Brazília – Szerbia 2-0

2022. november 24. – 19:50

frissítve

Brazília – Szerbia 2-0
Egy brazil szurkoló a szerbek elleni meccs előtt – Fotó: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Az ötszörös világbajnok brazilok is bemutatkoznak a vb-n. A G-csoport első körének ez a második meccse, a másikon Svájc 1-0-ra verte Kamerunt.

Csere
N. Radonjic A. Zivkovic
SRB Szerbia

A védő Alex Sandro lépett előre, majd a tizenhatos sarkánál lévő Viníciushoz passzolt, aki élesen középre játszott, de a Neymar lövése mellé ment.

Raphinha kapott remek labdát Paquetától, de Pavlović a tizenhatoson belül nagyon szépen, becsúszva szerelte.

Szerb sorfal, mögötte szerb fekvő védők, előtte brazil minisorfal – akkora volt a tömeg, hogy nem lehetett átlőni. Neymar a sorfalba lőtt, szöglet lett belőle.

A sárgát érő szabálytalanság után kb. 18 méterről jön a szabadrúgás.

Sárga lap
N. Gudelj
SRB Szerbia
Elkezdődött a második félidő
BRA Brazília 0 : 0 Szerbia SRB

58 százalékban Brazíliánál volt a labda az első félidőben, nekik három kaput eltaláló lövésük volt, Szerbiának nulla. A minden erejével védekező szerbeknek duplaannyi (8) szabálytalansága volt, mint az ellenfelüknek (4).

Fotó: Andrej Isakovic / AFP
Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Az első félidőben jó pár olyan eset volt, amikor a brazilok a saját kapujuk elől alig tudták kihozni a labdát, de elöl is sok hibával játszottak. Eladott labdák, kevés mozgás, hiányzó dinamika, kiszámítható passzok. Nagyobb helyzeteket akkor tudtak kialakítani, amikor ki tudták használni a gyorsaságukat. De persze ami kudarc az ötszörös világbajnoknak, az dicséret Szerbiának. Jól állják a sarat, mindig odaér valaki az utolsó brazil passzokhoz, jól helyezkednek, és kisegítik egymást.

Fotó: Giuseppe Cacace / AFP
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Ami önmagában hírértékű ezen a vb-n. Más hírértékű dolog nem is történt ebben a hatvan másodpercben, jön a szünet.

Félidő
BRA Brazília 0 : 0 Szerbia SRB

Miután a szerb védő saját fejét találta el a labdával. A hiba után viszont javított, így Vinícius nem tudta kapura lőni a labdát, sőt, végül róla ment ki.

Živković és Sergej Milinković-Savić játszottak össze nagyon szépen a jobboldalon, de a beadást végül Mladenović gyengén, fölé-mellé fejelte.

Szerbia az erős csapatok ellen játszó kis csapatok megszokott taktikáját alkalmazza: masszív védekezés, és kontrajáték. De igazán nagy helyzetig továbbra sem tudtak eljutni. A brazilok az elmúlt tíz percben elkezdtek felpörögni, próbálkoztak a szélekről éles szögből belőtt labdákkal, és a védősorból a szerb vonalak mögé belőtt indításokkal is, de stabil a szerb védelem. És a brazilok koncentrációja sem az igazi még: Raphinha nagy helyzetben erőtlenül az ellenfél kapusához gurított.

A jobb oldalról remekül indult befelé, Paquetával játszott össze, üresen, lendületből kapta, de gyenge, középre tartó, lapos lövését könnyedén védte a szerb kapus.

Raphinha fejelte be középre a labdát, Milenković fejjel szögletre tisztázott. Kis szögletet lőtt be Raphinha, majd Paquetával összejátszva az alapvonaltól erősen középre lőtt, de Vanja Milinković-Savić ismét jól védett.

Vanja Milinković-Savić a szerbek eddigi legjobbja: Thiago Silva lőtt be remekül a labdát a szerb védők mögé, de a kapus remek mozdulattal tudott felszabadítani.

Tadić adta be a labdát jobbról, de Mitrović hiába ugrott, a brazil kapus lehúzta előle a labdát.

A brazil középpályás távoli lövéssel próbálkozott, a szerb kapus könnyen hárított. A brazil kapusnak, Allissonnak eddig csak egy beadást kellett lehúznia.

Brazília nem igazán tudja felvinni a labdát az ellenfél kapuja elé, jól védik a területeket a szerbek, gyakran alakítanak ki létszámfölényes szituációkat, és keményen oda is lépnek, ha meglódulna Neymar vagy a brazil szélsők valamelyike. Többnyire hátul adogat a brazil csapat, kevés mozgás van a középpályájukon, és nincs elég dinamika a játékukban. Távoli lövésekkel próbálkoztak, de ezeket könnyen fogta a szerb kapus.

Vinicius Jr iramodott meg a baloldalon, Živković nem tudta vele a lépést tartani. A szögletet követő fejest a szerb kapus szép mozdulattal védte.

Az első percekben szinte csak a braziloknál volta a labda, de nagyon magasan letámadnak a szerbek, minden labdáért küzdenek, nehezen jutnak előre Neymarék. A brazilok az első tíz percben csak kétszer tudtak közel jutni a szerb kapuhoz. Először a jobb oldalon, Raphinha oldalán tudták megbontani a szerbeket, de akkor rossz volt a beadás. Pár perccel később a másik oldalon Vinicius cselezte be magát a büntetőterületre, de nem passzolt, és elvették tőle a labdát.

Vinicius Jr kapott jó labdát a tizenhatoson belül, a lesvonalon, de nem tudott rendesen ráfordulni a kapura, körülvették a szerb védők, és felszabadítottak.

Gyorsan összejött az első sárga a Salzburg fiatal védőjének, előbb szabálytalankodott, majd még elégedetlenkedett is egy kört.

Sárga lap
S. Pavlovic
SRB Szerbia

A szerbek nagyon bátran és határozottan letámadtak az első percekben, a brazilok a térfelükről is alig jutottak ki. De amikor igen, akkor Raphinhának egyből sikerült a védők mögé kerülnie, de a jobbról erősen belőtt labdáját a védők kivágták.

A bal oldalra tették a labdát, és saját térfelükön játszatják az első másodpercekben.

Elkezdődött a mérkőzés
BRA Brazília 0 : 0 Szerbia SRB

Brazília (4-1-2-3)

Alisson – Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro – Casemiro – Paqueta, Neymar – Raphinha, Richarlison, Vinícius Jr

Szerbia (3-4-3)

V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Lukić, Gudelj, Mladenović – Tadić, Mitrović, S. Milinković-Savić

Helyszíni tudósítás

Dohában jellemző, hogy a helyiek kiválasztanak maguknak egy-egy csapatot, és aztán annak szurkolnak. Engem is például egy brazil mezes bangladesi taxisofőr vitt, aki azt mondta, én voltam az utolsó fuvarja, most már megy haza meccset nézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!