Ismét jöhet a téli foci-vb, Szaúd-Arábia maradt az egyetlen pályázó a 2034-es tornára

2023. október 31. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Minden valószínűség szerint Szaúd-Arábia lesz a 2034-es férfi labdarúgó-világbajnokság házigazdája, miután Ausztrália az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy mégsem pályáznak a torna megrendezésére – írta a BBC.

Az ausztrál futballszövetség csupán órákkal a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) keddi, a szándéknyilatkozatokra vonatkozó határideje előtt erősítette meg, hogy nem akarnak pályázni a 2034-es világbajnokság rendezésére. Így viszont Szaúd-Arábia maradt ez egyetlen ország, ami érvényes pályázatot nyújtott be. Ebből pedig nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy 2034-ben ismét téli foci-vb-t fognak rendezni, ugyanis a klíma nem teszi lehetővé, hogy Szaúd-Arábia nyáron tornát rendezhessen. Bár előbb még meg kell várni a FIFA hivatalos bejelentését is, ami valószínűleg jövőre fog megtörténni.

A FIFA korábban azt közölte, hogy a 2034-es világbajnokságot Ázsiában vagy Óceániában rendeznék. Az ausztrál szövetség azzal indokolta a döntést, hogy inkább a 2026-os női Ázsia-kupa, valamint a 2029-es klubvilágbajnokság rendezési jogának elnyerésére akarnak koncentrálni.

Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia az Ázsiai Labdarúgó-szövetség támogatását élvezi, valószínűleg ugyanolyan ellentmondásos házigazdája lesz a vb-nek, mint volt Katar 2022-ben. Jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják Szaúd-Arábiát az emberi jogok megsértése, a homoszexualitás kriminalizálása, a szólásszabadság korlátozása és a jemeni háború miatt. Szaúd-Arábia nemzetközi megítélését súlyosan rontotta Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása is.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg úgy próbálja ellensúlyozni országa rossz nemzetközi megítélését, hogy az elmúlt pár évben végtelen mennyiségű pénzt fektettek különböző sportágakba és sportrendezvényekbe: Szaúd-Arábiában egymást érik küzdősportgálák, 2021 óta van már saját Forma–1-es futamuk, évek óta ott rendezik a Dakar-ralit, és egy állami befektetési alapon keresztül még a golfba is beszálltak.

De a legtöbb erőforrást természetesen a futballba ölték: előbb többségi tulajdont szereztek az angol Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedben, majd Cristiano Ronaldo leigazolása után több tucat sztárjátékost csábítottak a szaúdi bajnokságba, aminek a közvetítési jogát még magyar sportcsatorna is megvette. Nem csoda tehát, ha Szaúd-Arábia ezek után még fontosabb szereplője akar lenni a futballvilágnak, amihez egy világbajnokság rendezése ideális eszköz lehet. Néhány hete már bejelentették, hogy szívesen megrendeznék a 2035-ös női vb-t is, de az igazi csúcs a 2034-es férfi vb lenne. Hogy végül mire juthat a szaúdi futballálom, és hogy mit nyernek ezzel az egész sportwashinggal, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A 2026-os vb-nek Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó fog otthont adni, míg a 2030-as tornát három kontinensen, összesen hat országban fogják rendezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!