar párbajtőrcsapat
Siklósi Gergely (jobbra) és a kazah Vagyim Sarlaimov a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének negyeddöntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A legjobb nyolc között kezdte meg a napot a magyar férfi párbajtőr-válogatott a párizsi olimpián, az ellenfél a kazah csapat volt. A magyar férfi párbajtőrözőknek egyéniben nem sikerült túl jól Párizs eddig, bár Andrásfi Tibor közel járt az éremszerzéshez július 28-án. Koch Máté Tamás a legjobb 32 között esett ki a venezuelai Gabriel Lugo ellen, Siklósi Gergely második meccsén kapott ki a belga Neisser Loyolától, Andrásfi Tibor azonban az elődöntőig menetelt. Végül a későbbi olimpiai bajnok japán Koki Kano megállította itt, majd a bronzmeccs se jött össze, itt az egyiptomi Mohamed el-Szajed győzött.

Siklósi Vagyim Sarlaimovval kezdett, és az első tust is ő adta. Az első sárga lapos figyelmeztetés is neki járt, mivel leszaladt a pástról. Az első asszó néhol kötöttfogású birkózásra is emlékeztetett, Siklósi és Sarlaimov össze is ütköztek egyszer, ezután az utóbbi jó ideig négykézláb várta a bírói döntést. Szerencsére nem járt érte sárga Siklósinak, aki magabiztosan hozta az asszóját: 5-1 ide. Elmir Alimzsanov csapott akasztott párbajtőrt utána Koch Mátéval. Az ő kivárásos, puhatolódzós asszójukban a kazah adta az első kettő találatot, majd Koch egyenlített egy indítás és egy visszavágás után. Koch itt szárnyakat kapott, összesen zsinórban négy tust adott Alimzsanovnak, végül 4-2-re hozta a vívását.

9-3-as összesített állással vette át Andrásfi Tibor Koch Máté helyét, ellenfele Ruszlán Kurbanov volt. A kazah vívó kezdte két tussal, a szintén lassú folyású (legalábbis Siklósiék pörgéséhez képest) asszóban. A lassúságot jelzi, hogy egy perc eltelt tus nélkül, meg is intették mindkét vívót. Végül a kazah szerény 2-0-ra nyert. Koch–Sarlaimov-asszó következett, Koch egy flesstámadással lepte meg egy fejjel nagyobb kazah ellenfelét, aki iziben egyenlített. Sűrűn jöttek a találatok, fej fej mellett haladt a két vívó, együttes találatuk is volt. Végül tuszáporos meccsük 9-8-as magyar sikert hozott, összesítésben ez 18-13-at jelentett a magyaroknak.

Miközben a közvetítésben mutatták, ahogy az ezüstérmes kardcsapat is a lelátóról drukkol, nekigyűrkőzött egymásnak Siklósi és Kurbanov is. Szűk másfél perc vívás hozta meg az első találatot, Siklósi döfött oda ellenfelének sikeresen. Még egy tust adott a kazahnak, 2-0 lett a meccsük eredménye. Alimzsanov és Andrásfi következtek, kazah sárgával és magyar tussal indult az asszó. Egy perc után 3-2-re vezetett Andrásfi a szoros asszóban. Az utolsó egy percre kinyílt az olló, egyre több Andrásfi-találat jött, 9-5 lett a vége, összetettben pedig már 29-18-ra vezettünk.

Kurbanovnak kellett volna Koch ellen szűkíteni a 11 tusos kazah hátrányt, és ez az asszó hozott egy szürreális jelenetet is: a két fél egymás mellé került a páston, majd hevesen döfködni-fűrészelni kezdték egymást. Végül Kurbanové lett a tus a favágó világbajnokságra illő jelenet után. Újabb együttes találat jött, másfél perc után még csak három tus esett az asszóban. A maradék idő lecsorgott, végül 3-2-re Koch nyert. Andrásfi Sarlaimov ellen indította meg az utolsó előtti asszót 12 tusos magyar előnynél. Mint a csapat minden tagja, ő is stabilan és eredményesen vívott, az asszó felénél már 5-1-re elhúzott, még 46 másodperc volt hátra az asszóból, amikor 8-2-re megnyerte azt Andrásfi (mivel meglett az összesen tíz tus, ami az adott asszó végét jelenti).

A záró összecsapás Alimzsanov és Siklósi között már-már tét nélküli volt, hisz 40-22-re elhúzott a magyar válogatott. A kazah derekasan vívott a reménytelen helyzetük ellenére is, hamar 4-1-re ellépett. Az asszó felénél 6-3-ra vezetett Alimzsanov, a meccset pedig egy együttes találat zárta le, Siklósi ugyan kikapott az asszójában 8-5-re,

de a párbajtőrcsapat 45-30-ra megverte Kazahsztánt, ezzel az elődöntőbe jutott.

A győztes magyar csapat az Egyiptomot legyőző Franciaországgal vívja az elődöntőt délután 15.50-től. Érdekesség, hogy a nagy vívónemzet Olaszországot kiverte Csehország a párbajtőrtornáról, ők a Venezuelát verő japánokkal találkoznak a másik elődöntőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!