Női vízilabda-vb-döntő: mindent kiadott magából Magyarország, de kikapott az USA-tól

2024. február 16. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női vízilabda-válogatott két év után jutott ismét a világbajnokság döntőjébe, akkor is az Egyesült Államok volt az ellenfél, és akkor is nyertek az amerikaiak. Most viszont csak egy góllal, és volt esély az egyenlítésre is.

Magyarország két döntetlen utáni (Hollandia és Görögország) győztes büntetőpárbajjal jutott el ismét a női vízilabda világbajnokság fináléjába. A csapat eredetileg az olimpiai kvótáért utazott, miután azt már hétfőn kiharcolta, nyilván minél fényesebb éremre vágytak.

Vályi Vanda ezúttal is elhozta a labdát, de az első magyar támadások nem sikerültek, míg az amerikaiak az első két támadásukat értékesítették – Raney ejtése nagyon szép volt –, így rögtön megnyugtató előnybe kerültek. Aztán lőttek egy harmadikat is, de Garda Krisztina valamint Rebecca Parkes gondoskodott arról, hogy az első negyed végére csak egy gól legyen a hátrány. (2-3)

A negyedik amerikai gólt Fattal jegyezte, erre Keszthelyi Rita válaszolt, rendkívül zaklatott kettős előny volt, többen megpróbálták bevenni a kaput, de csak a sokadik kipattanóból sikerült a csapatkapitánynak. Az ötödik amerikai találatra – ezek után Magyari Aldát lecserélte a kapitány – Faragó Kamilla válaszolt, labdája megpattant a blokkon, a vízen, beleért a kapus is, de becsúszott a gólvonal mögé. A félidőben 5-4-re vezetett az ellenfél.

A harmadik negyedben többször is volt esély az egyenlítésre, de létszámfölényben kétszer sem sikerült érdemi lövésig eljutni. Raney azonban nem hibázott előnyből, a videó azonban kiderítette, hogy már lejárt a támadóidő, amikor még mindig a kezén volt a labda, ezért elvették a találatot. Gurisatti a másik oldalon egy megpattanó lövéssel kiegyenlített. (5–5) Az USA megkapta menetrendszerűen a létszámfölényes helyzetet, de Steffens kísérletét Leimeter blokkolta.

Az utolsó negyedben kellett eldöntenie a két csapatnak, hogy melyik lesz a győztes. Keszthelyi lövése kimaradt, Fattal előnyből belőtte. Neszmélynek ez volt az első bekapott gólja, amióta a gólvonalon állt, több mint tíz percet kihúzott, miközben volt egy tanítani való mozdulata. Négy és fél perccel a vége előtt Steffens két méterről a kapuba húzta a labdát, megint kettőre nőtt az amerikaiak előnye. (5-7) Neushul ejtése után a kapufa besegítette a labdát, ezzel pedig lényegében eldőlt az aranyérem sorsa.

Keszthelyi egy extra lövéssel kihasználta a magyar előnyt, de ekkor már csak két és fél perc volt hátra. Az amerikai támadás elhalt, Leimeter lövését a jól teljesítő Johnson kapus a kapufára tolta. Garda pontos pattintása közelebb hozta a csapatot, 57 másodperc volt ekkor hátra. A mieink labdát szereztek, a magyar centerre hárman rontottak rá, de a bírók úgy látták, nem történt szabálytalanság, így az Egyesült Államok ünnepelhetett. Az USA 8-7-re nyert.

„Nem volt a kezünkben a meccs, ez nem igaz, de ha kicsit higgadtabbak vagyunk, egy extra csoda összejöhetett volna kis szerencsével. Amit az amerikaiak lábmunkában tudnak, arra más nem képes.

Elveszítettük ezt a meccset, noha az utolsó pillanatig úgy éreztem, történhet valami. Nem tudom, hogy mikor leszünk ilyen közel az aranyhoz”

– magyarázta az M4 Sportnak a magyar kapitány, Mihók Attila.

A bronzérmet a spanyolok szerezték meg, miután 10-9-re megverték a görögöket. A magyar csapat bronzérmes volt az előző olimpián, Párizsra jó előjel ez a mostani ezüstérem.

Egyesült Államok – Magyarország 8 – 7 (3-2, 2-2, 0-1, 3-2)
gólszerzők: Fattal 3, Steffens 2, Raney, Musselmann, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi, Garda 2-2, Parkes, Faragó, Gurisatti 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!