Elismerte az európai kéziszövetség elnöke, súlyos bírói hibák alakították az Eb sorrendjét

2024. január 28. – 14:54

Elismerte az európai kéziszövetség elnöke, súlyos bírói hibák alakították az Eb sorrendjét
A francia Prandi labdája elmegy a svéd sorfal mellett, szép gól volt, de szabálytalan – Fotó: Tom Weller / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan még hátravannak a németországi kézilabda-Európa-bajnokság éremosztó mérkőzései, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) osztrák elnöke, Michael Wiederer keserű mérleget vont a záró sajtótájékoztatón Kölnben. Elismerte, hogy súlyos bírói hibák alakították ki a döntő párosítását.

A svéd–francia elődöntőn ugyanis a két macedón játékvezető (Nacsevszki és Nikolov) előbb lépéshibára hivatkozva, 27–26-os svéd vezetésnél nem adta meg a svéd irányító, Jim Gotfridsson szabályos gólját. Majd az ellentámadásból időn túli szabaddobás jött, akkor viszont megadták a francia Elohim Prandi találatát. Noha a lövés közben elmozdult a lába, és érvényteleníteni kellett volna. Bár kétségtelenül gyönyörű, elhajlásos gól volt, és a torna egyik legemlékezetesebb gólja. A franciák ugyanis ezzel kiegyenlítettek, a hosszabbításban pedig már átrohantak a svédeken.

A svéd barátaim azzal fogadtak a meccs után, hogy bűnös vagyok, de elnökként magam is tisztában vagyok vele, hogy vállalnom kell a felelősséget. Emberi mulasztás történt, ez teljesen világos. Az általunk használt technológia lehetővé tette volna, hogy jó döntés szülessen. Nemcsak ekkor, hanem két másik esetben is”

– jelentette ki Wiederer a Nemzeti Sport tudósítása szerint. A másik két eset korántsem volt olyan horderejű, mint az elődöntőt tényszerűen befolyásoló bírói tévedések.

A svédek természetesen óvtak, azt azonban el kellett utasítania a szabályok értelmében az EHF-nek, mert ha eredményt befolyásoló bírói hiba is történt, az nem műhiba volt, ami más elbírálás alá esik.

Wiederer azt is kifejtette, hogy hibáznak a játékosok, az edzők, így hibázhatnak a játékvezetők és a szervezők is. Megígérte, a játékvezetők képzésére és pszichológiai képzésére külön figyelmet fordítanak.

Teljesen érthetetlen volt az elődöntőben, hogy egy góllal végződő időn túli szabaddobást miért nem nézet automatikusan vissza a zsűrielnök, ha például a magyar–szlovén találkozón, amit lényegesen kisebb tét mellett, az ötödik helyért rendeztek, visszanézették Lékai Máté passzát, hogy kell-e hetest ítélni miatta. Akkor győzött a józan ész, nem szándékosan dobta el a labdát a magyar irányító három másodperccel a vége előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!