Váratlanul kirúgta edzőjét a Bayern München, Lőw Zsolt is tagja lehet az új stábnak

2023. március 24. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Bayern München menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt, akinek a helyét Thomas Tuchel veszi át. Tuchel 2025. június 30-ig szóló szerződést kötött a Bayernnel – áll a klub pénteki közleményében.

Nagelsmann 2021 nyarán érkezett a Bayern Münchenhez, ahol Hansi Flick helyét vette át. Első szezonjában megnyerte a német bajnoki címet, viszont a Német-kupából és a Bajnokok Ligájából kínos vereségekkel estek ki. Mindezek ellenére a menesztése elsőre meglepőnek tűnhet, ugyanis a Bayern ebben a szezonban csupán három mérkőzést veszítette el, a BL-ben valamennyi meccsüket megnyerték, a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germaint kettős győzelemmel ejtették ki.

Ugyanakkor a bajnokságban a szokásosnál gyengébben szerepeltek, Nagelsmann az őszi hullámvölgyet még túlélte, ám múlt vasárnap 2-1-re kikaptak a Bayer Leverkusentől, így már csak a második helyen állnak a Bundesligában, egy ponttal lemaradva a nagy rivális Borussia Dortmund mögött.

Oliver Kahn vezérigazgató úgy nyilatkozott az edzőváltásról: „Amikor 2021 nyarán szerződtettük Julian Nagelsmannt, meg voltunk győződve, hogy hosszú távon együtt fogunk vele dolgozni. Mostanra azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy a csapatunkban lévő minőség – a tavalyi Bundesliga-bajnoki cím ellenére – egyre ritkábban mutatkozik meg. A világbajnokság után nem játszottunk jól, a nagy teljesítményingadozások kétségessé tették az idei szezonra, de a jövőre vonatkozó céljainkat is. Ezért cselekedtünk most.”

Hasan Salihamidžić sportigazgató pedig így nyilatkozott: „Ez volt a legnehezebb döntés a Bayern München elnökségi tagjaként eltöltött időm alatt. Juliannal az első naptól kezdve nyílt, bizalomteljes, baráti kapcsolatot ápoltam. Sajnálom, hogy elválnak útjaink. De az alapos elemzés után, különösen a január óta eltelt időszak, valamin az előző szezon második felének tapasztalatai alapján most úgy döntöttünk, hogy elengedjük őt. Nagyon hálás vagyok Juliannak azért, amit a Bayernért tett, és minden jót kívánok neki.”

Nagelsmann mellett Dino Toppmöller, Benjamin Glück és Xaver Zembrod segédedzőket is menesztették.

Az új Bayern-edző, a 49 éves Thomas Tuchel legutóbb a Chelsea alkalmazásában állt. A londoni klubbal 2021 májusában megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is, 2021-ben pedig az év edzőjének választották.

Tuchel korábban a Paris Saint-Germain, a Borussia Dortmund és a Mainz vezetőedzője is volt. Az utóbbi években Lőw Zsolt volt az egyik állandó segítője, és a francia L’Equipe információi szerint a Bayernnél is Tuchel asszisztense lesz. A Bayern egyelőre nem nevezte meg Tuchel edzői stábjának tagjait.

A Bayernre és új edző stábjára azonnal komoly meccsek várnak: április elsején a Dortmunddal játszanak, ekkor akár a bajnoki cím sorsa is eldőlhet. A BL-negyeddöntőben a Manchester City, míg a Német Kupa negyeddöntőjében a Freiburg lesz az ellenfelük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!