Kézi-Eb: győzelem Szlovénia ellen, megvan a rekordot jelentő 5. hely

2024. január 26. – 16:44

Kézi-Eb: győzelem Szlovénia ellen, megvan a rekordot jelentő 5. hely
Imre Bence hetest harcolt ki Mackovsekkel szemben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott győzelemmel és az ötödik helyen zárta a németországi Európa-bajnokságot, miután a helyosztón 23-22-re megverte Szlovéniát. A válogatott öt siker mellett három vereséggel fejezte be a tornát, egy Eb-n ötször még sohasem nyert.

Az európai szövetség (EHF) versenykiírása értelmében az ötödik helyért van külön helyosztó, és nem rangsorolják az eddigi teljesítményük alapján a csapatokat. Magyarország a hozzá hasonlóan holt fáradt Szlovéniával csapott össze, hogy megszerezze azt a pozíciót, ami eddig egyszer sem sikerült az Eb-történelemben.

A szlovénok egy kicsit frissebben kezdtek, és öt perc után elhúztak 5-2-re, három gyors góllal sikerült ezt a hátrányt eltüntetni – elsősorban Lékai és Bánhidi termelte a gólokat –, Bóka pedig gondoskodott arról, hogy 8-7-re már a magyarok vezessenek. Bartucz a kapuban adott stabilitást, és 20 perc után már két gól (10-8) volt az előnyünk.

A félidő végére elsősorban az elhibázott ziccerek és hetesek miatt Szlovénia fordított, Ilics állította be a 12-13-as állást.

A szünet után a szegedi irányító Dean Bombac módosította 13-15-re az eredményt, megint két góllal vezetett a rivális. A 45. percben úgy lett 16-16, hogy addigra már összesen öt magyar hetes maradt ki, Ferlin eszén nem tudott túljárni Lékai, Rosta és Imre sem.

Bartucz bravúrja után Bóka a szélről a kapus feje fölé tette a labdát, 12 perccel a vége előtt 19-18-at mutatott az eredményjelző. Nem tartott sokáig a magyar előny, mert két szlovén gól után már hátrányban is voltunk. Bodó bombája 20-20-at jelentett, Zarabec nem tette meg a szívességet, hogy büntetőt hibázzon. Az újabb szlovén találatra Fazekas szép lövéssel felelt.

Az 57. percben Bóka hetese végre bement (22-22), Bartucz védett, Bánhidi büntetőt brusztolt ki. Bóka ezt is belőtte, 23-22-vel indult az utolsó perc. Zarabec és Dolenec is elbizonytalanodott, végül előbbi lőtt, de Bartucz lekapta a levegőből a labdát. Az utolsó magyar támadás már nem volt pontos, de ez már nem számított, kiharcolták az ötödik helyezést. A legjobb magyar pozíció 2004-ben egy hatodik volt.

„Tudom, hogy klisé és általánosítás, de ez a szív diadala volt. Nem maradt bennünk semmi, mindenki hozzátette a magáét”

– így értékelt Bartucz László.

A válogatott márciusban az olimpiai selejtezőn játszik legközelebb, várhatóan Portugália és Norvégia ellen kell kiharcolni a párizsi részvételt.

Magyarország–Szlovénia 23-22 (12-13)
Köln, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 40/23, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 8/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc
Magyarország: Bartucz – Bóka 4, Szita, Bánhidi 5, Sipos, Ilic 3, Lékai 5, cserék: Imre 2, Ancsin, Ligetvári, Fazekas 2, Bodó 1, Rosta 1, Andó

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!