Három kontinensen, hat országban rendezik a 2030-as foci-vb-t

2023. október 4. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Három kontinensen, hat országban rendezik a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot – jelentette be szerdán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A fő házigazda Spanyolország, Portugália és Marokkó lesz, de Argentínában, Uruguayban és Paraguayban is rendeznek majd mérkőzéseket.

A 2030-as világbajnokság rendezésért két pályázat volt még versenyben:

  • a spanyol–portugál–marokkói,
  • valamint egy dél-amerikai, amit Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile nyújtott be közösen.

A dél-amerikai pályázat mellett szólt, hogy az első, 1930-as futball-vb-t Uruguayban rendezték, így száz év elteltével ismét Dél-Amerika adhatott volna otthont a világ legnagyobb sporteseményének. Ugyanakkor az észérvek inkább a spanyol-portugál-marokkói pályázat mellett szóltak, mind az infrastruktúrát, mind a kész vagy éppen felújítás alatt álló stadionokat tekintve.

A FIFA tanácsa végül azt a salamoni döntést hozta, hogy a spanyol-portugál-marokkói marad az egyetlen pályázat a 2030-as vb-re, cserébe dél-amerikai is kap néhány mérkőzést a tornából.

„A tagszövetségekkel folytatott széles körű konzultációt követően, valamint a centenáriumi világbajnokság fontosságára való tekintettel a FIFA tanácsa kulcsfontosságú döntéseket hozott a 2030-as világbajnokság pályázatával és rendezésével kapcsolatban. Figyelembe véve a legelső világbajnokság történelmi kontextusát, a FIFA tanácsa egyhangúlag megállapodott arról, hogy Uruguay fővárosában, Montevideóban egy egyedülálló centenáriumi ünnepséget rendeznek, emellett három világbajnok mérkőzést is rendeznek Uruguayban, Argentínában és Paraguayban” – áll a FIFA közleményében.

„Egy megosztott világban a FIFA és a labdarúgás egyesít” – mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke. „A FIFA tanácsa, amely az egész futballvilágot képviseli, egyhangúlag úgy döntött, hogy a legmegfelelőbb módon ünnepeljük meg a világbajnokság századik évfordulóját, amelynek első kiírását 1930-ban Uruguayban rendezték. Ennek eredményeként Dél-Amerikában kerül sor a megnyitóünnepségre, és három dél-amerikai ország – Uruguay, Argentína és Paraguay – rendez majd egy-egy mérkőzést. A három mérkőzés közül az elsőt természetesen abban a stadionban játsszák majd, ahol minden kezdődött, a mitikus montevideói Estádio Centenárióban” – mondta a FIFA elnöke.

Infantino hozzátette, hogy a FIFA tanácsa arról is egyhangúlag döntött, hogy a fő rendező Marokkó, Portugália és Spanyolország lesz. „Két kontinens – Afrika és Európa – nemcsak a labdarúgás ünneplésében egyesül, hanem egyedülálló társadalmi és kulturális kohéziót is teremt. Micsoda nagyszerű üzenet a békéről, a toleranciáról és a befogadásról” – mondta a FIFA elnöke.

Ennélfogva a spanyol, a portugál és a marokkói válogatott már kvalifikálta is magát a 2030-as vb-re. A dél-amerikai válogatottak kvalifikációjára viszont nem tért ki a FIFA közleménye.

A következő, 48 csapatos világbajnokságot Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó rendezi közösen 2026 nyarán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!