2-1-re legyőzték a dánokat a franciák, biztos továbbjutók

2022. november 26. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő francia válogatott könnyű, 4-1-es győzelemmel kezdte a katari futball-világbajnokságot Ausztrália ellen, a második csoportmeccsükön az a Dánia lesz az ellenfelük, akiktől idén már kétszer is kikaptak. A dánok viszont nem kezdték a legjobban ezt a vb-t, az első meccsükön csak 0-0-s döntetlent játszottak Tunéziával.

A meccs első dán szögletét Eriksen adta be, de helyzet nem lett belőle. Lloris könnyedén húzta be a labdát.

A dán kapitány, Kasper Hjulmand változtatott a csapatán, Cornelius helyett Martin Braithwaite állt be.

Csere
M. Braithwaite A. Cornelius
DEN Dánia
Elkezdődött a második félidő
FRA Franciaország 0 : 0 Dánia DEN

Gyakorlatilag csak a dán védőkön és Kasper Schmeichelen múlt eddig, hogy nem lőtt egy vagy több gólt Franciaország. A franciák nagyon erőltetik a széleket Dembelével és Mbappével, de valahogy mindig elbaltázzák a helyzeteket. Cserébe a dán támadójáték egyszerűen nem létezik, egyedül Corneliusnak volt egy nagyobb lövése.

Félidő
FRA Franciaország 0 : 0 Dánia DEN

Ez elég kevés a vb-n eddig megszokotthoz képest.

Amiért megkapta a franciák első sárga lapját. A dán védőt percekig ápolják.

Sárga lap
J. Kounde
FRA Franciaország

Megint Dembelé kapott labdát a jobb szélen, a középre tett labdáját Mbappé bombázta a kapu fölé.

Ugyan továbbra is dominálnak a franciák, és folyamatosan dolgozzák ki a helyzeteket, de a félidő vége felé a dánoknak sikerült párszor veszélyesen megindulni.

36 percet kellett rá várni. Egy gyors kontratámadás végén Cornelius törhetett kapura, a tizenhatoson belülről leadott lövése a kapu mellett kötött ki.

Tovább nyomnak a franciák, Griezmann előtt adódott lehetőség, a lapos, éles szögből leadott lövését Schmeichel lábbal védte.

Ismét Mbappé húzott el a bal szélen, több több védőt is elküldött egy csellel, majd átívelt a jobb szélre, ahol Koundé húzott előre. A franciák jobbhátvédje kapura lőtt, de a lövését blokkolták a dánok.

Hiába védekezik foggal-körömmel Dánia, nagyon látszik, hogy a széleken sebezhetőek. Ha csak egy pillanatig kihagy a figyelmük, Dembele és Mbappe már 2-3 lépéssel a védők mögött jár. Legutóbb is csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem kaptak gólt Mbappe támadásából.

A dánok csatára, Cornelius lépett rá Giroud lábára, begyűjtve ezzel a dánok második sárga lapját.

Sárga lap
A. Cornelius
DEN Dánia

A francia szabadrúgás után Dembelé ívelt a kapu elé a jobb szélről, a beadást Rabiot fejelte kapura, de a dán kapus, Kasper Schmeichel látványos vetődéssel oldalra ütötte a labdát.

Mbappé kapott remek indítást, majdnem kilépett a labdával a dán védők közül, de Christensen az utolsó pillanatban még le tudta őt rántani. A Barcelona védője meg is kapta érte a jogos sárga lapot.

Szép lassan a franciák átvették a játék irányítását, különösen Dembele nagyon aktív a jobb szélen. A dánok pedig csak a szerencsének köszönhetik, hogy nem kaptak egészen korán egy piros lapot.

Ha a dánok nem találnak ki valamit, a franciák még bőven a félidő előtt megszerzik az első gólt, ha ilyen tempóban folytatják.

Sárga lap
A. Christensen
DEN Dánia

Dembelé cselezett a jobb szélen, az alapvonalig vezette a labdát, majd veszélyesen ívelt a kapu elé. A labda nem jutott el Giroud-hoz, a dán védők nagyon figyeltek rá, és tisztáztak.

Mbappét rúgták fel a dánok, a bal szélről Grizemann lőtte kapu elé a szabadrúgást, a dánok szögletre fejelték a labdát. A szöglet után Varane csúsztatott az alsó sarok felé, de Mæhle lábbal mentett.

Mindkét csapatnak volt egy-egy kisebb helyzete, és egyelőre egyik csapat sem dominál egyértelműen.

A 10. percben a franciák előtt adódott lehetőség, Olivier Giroud előtt pattogott a labda a tizenhatoson belül, de nem tudott kapura lőni, mert a dán védők tisztáztak.

Az első 5 percben szinte csak a dánoknál volt a labda, de nagy helyzet még nem volt a meccsen.

Elkezdődött a mérkőzés
FRA Franciaország 0 : 0 Dánia DEN

A világbajnokság első európai összecsapását európai bíró vezeti, a lengyel Szymon Marciniak a játékvezető.

A francia-dán lesz a harmadik világbajnoki mérkőzés, amit a torna egyik legérdekesebb stadionjában, a Katar nemzetközi hívószámáról elnevezett 974 Stadionban rendeznek. A hajókonténerekből összelegózott arénában hagyta ki a tizenegyest Robert Lewandowski a mexikóiak ellen, és az itt játszott Portugália-Ghána-meccs hozta a vb eddigi legőrültebb negyven percét.

Kollégánk, Fehér János is kint volt a keddi lengyel-mexikói-meccsen, így közelről láthatta a nem mindennapi, 44 ezer férőhelyesre tervezett létesítményt. Mint írta, a 974 Stadion az, amivel szinte mindenki találkozik, aki Katarba érkezik. Egyrészt azért mert a dohai repteret és a várost összekötő gyorsforgalmi út mellett található, másrészt a belváros tengerparti sávjáról is jól látszik, vagy akár a szállásul szolgáló luxushajókról is.

A 974 Stadion Dohában – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters
A 974 Stadion Dohában – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

A stadion maga egy hatalmas fém váz, amit konténerekkel tömködtek tele, elvileg pontosan 974 darabbal. Konténerekből építették meg a lépcsőházakat és liftaknákat, vagy legalábbis hasonló lemezeket hajtogattak meg ezekhez, több konténer külön helyiségként működik, konténerbe telepítettek büfét, interjúszobát, raktárakat és vécéket is. Ezt a stadiont a vb után nemcsak visszabontják, hanem teljesen szét is szedik, és csak hűlt helye marad.

Az 1998-as franciaországi világbajnokság óta negyedszer került egy csoportba a francia és a dán válogatott.

  • 1998-ban a franciák 2-1-re nyertek Lyonban,
  • 2002-ben a dánok 2-0-ra győztek Dél-Koreában,
  • 2018-ban pedig 0-0-s döntetlent játszottak Moszkvában.

A Nemzetek Ligája idei szezonjában is összejött a francia-dán párosítás, és nem kis meglepetésre mindkét meccset a dánok nyerték. Júniusban Andreas Cornelius duplájával 2-1-re nyertek Párizsban, a koppenhágai visszavágót pedig 2-0-ra húzták be szeptemberben. Ugyanakkor messzemenő következtetést nem érdemes levonni ezekből az eredméynekből. A francia szövetségi kapitány, Didier Deschamps leginkább kísérletezésre használta a Nemzetek Ligáját, ahol kipróbálta az ötvédős (három belső védő + két szárnyvédő) felállást is, ám a világbajnokságra ezt elvetette, és visszatért a megszokott négyvédős felálláshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!