Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2

2022. november 20. – 15:25

frissítve

Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Katar–Ecuador mérkőzéssel elindult a 2022-es katari futball-vb, a nyitómeccset Ecuador nyerte 2-0-ra. A nyitóünnepségen Morgan Freeman és a koreai BTS egyik szupersztárja is felbukkant a korábbi vb-k kabalái mellett, de egyébként a vártnál visszafogottabb show-val készült Katar.

Itt a szerkesztőségben arról beszélgettünk, hogy talán még sosem volt igazán jó meccs a vébés nyitómérkőzések történetében, és a mai Katar-Ecuador sem cáfolt erre rá. Ecuador nagyon gyorsan lőtt két gólt, ráadásul mindet a csapatkapitány Enner Valencia szerezte, akinek az első találatát elvették.

Ezután Ecuador gyakorlatilag végig biztosra játszott, a második félidőben annyira nem erőltették meg magukat, hogy Katar csak azért nem tudott velük mit kezdeni, mert láthatóan más szintet képviseltek az ellenfélhez képest. Pedig Valencián kívül nem igazán brillírozott senki más a dél-amerikaiaknál.

A második félidő már rém gyenge volt, gyakorlatilag eseménytelenül telt el a második 45 perc. Katarnak papíron két erősebb csapat ellen kellene ennél jobban játszania, amire kicsi az esély, hiszen Ecuador csak 6 hellyel van előrébb a világranglistán. Ehhez képest óriási volt az osztálykülönbség köztük.

A katari védők nem sürgölődtek nagyon, hogy megakadályozzák Rodriguezt a fejelésben, de ő melléfejelt. A katariak még átmentek az ellenfél térfelére, aztán kaptak volna egy bedobást, de minek – ezt gondolhatta az olasz bíró is, és lefújta a meccset.

Az elmúlt félóra már-már nézhetetlen volt. Katar három passzt sem képes hiba nélkül összehozni egymás után, Ecuador meg annyival mindenképpen jobb, hogy a labdára rátekeredő katari játékosokat könnyen szerelik.

Ha ennyit tud Katar, akkor nem lesz szép vége az első vébéjüknek, mert Hollandia egyértelműen jóval erősebb, mint Ecuador, de Szenegál keretében is több a topligákban edződő játékos.

Ki tudja, miért.

Ezt is az ecuadoriak lőhették, ebből se lett semmi. Katar, úgy tűnik, szögletig se jut az első vb-meccsén.

Mountari futtában, a tizenhatosról nyeste rá, úgy ment fölé, hogy a lefelé csapódó labda a hálón landolt.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

A csereként beállt katari Waad úgy rántotta le Mendezt, hogy ott sem volt a labda. A szabadrúgást Plata ugyanolyan megfontoltan végezte el, valahol a katari kapu mögött szurkoló ecuadoriakhoz kanyarította.

Hajdu B. István az előbb azt mondta, hogy a hangosbemondón bejelentették, hogy 67 ezer a hivatalos nézőszám a vébé nyitómeccsén. Igen ám, de papíron csak 60 ezer ember fér el az al-Bajt Stadionban, ráadásul Hajdu B. szerint pár perce még 4-5 ezer ember hiányzott a lelátókról, és folyamatosan szivárognak el az emberek a lelátóról.

A helyszínről tudósító Fehér János kollégánk is megerősítette, hogy 67 372 nézőt jelentett be a szpíker a helyszínen.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Afif próbálkozása finoman szólva sem veszélyeztette a kaput, hat-nyolc méterrel ment fölé. De ez volt az első olyan nem fejes próbálkozás, ami a kapu irányába tartott.

Látványosan sokan álltak fel a katariak közül, és úgy tűnik, el is hagyják a stadiont, pedig még bő 20 perc van hátra. A pálya közepénél lévő jobb helyeket adják fel a jobb módúak közül való, hagyományos viseletben lévő családok.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Lehozták a csapatkapitány Al-Hajdoszt – a kapus Al-Sib lett az új kapitány –, helyette Waad folytatja, míg Almoez Alit Muntari váltotta.

A cserékkel, úgy tűnik, nem lett támadóbb a csapat szerkezete, sőt, mivel mindkét beküldött cserejátékos középpályás, míg Almoez elvileg csatár, formálisan inkább védekezőbb lett a felállásuk.

Pár nappal a vébé előtt az előzetes ígéretekre fittyet hányva jelentette be a FIFA, hogy nem lehet mezei szurkolóknak sört vásárolni a stadionokban vagy azok környékén a vébén. Ez értelemszerűen elég rosszul érinti a szurkolók egy részét, de olyannyira, hogy az ecuadori drukkerek egy idő után elkezdték azt skandálni a nyitómeccsen, hogy „queremos cerveza”, vagyis „sört akarunk”.

Fotó: Matthew Childs / Reuters
Fotó: Matthew Childs / Reuters

A húszéves Jeremy Sarmiento váltja Ibarrát, ezzel Estupinan és Caicedes után a Premier Ligában 7. helyen álló Brightonnak a harmadik játékosa is pályára lépett a vb-n.

Nagyon leült a meccs, hiszen a két góllal vezető Ecuador nem erőlteti a támadásokat minden áron, Katar pedig egyszerűen képtelen tartósan megtartani a labdát, vagy dinamikus támadásokat vezetni.

Az ecuadoriak mexikói hullámot indítottak már többedszer, de a hullámuk gyorsan elül, elakad a katariakon. Azért még nem vevők mindenre a futballból.

Hajdu B. István szerint 4-5 ezer ember hiányzik a stadionból, ahhoz képest, hogy telt ház volt az első félidő előtt. Az nem derült ki, hogy ez a 4-5 ezer ember simán csak lelépett a félidőben a katari játékot látva, vagy ennyi idő visszaérni a büfékből, ahol egyébként sört nem is lehet kapni.

A baloldali beadásra Pedro Miguel ugrott legmagasabb, erősen is fejelt, de pontatlanul, a labda elment a jobb kapufa mellett.

Az eddigi két kapura lövésből két góljuk lett, de Ibarra mostani lövését védte a katari kapus.

Fotó: Molly Darlington / Reuters
Fotó: Molly Darlington / Reuters

volt a katari tizenhatoson belül, de a balról érkezett félmagas beadás elment a két támadó között.

Nagyjából ennyi történt a második félidő eddigi majdnem 10 percében.

Sokáig a vb egyik kulcskérdése volt, hogy a nagy meleget hogyan bírják majd a játékosok és a szurkolók. A rendezők hűtött stadionokat ígértek, és ezen sokat is melóztak. Ma a szél miatt amúgy is hűvös van, de így is tolják be a hideg levegőt a tribünöm mögötti folyosóra a képen látható csökött csöveken.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Az előző félidőt szinte végig domináló Ecuador picit túl nyugodtan érkezett ki a második félidőre, és az első 5-6 percben sokkal többet volt a labda Katarnál, mint általában az egész első félidőben. Ezzel viszont túl sokat nem tudnak kezdeni, és Ecuador még így is meg tud lódulni bármikor széleken úgy, hogy az veszélyesnek tűnjön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!