Beleremegett a mexikói szurkolásba a szét- és összelegózható vb-stadion

2022. november 22. – 20:57

Beleremegett a mexikói szurkolásba a szét- és összelegózható vb-stadion
Fotó: Fehér János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei világbajnokság eddig legjobb hangulatú meccsét hozták össze a mexikói szurkolók a Lengyelország elleni csoportmeccsen. A Katar hívószámát megkapó 974 Stadion ráadásul különleges helyszín is, mert hajókonténerekből épült.

Nem sok közhelyesebb és látványosabb szurkolói kellék van, mint a mexikói sombrero, és kedden elérkeztünk a foci-világbajnokság azon napjához, amikor ezekkel a nagy karimás kalapokkal árasztották el Dohát. A mexikói csapat Lengyelország ellen kezdte meg a csoportküzdelmeket, és ha eddig lettek volna kétségek, hogy mennyien vannak itt a szurkolóik Katarban, azok most végképp eloszlottak.

Már napközben mindenhol zöld mezesekbe lehetett ütközni, igen, sombreróba is, majd pár órával később elárasztották a stadion környékét is, míg lengyelek alig lézengtek ott. Ezek után nem volt meglepő, hogy a szervezők által ingyen osztogatott piros-fehér zászlókból sem sok fogyott. Az már eddig is kiderült, hogy a helyiek ideiglenesen szívesen beállnak más országok mögé, hétfőn például rengeteg bangladesi walesi volt, de a lengyelek úgy tetszik, itt nem olyan érdekesek, nem igazoltak át hozzájuk.

Fotó: Fehér János / Telex Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

A sombrerók mellett a többi megszokott kellék is előkerült, halotti maszkok, mariachi-ruhák, tolldíszek és csiricsáré azték göncök. De nem csak külsőségekben pumpálták fel magukat, először láttam olyat, hogy valaki a kijelölt helyen kívülre mentett ki pár doboz sört, és egy műanyag edényből tequilát is kínálgattak. Persze a vb-n ez még mindig inkább extremitás, mint általános.

A két szurkolótábor közötti egyenlőtlenség a stadionon belül még látványosabb lett, alig lehetett felfedezni piros-fehér lengyeleket, szinte minden bezöldült, mindkét kapu mögötti részt mexikóiak foglaltak el, akik minden adandó alkalmat kihasználtak, hogy a lengyeleket ekézzék. Már egy játékos nevének bemondása is irgalmatlan füttyszót eredményezett. Ha már róluk nevezték el, egyszer a mexikói hullámot is elindították.

Elkoptatott jelző már a félelmetes, de ha teli torokból nyomja 30 ezer mexikói, tényleg beleremeg a stadion. Erre a hatásra még rájátszottak a közelben startoló repülőgépek morajai is. A lengyel játékosokat persze nem lehetett megfélemlíteni, bár lehet, hogy Robert Lewandoswki kimaradt tizenegyesét maguknak írták be a sombrerósok.

A lengyel csatár büntetője után még inkább elszabadult a pokol, levegő nélkül őrjöngött percekig a mexikói tábor, ha csak rajtuk múlt volna, már rég lemosták volna Lengyelországot. Erre viszont a játékosaik nem voltak képesek, így némileg önszórakoztatónak tűntek a betüzesedett mexikóiak, persze ezért is jár focimeccsre az ember.

Az összelegózott stadion

Ma már nem rendeznek olyan világversenyt, ahol ne emlegetnék a „legacy”-t, örökséget és a fenntarthatóságot. Ez persze sokszor inkább csak kötelező szólam, de azért valóban vannak ilyen irányba tett lépések. A nyolc stadiont megépítő Katar is tett fenntarthatósági vállalásokat, és elvileg a 974 Stadion a legjobb példa az újrahasznosításra. Eleve mintha a second handből rántották volna elő, hiszen leselejtezett fém hajókonténerekből pakolták össze. Elvileg pontosan 974-ből, ami egyben Katar nemzetközi hívószáma is, a konténerek pedig a sok pénzt hozó tengeri kereskedelmet is jelképezik.

Fotó: Fehér János / Telex Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

A konténerstadion elsőre inkább csak gegnek látszik, de annyira jó poénnak találták ezt az anyaghasználatot, hogy végigvitték az egész épületen. Konténerekből építették meg a lépcsőházakat és a liftaknákat, vagy legalábbis hasonló lemezeket hajtogattak meg mindehhez, számos konténer pedig külön helyiségként működik, konténerbe telepítettek büfét, interjúszobát, raktárakat és vécéket is.

A 974 Stadion az, amivel szinte mindenki találkozik, aki Katarba jött. Egyrészt azért mert a dohai repteret és a várost összekötő gyorsforgalmi út mellett van, másrészt a belváros tengerparti sávjáról is jól látszik, vagy akár a szállásul szolgáló luxushajókról is. Nem fog mindig a város látképén uralkodni, hiszen ez lesz az a stadion, amelyet nem csak visszabontanak, hanem teljesen szét is kapnak. Volt stadion, nincs stadion. A tartószerkezetként szolgáló acélelemeket bontás után be is lehetne olvasztani, de olyan tervekről is hallani, hogy Uruguay újra összerakná ezt a stadiont, ha megkapná a 2030-as vb-t. Akkor persze nem árt neki új nevet adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!