Kézi-Eb: szűk vereség a franciáktól, az 5. helyért játszhat a válogatott

2024. január 24. – 19:26

Kézi-Eb: szűk vereség a franciáktól, az 5. helyért játszhat a válogatott
A Veszprémben játszó Remili gólokkal kezdte a meccset – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsó középdöntős meccsét elveszítette a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. Mindkét csapat felszabadultan játszott, a franciák azonnal büntették a magyar hibákat.

Mivel Izland legyőzte Ausztriát, az olimpiai bajnok, és már továbbjutó franciák elleni meccs előtt a magyar válogatott tudta, pénteken még egy meccs várhat rá. Az ötödik helyért szállhatnak harcba a szlovénokkal szemben. A 20:30-kor kezdődő Németország–Horvátország-találkozó eredményétől függetlenül a németek játsszák az egyik elődöntőt a dánokkal. A másikat a franciák a svédekkel. (A németek és a svédek vannak még harcban a közvetlen olimpiai pozícióért.)

A franciák veretlenül készültek erre az összecsapásra, és az egész mezőnyben az egyedüli csapat, amelyik még nem kapott ki, és ezúttal is megőrizte veretlenségét. A másik ágon a dánok és a svédek a továbbjutásuk tudatában már lazábban vették a meccset. A franciáknál is lehetett hasonlóra számítani, de nekik a második soruk is olyan erős, hogy bármelyik nemzettel versenyképes. A magyar csapat csak megszorítani tudta ellenfelét.

A magyar kapus, Palasics Kristóf egy vakbélműtét miatt hiányzott – az éjjel műtötték meg –, a jobbátlövő, Máthé Dominik lába napokkal korábban sérült meg, ő már elhagyta a csapatot.

Francia góllal kezdődött, amire négyet lőttek a magyarok, ebből kettőt Imre Bence vállalt, akinek nem volt rossz lövése ezen a tornán eddig a meccsig. A 10. percben érték utol a franciák a mieinket (8-8), egy labdaeladás után Descat végigrohant a pályán, és először vezetett a rivális. Innen állva hagyták a kapkodó és pontatlan magyarokat, és 9-13 lett negyedóra után. Könyörtelenül büntették a magyar hibákat, nagyon könnyen és nagyon kevés húzásból jutottak el a kapuig.

A 25. percben Remili bombájával már hatgólos lett a különbség (14-20), nemcsak a veszprémi játékos, hanem Dika Mem is remekül célzott távolról. Innen négy szép góllal sikerült felzárkózni, Hanusz ki tudta használni a sebességét az utolsó támadásoknál, és a fordulásra 18-20-at mutatott az eredményjelző.

A második félidőben két gyors magyar gól az egyenlítést jelentette, aztán Tournat zárta le a hosszú francia gólcsendet. Ancsin hatalmas bombája még tartotta az egyenlő állást, de két magyar hiba (Lékai rossz passza és hetese) megint elég volt ahhoz, hogy a 40. percben 23-21 legyen oda.

Az utolsó negyedórára 23-26-tal fordultak a csapatok, Andó Arián bemutatott néhány bravúrt a kapuban, de az ellenfél tetszés szerint, kivételes könnyedséggel alakította ki a ziccereket, amiket be is fejezett, így a különbség nem csökkent. Az utolsó magyar gólokat Fazekas és Bánhidi lőtte, de a 32-35-ös végeredményt a Veszprémből távozó Kentin Mahé állította be.

A magyar kapitány, Chema Rodriguez azt mondta, hogy a franciákat csak százszázalékos teljesítménnyel lehet megverni, és akkor, ha nekik nincs jó napjuk. A védelemmel és a visszafutással nem volt elégedett. „Minden csapatnak nehéz ez a ritmus, hogy egy nap pihenő van. Jó munkát végeztünk el decemberben, jó úton vagyunk. Ezen a meccsen megmutattuk, 60 percen át végig tudunk futni és harcolni. Büszkének kell lenni erre a csapatra” – értékelt az M4 kamerája előtt.

Magyarország–Franciaország 32-35 (18-20)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 52/35, illetve 53/32
gólok hétméteresből: 1/0, illetve 5/3
kiállítások: 6, illetve 6 perc
Magyarország: Bartucz – Bóka 1, Szita 1, Bánhidi 5, Lékai 3, Ancsin 4, Imre 3, cserék: Sipos, Rosta 5, Fazekas 4, Bodó 3, Andó, Ligetvári, Ilic 1, Hanusz 2

A csoport állása: 1. Franciaország 10 pont, 2. Németország 5, 3. Magyarország 4, 4. Ausztria 4, 5. Izland 4, 6. Horvátország 1.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!