Budapest-térképre tettük a katari focivébé stadionjait

2022. november 18. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel lényegében egyetlen város köré összpontosultak a 2022-es katari focivébé stadionjai, eljátszottunk a gondolattal, mi lett volna, ha azokat Magyarországon húzták volna fel. Nem állítjuk persze, hogy nálunk nyakra-főre épülnének stadionok még pár ezres kis településekre is, vagy hogy két marékkal szórnánk a pénzt olyan gigantikus csarnokokra, amiket aztán be kéne zárni a rezsiszámla miatt – csak kíváncsiak voltunk:

hol nőttek volna ki stadionok a földből, ha Doha központja a Clark Ádám téren lenne?

Ezért átmásoltuk a katari térképünk megfelelő pontjait Magyarországra. Amint az látszik, hogy a stadionok zöme Budapesten, illetve vonzáskörzetében lenne, egyedül az al-Bajt Stadion esne távolabb, a Dunakanyar fölé:

Al-Bajt Stadion Szokolyán

A Karmelitából fővárosból a legtöbbet az al-Bajt Stadionba kellene utazni, mert az Pest megye északi részén, a Déli-Börzsöny medencéjében, Szokolya mellett épülne meg, pontosan itt. Egy 60 ezres szokolyai stadion mellett nem csak az szól, hogy a települést még kétezren sem lakják, de az is, hogy rendelkezik a labdarúgás egyik alapkövetelményével: kisvasúttal. Komoly érv viszont Szokolya ellen, hogy már nem kell kisvasutat építeni. A stadion a településtől mindössze egy kilométerre lenne, nagyjából a galambriasztó tüskegyár és a lovasudvar között, a meccseket simán hallani lehetne az Aranysarok sörkertből, miután belaktunk a rétesház kínálatából.

Luszail Stadion Pomáznál

A 80 ezres Luszail Stadion nem is kerülhetne jobb helyre, mint a Pomáz-Csobánka-Pilisborosjenő-Budakalász által közrefogott területre, pontosan ide. Rögtön mellette szintén egy lovasmajor található, de egy tégla kőhajításnyira van a Téglaszelet, szeletelt tégla nevű vállalkozás, ami – megfelelő tulajdonosi körbe kerülve – még az építkezést is segíthetné. Ha meg nem, még mindig meg lehetne szabadulni az alig egy kilométerre fekvő Kevély-nyeregtől – van elég hegy az országban, akinek meg nem tetszik, az bújjon a szomszédos Zöld-barlangba.

Ahmad bin Ali Stadion Telkinél

Az ország szívcsakrájától, Felcsúttól egy jó harminc kilométerre a főváros felé épülne az Ahmad bin Ali Stadion, pontosan ide. A Pátytól északra fekvő, Telki melletti terület előnye, hogy természetvédelmi területen fekszik, rutinból gallyra vágva lehet gajra vágni az egészet, és felhúzni a helyére a 40 ezres stadiont. Telki szomszédos, aranyos nevű utcáinak névadóit (Nyúl utca, Szarvas utca, Őzike utca, Mókus utca) pedig szoborba önthetné egy arra hivatott szobrászművész a stadion elé, nem kell nekik élőben futkorászni a környéken.

Egyetemvárosi Stadion a Budakeszi Vadasparkban

Már hajszál híján Budapesten járunk, az Egyetemvárosi Stadiont rutinból húzhatnák fel pontosan itt, a Budakeszi Vadaspark helyén, egyúttal beleépítve a Magyar Honvédség Egészségügyi Központját, ami lehetne a gyúrószoba. Oktatási teremnek maga alá gyűrhetné a stadion a szomszédos Dínó Parkot (tanulj, Dínó! jelszóval), a VIP-páholy pedig lehetne az egy kilométerre fekvő Erzsébet-kilátó.

Halífa Stadion Budaörsnél

Személyes kedvencem lenne a Budaörs központjától 2 kilométerre északra fekvő területen a Halífa Stadion. A Frank-hegy melletti stadion a térkép szerint olyan dolgok helyén épülhetne meg pontosan itt, mint az

  • Üreg
  • Üreg 1,
  • Üreg 2,
  • Üreg 3,
  • Üreg 4,
  • Gombázó,
  • Szűz Mária,
  • Romos épület, illetve az
  • Épület.

Al-Dzsanúb stadion a Ráckevei-Duna mellett, Al-Tumama Stadion Albertfalván

A fővárostól délre fekvő területen épülne a 40 ezres al-Dzsanúb Stadion, a Ráckevei-Duna mellett, pontosan itt, nem messze – nem fogják kitalálni – egy lovastanyától. Az M0-st átvágva egy köpés Csepel, ahol több létesítmény várja tárt karokkal a pacal zárt karokkal a sport szerelmeseit. A szintén 40 ezres Al-Tumama pedig Dél-Budára, a Kelenföldi pályaudvartól 3 kilométerre kerülne, pontosan ide, persze csak ha megérdemelné ezt a megtiszteltetést egy ellenzéki vezetésű kerület.

974 Stadion a Dohány utcában

Végül elérkeztünk a belvároshoz! A 974 Stadion kicsit keményebb diónak tűnhet elsőre, ugyanis Erzsébetváros helyén Erzsébetvárosban épülne fel, pontosan itt, az Almássy tér mellett, a Dohány utcában. A közlekedést tekintve szerencsés helyszín, működő metróvonal mellett terül el, a már létező Stadionok megálló helyett a Blaha Lujza teret hívhatnák Stadionokabb megállónak. A meccsek után pedig lehetne vonulni a körúton, ha nyernek a magyarok nyer valamelyik csapat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!