Mennyi aranyunk lesz a párizsi olimpián?

Legfontosabb

2024. július 25. – 17:17

Mennyi aranyunk lesz a párizsi olimpián?
A párizsi olimpián szereplő magyar csapat csoportképe a Művészetek Palotájában tartott eskütételen, 2024. július 8-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó szellemiségű csapat a miénk, akik közt hétköznapi hősök is vannak, és nagy egyéniségek is. Tanult és értelmes fiatalok, akik már csak a viselkedésükkel, a hozzáállásukkal, értékrendjükkel fontos üzeneteket fogalmaznak meg a következő napokban. A sportolóink bebizonyíthatják, hogy értékes sportteljesítménnyel is lehet követőket toborozni a social platformokon, és ebben a virtuális világban is megállják a helyüket” – mondta Gyulay Zsolt MOB-elnök a Telexnek a párizsi olimpiára készülő magyar csapatról.

A női kézilabda-válogatott már a pénteki, Szajnán megrendezendő megnyitó előtt, csütörtök este megkezdi a szereplését Párizsban. Az előző három olimpián mindjárt az első versenynapon magyar aranyérmek születtek, most is van esély hasonló forgatókönyvre. A legfontosabb cél, hogy Magyarország állandósítsa a helyét a 15 legeredményesebb nemzet közt, ami elérhető, de csak bravúrokkal. Nézzük, kiknek van esélyük a győzelemre!

Húsz éve nem jutott ki ennyi magyar csapat

2004 után szerepelhet ismét négy magyar csapat az olimpián, akkor is a két kézilabda- és a két vízilabdacsapat jutott ki. A Párizsban szereplő magyar különítmény létszáma ezzel 180 fősre duzzadt. Húsz éve még tekintélyesebb volt a létszám, akkor 209 magyar olimpikon versenyezhetett Athénban, de a nyolc évvel ezelőtti mélypontról (Rió, 156 résztvevő) így is sikerült elrugaszkodni. Ha a női kosarasoknál Határ Bernadett dobása bemegy az utolsó támadásnál a spanyolok elleni olimpiai selejtezőn, még nagyobb is lehetett volna a létszám.

A csapatok általában emlékezetes pillanatokat szereznek a szurkolóknak, elég csak a legutóbb 2012-ben olimpián szereplő férfi kézisekre gondolni, akik heroikus küzdelemben verték meg Izlandot. Most is lehet nagy hatású győzelmekre számítani, a férfiak mindjárt Egyiptommal kezdenek, ami legutóbb a négy közé jutott, és most a korábban egy évtizedet Szegeden töltő Juan Carlos Pastor készíti fel őket. Roppant erős csapat, egy jó indulás ellenük nagy önbizalmat hozhat.

A magyar csapat spanyol kapitánya, Chema Rodriguez, még soha nem végzett ilyen hosszú felkészülést, és mivel eddig valamennyi tornára kitalált valami taktikai újítást, ebben joggal reménykedhetünk ezúttal is. Tőlük bravúr lenne a továbbjutás, mert a torna két legnagyobb favoritja, a franciák és a dánok is ebben a csoportunkban vannak.

A nőktől inkább elvárás a továbblépés. Brazília és Angola ellen Golovin Vlagyimir válogatottja az esélyesebb. A nőknél is címvédők a franciák, egyben favoritok is, de talán a legjobb velük kezdeni, mert ők nem az első, sokkal inkább az utolsó találkozót szeretnék megnyerni, és arra élesítik a formájukat.

  • A férfi csapat meccsei: Egyiptom, Argentína, Norvégia, Dánia, Franciaország
  • A női csapat meccsei: Franciaország, Brazília, Angola, Spanyolország, Hollandia

Vízilabdában a férfiak 2023-ban világbajnoki címet szereztek, ami jó kiindulópont, bár idén februárban csak a hetedik lett a csapat, ami a története második legrosszabb vb-szereplése. A sportágban most hét-nyolc hasonló képességű csapat szerepel, és nem magaslik ki senki, ennyire kiegyenlített még sohasem volt a mezőny. A 2023-as vb-n valamennyi negyeddöntő egy gólon múlt, Varga Zsolt csapata az elődöntőben is egy találattal győzött, a finálét pedig büntetőkkel nyerte meg. Ugyanilyen éles meccsek várnak a társulatra, és apróságok fognak dönteni a csoportbeli helyezésekről. A magyarok csoportjából talán a spanyolok emelkednek ki, a szerbek most egyáltalán nem, a házigazda franciák erejét pedig az idei vb mutatta meg, amikor megverték Magyarországot.

A párizsi olimpiára készülő magyar férfi-vízilabdaválogatott edzése a margitszigeti Széchy-uszodában, 2024. június 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI
A párizsi olimpiára készülő magyar férfi-vízilabdaválogatott edzése a margitszigeti Széchy-uszodában, 2024. június 25-én – Fotó: Purger Tamás / MTI

Ebben a lebonyolításban a negyeddöntőben jön a legfontosabb meccs, ezen az olaszokat jó lenne elkerülni, bár a horvátoknál is helyükre kerültek a mozaikok, a görögökkel pedig vb-döntőt játszottunk. Egy centerrel, Hárai Balázzsal vágunk neki a tornának, neki kell bírnia a terhelést és termelni a kiállításokat, a gólokat. A tornát jó védekezéssel lehet csak megnyerni, amihez elengedhetetlenek Vogel Soma bravúrjai. Varga Dénes már átélhette, milyen a dobogó tetején állni, ő ezen a tornán búcsúzik.

A nők februárban vb-ezüsttel jelezték, hogy számolni kell velük. 2004 óta mindig együtt szerepel a férfi és a női csapat, de csak ötödik próbálkozásra, 2021-ben sikerült mindkettőnek érmet nyernie. Jó lenne, ha ez megismétlődne, de épp a korábbi olimpiák mutatják, mennyire nem egyszerű ez.

  • A női válogatott meccsei: Hollandia, Kanada, Kína, Ausztrália
  • A férfi válogatott meccsei: Franciaország, Spanyolország, Japán, Ausztrália, Szerbia

Kik szállíthatják az aranyakat?

Az előző olimpiákon már megszokhattuk, hogy nagyrészt három sportág felel a magyar eredményességért: az úszás, a kajak-kenu és a vívás különversenyt is szoktak vívni egymással, melyik hozza haza a legtöbb aranyat. Meglepetés lenne, ha a három sikerágazat közül valamelyik első hely nélkül maradna. A kajakosok 1996 óta őrzik vezető helyüket a sportágak képzeletbeli rangsorában, de 2016-ban az úszás is három aranyéremmel térhetett haza, Hosszú Katinka akkor volt a csúcson.

A magyar úszók eddig 29 aranyéremmel büszkélkedhetnek, a kajak-kenusok szorosan felzárkóztak mögéjük 28 elsőséggel, noha ők 1956-ban győztek először, míg úszásban már 1896-ban győzött Hajós Alfréd. Párizsban egyenlíthetnek a kajakosok, de most a legnehezebb jósolni, mert a női szakág elveszítette a korábbi években tapasztalható dominanciáját. Csipes Tamara, aki párosban Gazsó Alidával indul, így is jó lehet egy éremre, de a négyes (Pupp–Fojt–Gazsó–Csipes), ami sorrendben háromszor nyert, most nem tekinthető aranyesélyesnek. A férfi négyes (Nádas–Tótka–Csizmadia–Kuli) új hajót, a legmodernebbet kapta, vagyis már biztosan nincs hátrányban, ami jó előjel.

Mégis inkább Kopasz Bálint a legnagyobb favorit, még akkor is, ha épp Varga Ádám lesz a legnagyobb kihívója, no meg a portugál Pimenta. Legutóbb kettős magyar győzelmet láttunk, ez akár meg is ismétlődhet, mert az egész magyar sport két unikális személyisége harcol egymással. (Illetve párosban együtt is mennek.) A kajakosok kapitánya, Hüttner Csaba mindenesetre négy érmet jelölt meg, annyival lenne elégedett.

Úszásban Wladár Sándor elnök érzékletesen fogalmazta meg a helyzetet: a favoritra, Kós Hubertre kevesebben lesznek kíváncsiak a hazai nézők közül, mint a címvédőre, az unortodox felkészülést választó Milák Kristófra. A különcsége már a júniusi Eb-n is meglátszott, nem utazott együtt a csapattal Belgrádba, most is külön utakon jár, de azért reméljük, megérkezik a francia fővárosba. A 200 pillangón Milák a címvédő, a világon két versenyző képes 1:52-n belül úszni: ő és a francia Léon Marchand. Marchand duzzad az erőtől, Miláknál rejtély, hogy mennyire közelíti meg egyéni legjobbját, ami egyben a világcsúcs (1:50,34).

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon, 2024. június 21-én – Fotó: Derencsényi István / MTI
Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon, 2024. június 21-én – Fotó: Derencsényi István / MTI

Kós Hubert 200 háton esélyes, és ez még talán akkor is így lenne, ha az orosz Jevgenyij Rilov itt lenne a mezőnyben. Mivel ott ült az emelvényen, amikor az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a háborúról beszélt, erre esélye sem lehetett. Kós remekül fejlődött Amerikában, még mindig csak 21 éves, de már a második olimpiájára készül. A nyílt vízen Rasovszky Kristóf ezüstérmes volt Tokióban, a Szajna sodrása és hullámzása neki vélhetően kedvezőbb, mint a német címvédő Wellbrocknak.

A vívók szövetségi kapitánya, Boczkó Gábor három érmet jelölt meg elvárásként. A legutóbbi vb-n két csapataranyat nyertek, a férfi- és a női kardcsapat is győzött. Már csak emiatt is lehet favoritnak tekinteni őket. A férfiak az olaszokkal kezdenek, akiktől a világ legjobb felkészülése után is ki lehet kapni. Most a felkészülés zaklatott volt a kapitány, Decsi András távozásával, de azóta rendeződtek a viszonyok, kérdés, hogy ez a távozás milyen nyomokat hagyott az érintettekben.

A legnagyobb aranyesélyes, a kardvívó Szilágyi Áron felkészítését időközben Sárközi Gergely vette át. Ismerték egymást, Sárközi már a Szilágyit felkészítő stáb tagja volt, a vezetőedzőtől részfeladatokat kapott. Most viszont ő lett az egész csapat kapitánya. Szilágyi triplázása világraszóló szenzáció volt Tokióban – ez előtte senkinek sem sikerült –, és a negyedik aranyat is elviheti, mert nála jobban senki sem tudja, hogyan kell alkalmazkodni az olimpia okozta stresszhez.

A férfi-kardcsapat 1988 óta nem nyert olimpián, most a 22 éves Rabb Krisztiántól kaphat lendületet, aki ifjúsági olimpián nyert már. „Az élsport az eredménycentrikusságról szól. 1987-ben világbajnokok voltunk a kajaknégyessel, mégis cseréltünk két embert, úgy nyertünk egy év múlva olimpiát” – vont párhuzamot a mostani helyzettel Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A csapatversenyben is fontos szerep hárul Szilágyira, illetve a sérülése után visszatérő Szatmári Andrásra.

A női kardcsapat kétszer egymás után nyerte meg a vb-t, sikerszériájuk Párizsban teljesedhet ki. Japánnal kezdenek, ha rajtuk átlépnek, már a négyben vannak. Ott az Egyesült Államok várhat rájuk. A nők elértek arra a szintre, hogy tőlük tartanak leginkább az ellenfelek.

Párbajtőrben sem állunk rosszul, sőt, az egyéniben egyenként világbajnok Siklósi Gergely és Koch Máté, akik egyben első és második helyen állnak a világranglistán, szintén nagy, ha nem abszolút esélyesek Párizsban.

Velük lesz teljes a kollekció

A birkózásban tavaly volt két világbajnok, a kötöttfogásban Losonczi Dávid (87 kiló), a szabadfogásban Muszukajev Iszmail. A honosított versenyző súlycsoportja, a 65 kiló rendkívül erős, ha még egyszer olyan napja lenne, mint a tavalyi vb-n, az érmeszerzése garantált. Ugyanez a megállapítás igaz Losonczira is, akinek a dinamikája a kitolásoknál egyedülálló a súlycsoportjában, és a szőnyegen is jól dolgozik, jól pörget, jól emel, neki talán még olyan nagyon a sorsolást sem kell figyelnie.

Három másik küzdősport szereplése, a dzsúdó, a taekwondo és az ökölvívás már lényegesen jobban függ a sorsolástól. Dzsúdóban két egymást követő olimpián csak 1976-ban és 1980-ban volt magyar érmes, ami jól mutatja, most sem lesz könnyű. Tóth Krisztián Tokióból bronzéremmel tért haza, egy szerencsés sorsolással megint eljuthat addig, de a világranglistán előkelő helyen álló Pupp Rékára is igaz ez. (Neki a testvére, Noémi egyébként a kajaknégyesben kapott helyet.)

Bokszban Akilov Pylyp a legsúlyosabb harcok sújtotta ukrajnai Bahmutból jött át Magyarországra, Hódmezővásárhelyen készült fel, és két jó meccsel már érmes lehet a 80 kilóban, ha erőnyerő az első fordulóban. Kovács Richárd egy jó sorsolással szintén eljuthat idáig. Taekwondóban Salim Omar világbajnok volt 2022-ben, legutóbb ötödik lett, most is sok van benne. A Madridban élő Márton Viviána még csak 18 éves, neki volt egy hároméves veretlenségi szériája a korosztályos versenyeken, a felnőtt mezőnyben kevesen ismerik, ráadásul a 67 kilót még csak most szokja, meglepetést okozhat. Józsa Levente is képes lehet meglepetésre, mert egyre inkább közelít a világ élvonalához.

Akilov Pylyp edzés közben 2024 áprilisában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Akilov Pylyp edzés közben 2024 áprilisában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vitorlázásban Érdi Mária a világranglista első helyéről várja az olimpiát, világbajnok is volt már, hát kit neveznénk éremesélyesnek, ha nem őt, de erre ő maga nem teherként tekint. Tornában 1992 után akár ismét szerenkénti döntős is lehet, ha Kovács Zsófia visszanyeri a formáját, és megcsinálja jól a gyakorlatát vasárnap este felemás korláton. Teniszben összeállt a két legjobb magyar játékos, és Fucsovics Márton, valamint Marozsán Fábián kis szerencsével akár a két legjobb spanyollal, Nadallal és Alcarazzal is összecsaphat.

Az öttusában utoljára kapnak főszerepet a lovak, és remélhetőleg a magyarok is főszereplők lesznek az olimpia két utolsó napján. Bőhm Csaba júniusban világbajnoki címmel, Szép Balázs vb-ezüsttel érkezik. A nőknél Guzi Blanka ugyancsak vb-második, Gulyás Michelle idén jól indult, de hullámvölgybe került, ettől még ő is éremesélyes.

Mennyit ér egy arany most, és mennyit a múltban?

Tíz százalékkal emelkedett egy aranyérem értéke a három évvel ezelőtti tokiói olimpiához képest, vagyis 55 millió forinttal kalkulálhat egy bajnok. Az ezüstért 39,27, a bronzért 31,35 millió forint jár majd. A nyolcadik helyig jár jutalom, a nyolcadikok 3,08 milliót kapnak.

Az alábbi táblázatban azt néztük végig, hogy a múltban mennyi pénzt kaptak a győztesek, és hogy ez mennyire emelkedik ki a havi átlagbérhez képest. Elsőre az 55 milliós összeg soknak tűnik, de ahhoz képest, hogy ez egy kisebb kétszobás, új építésű fővárosi lakás ára, már nem is annyira:

Helyszín, évszámOlimpiai jutalom értékeOlimpiai aranyak számaHavi átlagkereset
1936, Berlinszínház- és villamosbérlet10
1948, London10 00010
1952, Helsinki10 00016928
1956, Melbourne10 00091235
1960, Róma15 00061575
1964, Tokió20 000101757
1968, Mexikóváros28 000101928
1972, München40 00062450
1976, Montreal70 00043174
1980, Moszkva100 00074098
1988, Szöul500 000118968
1992, Barcelona1 500 0001122 294
1996, Atlanta3 500 000746 837
2000, Sydney6 500 000887 645
2004, Athén10 000 0008145 520
2008, Peking20 000 0003198 964
2012, London35 000 0008223 060
2016, Rio de Janeiro35 000 0008263 171
2020, Tokió50 000 0006291 400
2024, Párizs55 000 000437 600

Na de mennyi arany lesz?

Az egyik nagy elemzőcég, a Gracenot, 23 érmet tippelt Magyarországnak úgy, hogy ebből 7 arany lesz, 6 ezüst és 10 bronz. Tokióban 20 érem jött össze, ebből 6 arany, 7 ezüst és 7 bronz. Gyulay Zsolt reálisnak nevezte a hét aranyat, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is. A MOB korábbi elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi magyar tagja, Schmitt Pál visszafogottabb volt, szerinte mindegyik színű éremből öt lesz Párizsban. A Telex tippje: az aranyak számában nem lesz változás Tokióhoz képest, vagyis 6 arannyal zárnak a magyarok, de a 20 érem nem jön össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!