Portugália legyőzésével juthat ki az olimpiára a magyar férfi kéziválogatott

2024. január 25. – 14:39

Portugália legyőzésével juthat ki az olimpiára a magyar férfi kéziválogatott
Bánhidi Bencére és a férfi kéziválogatottra március közepén vár az olimpiai selejtező torna – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott még versenyben áll története legjobb Európa-bajnoki szerepléséért, és ha pénteken legyőzi Szlovéniát, akkor ki is harcolja. Ha veszít, akkor megismétli a legjobb helyezését, a 2004-ben megszerzett hatodik pozíciót.

A játékosoknak elsősorban a pénteki meccsel kell foglalkozniuk, mi azonban vethetünk egy pillantás, kicsit szélesebb perspektívában, a március 14. és 17. között rendezendő olimpiai selejtezőre. Ebben még sok változó van, mivel még most zajlik az Afrika-bajnokság is. Azt a tornát a térség legjobbjának otthonában, Egyiptomban rendezik.

Csütörtök délután Egyiptom–Tunézia elődöntőt játszanak. Ezen a sztárokkal teletűzdelt Egyiptom az esélyes, ami a négy között volt a legutóbbi olimpián, az előző vb-n pedig épp Magyarországot verte hosszabbításban a hetedik helyért.

Ha Egyiptom a papírformát hozva megnyeri a földrész bajnokságát, azzal egyenes ágon kijut a párizsi olimpiára, az pedig a következő selejtezőcsoportot alakítja ki:

Norvégia
Magyarország
Portugália
egy afrikai csapat (Tunézia, Algéria vagy Zöld-foki szigetek).

Innen két ország jut tovább. A minitorna rendezője lehet Magyarország is, de az esélyeket jelentősen csökkenti, hogy a nőknél már Debrecen megkapta a rendezési jogot.

Ha Egyiptom nem nyeri meg az Afrika-bajnokságot, az annyiban változtatja meg a csoportot, hogy nem Norvégiához kerül Magyarország, hanem ez a négyes vár Chema Rodriguez csapatára:

Németország/Svédország
Magyarország
Portugália
egy afrikai csapat (Tunézia, Algéria vagy Zöld-foki szigetek)

Mint látható, a portugálokat egyik forgatókönyv szerint sem sikerül elkerülni. Ők egyébként ott voltak a legutóbbi olimpián, de mivel kikaptak Japántól, nem jutottak be a legjobb nyolc közé. A németek és a svédek külön ágon elődöntősök az Eb-n, ha összekerülnek a döntőben vagy a bronzmeccsen, az olimpiáért is csatázhatnak egymással, hiszen a másik két elődöntős csapat már korábban kvalifikálta magát az olimpiára.

Szombat este jutunk tehát még közelebb a megoldáshoz, mert akkor kiderülhet, hogy Egyiptom érvényesítette-e a papírformát, és kijut-e egyenes ágon.

A már kijutott nemzetek: Franciaország (rendező), Dánia (vb-győztes), Argentína (Dél-Amerika bajnoka), Japán (Ázsia bajnoka), Németország/Svédország (Európa-bajnok jogán).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!