Brazília – Szerbia 2-0

2022. november 24. – 19:50

frissítve

Brazília – Szerbia 2-0
Egy brazil szurkoló a szerbek elleni meccs előtt – Fotó: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Az ötszörös világbajnok brazilok is bemutatkoznak a vb-n. A G-csoport első körének ez a második meccse, a másikon Svájc 1-0-ra verte Kamerunt.

A köztudottan futballrajongó Orbán Viktor egy Instagram-posztban árulta el, hogy melyik válogatottnak fog szurkolni a katari foci-vb-n: kisebb meglepetésre nem a lengyeleket, hanem a szerbeket választotta. Mert ugye a foci nem politika.

Helyszíni tudósítás

A szerb-brazil meccsre az újságírók között is óriási volt az érdeklődés, magyarként például esélyem sem volt akkreditációt kapni rá. De az is jól jelzi a hájpot, hogy a Fan Festival nyitvatartási idejét is meghosszabbították, hajnal 2-ig maradhatnak, akik ott nézik a meccset.

A független Szerbia válogatottja eddig kétszer játszott Brazíliával. 2014 nyarán egy barátságos meccsen Fred góljával 1-0-ra nyertek a brazilok, majd a 2018-as világbajnokságon a mostanihoz hasonlóan egy csoportba kerültek (sőt, Svájc is ugyanabban a csoportban volt). Azt a meccset 2-0-ra nyerték a brazilok, az akkor gólszerzők közül Thiago Silva a mostani vb-n is kerettag. Annak a négy évvel ezelőtti meccsnek a legfontosabb pillanatait a FIFA Youtube-csatornáján itt tudja megnézni.

Brazília utolsó világbajnoki címe öregebb, mint a független Szerbia futballmúltja. Ez utóbbi ugyanis 2006-ra datálódik, az akkori németországi vb-n még Szerbia és Montenegró néven vettek részt.

Az önálló szerb válogatott az első meccsén 3-1-re verte Csehországot, azóta három világversenyre jutott ki: a 2010-es, 2018-as és az idei világbajnokságra (Eb-re viszont, miközben arra elvileg könnyebb, egyszer sem, de legutóbb a pótselejtező utolsó köréig jutottak).

A két világbajnokságon egy-egy meccset nyertek, a 2010-esen a későbbi bronzérmes németek ellen, és egyszer sem jutottak tovább. 2018-ban a csoportjuk 3. helyen végeztek, csak Costa Ricát verték. De érdekesebb, hogy kiktől kaptak ki: attól a Brazíliától és Svájctól, akikkel idén is összekerültek – csak idén Costa Rica helyett Kamerun lett a harmadik ellenfelük –, a brazilok Paulinho és Thiago Silva góljaival 2-0-ra verték őket; utóbbi a mostani vb-keretnek is tagja.

A szerbek számára tehát a tét nemcsak az, hogy a harmadik világversenyükön sikerül-e először továbbjutniuk, hanem ezzel együtt az is, hogy sikerül-e visszavágni két mostani és korábbi csoportellenfelüknek.

Egyébként ha a korábbi jugoszláv eredményeket is figyelembe vennénk – nem tesszük, csak megjegyzem, hiszen Szerbiát sok téren Jugoszlávia jogutódjának tekintik –, akkor lenne két-két Eb- és vb-negyedik helyük, világbajnokságon 1930-ban és 1962-ben jött ez össze.

A brazilok a labdarúgás braziljai, ne féljünk ezt kimondani. Közhelyesen közismert információk sorát említhetném róluk, hogy ugyebár ők a vb-k legsikeresebb csapata öt világbajnoki címmel, hogy ők az egyetlenek, akik minden világbajnokságon részt vettek, a legtöbb győztes vb-meccset játszották ésatöbbi, ésatöbbi.

Az élet persze nemcsak siker, fény, csillogás, beszéljünk néhány szót az elmúlt évtizedek árnyékosabb oldaláról:

  • Brazília 2002 óta nem nyert világbajnokságot, azóta a négy közé is csak egyszer sikerült bejutnia.
  • A 2014-es hazai rendezésű vb-n már a nyolcaddöntőben is csak tizenegyesekkel ejtették ki Chilét, majd az elődöntőben 7-1-re verte őket Németország; ez egy 1920-as Uruguay elleni 0-6-tal holtversenyben a brazil válogatott legnagyobb veresége.
  • A négy évvel ezelőtti vb-n csak 6. helyen végeztek, 1990 óta ez volt a legrosszabb eredményük (és csak 8 gólt szereztek, ennél kevesebbet mindössze három vb-n lőttek).
  • Összességében négy egymást követő vb-n nem jutottak elődöntőbe sem, ilyen rossz szériájuk még soha korábban nem volt.
  • De hogy ne legyen teljes keserű a szájíz, a végére idebiggyesztek némi jó hírt is: a csapat a 2021-es Copa America-döntő óta (azt 2-1-re elbukta Argentínával szemben), vagyis 15 meccse veretlen, ezekből 12-t meg is nyert, az idei négy meccsén 14-2 a gólkülönbsé

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!