Duzzadó vitorlát, sivatagi sátort is stadionformába foglaltak, egyet hajókonténerekből hoztak össze

2022. november 19. – 15:08

Duzzadó vitorlát, sivatagi sátort is stadionformába foglaltak, egyet hajókonténerekből hoztak össze
Az Al-Tumama Stadion belső tere – Fotó: Hector Vivas / FIFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az legelső, 1930-as futball-világbajnokság óta nem fordult elő olyan, hogy az összes helyszín olyan kis területre koncentrálódott volna, mint ahogy most Katarban – mindezt Budapest viszonylatában meg is mutattuk, hogy látszódjon, a Dunakanyarban lenne a legtávolabbi stadion a fővárostól. Kis túlzással ezt a vb-t dohainak is lehetne nevezni, hiszen a torna nyolc stadionjából hat a metropolisz területén található, míg a legtávolabbi al-Bajt stadionhoz is csak 35 kilométert kell utazni a belvárosból.

Katart nem lehet azzal vádolni, hogy futballnemzet lenne, bár kétségkívül fontos szerepet tölt be a foci az ország életében, így nem is állt rendelkezésére olyan infrastruktúra, amely egy ekkora eseményt képes lett volna kiszolgálni. Korábban még az is felmerült, hogy más országokba is kell majd vb-meccset vinni, mert nincs elég stadionjuk. Katar eredetileg tizenkét stadion megépítésével, felújításával pályázott, ebből lett végül nyolc. Két aréna, a Halífa és az Ahmad bin Ali Stadion már a vb-pályázáskor is állt, ezek is felújításon, bővítésen estek át, míg a hat másik létesítményt a nulláról húzták fel. Ezek szinte mindegyike nagyon karakteres megjelenést kapott, egy pillanat alatt beéghetnek az agyunkba.

A stadionokkal Katar hagyományaira, történelmére is reflektálni akart, de a fenntarthatóságot is fontos célként fogalmazták meg. A vb egészére nehéz azt mondani, hogy nettó zéró kibocsátása lenne, de a sportlétesítmények egy részénél azért megvalósulni látszanak előremutató fejlesztések.

Hogy mindezt milyen áron hozták össze, arról nincsenek pontos számok. A stadionok megépítésére, infrastrukturális beruházásokra és rendezésre körülbelül 200 milliárd dollárt költöttek. A stadionok mellett új autópályák, kikötők, repülőtér is épült, de az addig nem túl erős közösségi közlekedést is fejlesztették, szűk tíz év alatt három metróvonalat építettek ki, összesen 76 kilométernyi hosszúságban. Ezeknek a vb ideje alatt is fontos szerepük lesz a nézők mozgatásában.

De ha már a számolgatásnál járunk, akkor az emberéletekről is beszélnünk kell. Katarral kapcsolatban visszatérő kritika, hogy a jellemzően bevándorló hátterű munkásaikat szinte rabszolgaként kezelik, és az építőiparban dolgozók munkakörülményei finoman szólva sem a legjobbak. A folyamatos hőség már eleve nehezített pályát jelent, amelyhez alkalmanként napi 14-18 óra robotolás is társulhatott nyomott fizetésért. Az építkezések során többen meghaltak, a szervezők szerint munka közben csak hárman, 36-an pedig a munka után, de nem közvetlenül a munkával kapcsolatos ok miatt. Ezzel szemben emberjogi szervezetek a pályázás, 2010 óta több ezer ember halt meg. A két szám közötti különbség persze abból is ered, hogy másképpen értelmezik azt, hogy milyen munkálatok kapcsolódnak a vb-hez.

Al-Bajt Stadion

Marcio Machado / Eurasia Sport Images / Getty Images
Marcio Machado / Eurasia Sport Images / Getty Images

A 60 ezres aréna ad otthont a nyitómeccsnek, és ahogy korábban említettük, a városközpontól ez a helyszín van legmesszebb. Az aréna egy sátor kontúrját kapta meg, amivel a sivatagi nomád életmódot idézték meg a tervezők. A létesítményben egy luxushotel is helyet kapott, amelyet a vb után még bővíteni is fognak. Erre az ad majd lehetőséget, hogy a lelátók egy részét visszabontják, és 32 ezresre töpörödik a stadion. Az ígéretek szerint a leselejtezett székeket majd fejlődő országok kapják meg a saját létesítményeikhez.

Az al-Hor nevű városban található stadion nem véletlenül kapta a nyitómeccset. Parkolója 6000 autót és 350 buszt fogad, de vízitaxival is megközelíthető, az arénában pedig ezer újságírói helyet biztosítanak. A Katar–Ecuador-nyitómeccs mellett, még öt csoportmérkőzést visznek oda, majd egy nyolcad-, negyed- és elődöntőt is megkap a helyszín.

Luszail Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

Ezt az arénát Luszail Ikonikus Stadion néven is emlegetik, ami kétségkívül öntudatról és optimista szemléletről is árulkodik. Nem is feltétlenül alaptalan ez a megnevezés, hiszen a 80 ezres férőhelyével ez a legnagyobb katari létesítmény, nem véletlenül fogják itt játszani majd a döntőt is. A hat csoportmeccs mellett kap egy nyolcad-, negyed- és elődöntőt is a stadion.

A tömege a Közel-Keleten és az arab világban elterjedt fémtálakat idézi, ehhez idomul arany színezése is. A stadiont napenergiával hűtik, és nettó zéró a kibocsátása. A vb után a mostani kapacitásának felére, 40 ezer fősre bontják vissza. Területén kávézók, boltok, edzőtermek, egészségügyi létesítmények lesznek még.

Stadion 974

Fotó: Matthew Ashton / AMA / Getty Images
Fotó: Matthew Ashton / AMA / Getty Images

Érdemes rögtön a létesítmény nevével kezdeni, ami Katar nemzetközi hívószámát idézi meg, és maradva a számmisztikánál, 974 darab hajókonténerből is áll. A tengerhez közel fekvő 40 ezer főt befogadó szerkezet szintén reflektál a katari mindennapokra, hiszen a tengeri kereskedelem is az ország gazdaságának egyik fontos eleme. Ez a stadion jó példája az újrahasznosításnak és fenntarthatóságnak is, hiszen a vb után a konténerek más funkciót kapva még használhatók lesznek, és azokat tartó moduláris acélszerkezetet is újrahasznosítják. Az építmény szinte teljesen el fog tűnni, így ez a vb-k történetének első ideiglenes stadionja is. Van egy olyan ötlet is, hogy ha Uruguay elnyeri a 2030-as vb rendezési jogát, ott állítják majd újra össze. Itt hat csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd.

Al-Tumama Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

Katarban és a Közel-Keleten, amikor a fiúk elkezdenek serdülni, jogosulttá válnak a gafija nevű, kerek, szövött sapka viselésére. Ez a családi tradíciók jelképe is, és ennek már az al-Tumama Stadion is emléket állít. Az épület tényleg olyan, mint egy malomkerék, amelyet szépen körbeszőttek. A 40 ezres arénát, amelyet szintén visszabontanak majd nagyjából a felére, egy 50 ezer négyzetméteres park is körbeveszi. Az Al Thumamában nyolc vb-mérkőzést rendeznek, hat csoportmeccs mellett egy nyolcad- és egy negyeddöntőt.

Halífa Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

A 40 ezer fős Halífa Stadion erősen kilóg a sorból, hiszen legelső változatát már 1976-ban átadták, majd többször átépítették és kibővítették. 2006-ban itt rendezték az Ázsia-játékok megnyitóját is, de ez volt a katari futballválogatott otthona is, és évente itt rendezik meg az atlétikai Gyémánt Ligát is. 2019-ben az atlétikai világbajnokságnak is ez volt az otthona, és itt élesben vizsgázott a légbefúvós hűtőrendszer is, ami a beszámolók szerint jól működött a pályán és a nézőtéren is. A vb-n hat csoportmeccset visznek oda, de kap egy nyolcaddöntőt is, és ott játszanak majd a harmadik helyért is az elődöntők vesztesei.

Ahmad bin Ali Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

Ezt a stadiont is a fenntarthatóság egyik jó példájának tartják az építtetők, hiszen a korábban itt állt létesítmény építőanyagainak 80 százalékát bedolgozták a mostaniba, és az itt álló fák többségét is megőrizték. Az al-Rajjan csapat stadionját 2003-ban adták át, de 2015-ben már le is dúrták, hogy egy közel kétszer akkorát, 40 ezresnél nagyobbat húzzanak fel a helyén.

A sivatag peremén lévő mostani stadion játszik a környezetével, a homlokzat a homokdűnék hullámait próbálja meg visszaadni. Ez a stadiont már két éve átadták, és a FIFA klubvilágbajnokságának egyik helyszíneként már be is járatták.

Al-Dzsanúb Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

Katar egyik legrégebben folyamatosan lakott településén, al-Vakrában olyan stadiont húztak fel, amelyet héjazata első látásra felismerhető tesz. A Zaha Hadid sztárépítész által megálmodott forma a katari gyöngyhalászok hajóin, a daukon duzzadó vitorlákat idézi meg. Persze voltak olyan vélemények is, hogy itt nem vitorlákról, hanem női nemi szervről van szó, de ezeket a megfigyelések Zaha Hadid kínosnak és nevetségnek nevezte. Az al-Dzsanúb jelenleg 40 ezres, de az al-Vakra otthonául szolgáló létesítményt is visszabontják, és egy 20 ezer férőhelyes aréna lesz belőle. A vb-n hat csoportmeccset és egy negyeddöntőt rendeznek majd itt.

Education City Stadion

Fotó: David Ramos / Getty Images
Fotó: David Ramos / Getty Images

A sivatag gyémántja, így is emlegetik azt a stadiont, amely mint valódi neve is utal rá, Doha egyetemi negyedében épült fel. Az eddig megjelent fotók alapján, az épületet körbeölelő zöldellő golfpálya miatt, tényleg olyan érzése van az embernek, mintha egy oázisban húzott volna föl valaki egy stadiont. Ide is nyolc meccset visznek, a hat csoportmérkőzés mellett egy nyolcaddöntő és egy negyeddöntő helyszíne lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!