Ez a csoport egy szörnyű déjà vu a szerbeknek

2022. november 24. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Brazília utolsó világbajnoki címe öregebb, mint a független Szerbia futballmúltja. Ez utóbbi ugyanis 2006-ra datálódik, az akkori németországi vb-n még Szerbia és Montenegró néven vettek részt.

Az önálló szerb válogatott az első meccsén 3-1-re verte Csehországot, azóta három világversenyre jutott ki: a 2010-es, 2018-as és az idei világbajnokságra (Eb-re viszont, miközben arra elvileg könnyebb, egyszer sem, de legutóbb a pótselejtező utolsó köréig jutottak).

A két világbajnokságon egy-egy meccset nyertek, a 2010-esen a későbbi bronzérmes németek ellen, és egyszer sem jutottak tovább. 2018-ban a csoportjuk 3. helyen végeztek, csak Costa Ricát verték. De érdekesebb, hogy kiktől kaptak ki: attól a Brazíliától és Svájctól, akikkel idén is összekerültek – csak idén Costa Rica helyett Kamerun lett a harmadik ellenfelük –, a brazilok Paulinho és Thiago Silva góljaival 2-0-ra verték őket; utóbbi a mostani vb-keretnek is tagja.

A szerbek számára tehát a tét nemcsak az, hogy a harmadik világversenyükön sikerül-e először továbbjutniuk, hanem ezzel együtt az is, hogy sikerül-e visszavágni két mostani és korábbi csoportellenfelüknek.

Egyébként ha a korábbi jugoszláv eredményeket is figyelembe vennénk – nem tesszük, csak megjegyzem, hiszen Szerbiát sok téren Jugoszlávia jogutódjának tekintik –, akkor lenne két-két Eb- és vb-negyedik helyük, világbajnokságon 1930-ban és 1962-ben jött ez össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!