Elutasították a svédek óvását, francia-dán döntő lesz a kézi-Eb-n

2024. január 27. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) fegyelmi bizottsága elutasította a svéd válogatott óvását, amelyet a franciák elleni Európa-bajnoki-elődöntő rendes játékidejének utolsó gólja miatt nyújtottak be – közölte az EHF.

Az olimpiai bajnok francia válogatott pénteken hosszabbítás után 34-30-ra győzte le a címvédő svéd válogatottat a férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A rendes játékidő utolsó másodperceiben még a svédek vezettek 27-26-ra, amikor a franciák kaptak egy utolsó esélyt egy időn túli szabaddobás formájában. Elohim Prandi eldőlve kicselezte a svéd sorfalat, majd a kapus feje fölött a kapuba bombázott, és hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban a franciák aztán felőrölték a svédeket, és bejutottak a dánok elleni döntőbe.

A svédek a meccs után óvást nyújtottak be, mert vitatták Prandi egyenlítő góljának szabályosságát. A francia játékos egyik lába lövés közben elemelkedett a talajtól, ami a szabályok szerint elvileg nem szabályos. A svédek kifogásolták, hogy az északmacedón játékvezetők nem használták a videóbírót a gól ellenőrzésére, hanem egyből megadták azt.

Az EHF egy szombati közleményben írt a svéd óvás elutasításáról. „A helyzet alapos értékelését követően a testület megállapította, hogy az EHF játékvezetőinek belátására van bízva a videóbíró használata, amit nem kötelező használni” – állapította meg az európai szövetség.

„A videóbírót csak akkor használják, ha a játékvezetőknek komoly kétségeik vannak a helyes döntés meghozatalával kapcsolatban, vagy ha nem tudták megfelelően látni a helyzetet”

– írta az EHF, hozzátéve emiatt az óvást elfogadhatatlannak tartják és elutasítják. A fegyelmi bizottság határozata ugyan még nem jogerős, a svédek szombaton 20 óráig akár még fellebbezhetnek is a döntés ellen, de ez már aligha fog változtatni az elődöntő végeredményén.

A német-svéd bronzmeccset és a francia-dán döntőt vasárnap rendezik Kölnben. A magyar válogatott az 5. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!