A Liu testvérek maguk fizetik ki a szövetség követelését, ha szükséges

2022. november 17. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ha szükséges, kifizetik a szövetség által követelt összeget, noha nem értenek egyet vele, az országváltást pedig azért kezdeményezték, mert úgy érezték, nincs többé biztosítva idehaza a sportolói karrierjük – ezt a Nemzeti Sportnak adott interjújában mondta Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Az olimpiai bajnok testvérpár először szólalt meg azóta, hogy kiderült: a két rövidpályás gyorskorcsolyázó országváltást kezdeményezett. Az országváltás hátteréről, a körülményekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Azt mondták, akkor kezdtek először aggódni, amikor megtudták, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja együtt az edzői stábot. „Egyre bizonytalanabbá vált a helyzetünk, és ennek nem örültünk. (…) És miután megtudtuk, hogy nem marad változatlan a stáb, többször leültünk tárgyalni a magyar szövetséggel, szerettük volna, ha megtartja az edzőket. Velük értük el a sikereket (…)” A többszöri egyeztetés ellenére azonban nem oldódott meg a probléma, és a Liu testvérek azt mondják, „a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára”.

Megingott a bizalmuk a szövetségben, „bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig”. A korábbi sikerek miatt szeretnék, ha elválásuk problémamentes lenne, mondta egyikük.

Arra, hogy a szövetség csak akkor engedi el őket, hogyha a pénzt, amit az elmúlt három évben rájuk költöttek, kifizetik, azt mondták: a szerződésük március 31-én lejárt, azóta nem terhelték a költségvetést semmivel. „Az említett költségek akkor keletkeztek, amikor mi azért küzdöttünk, hogy minél több érmet szerezzünk Magyarországnak a világversenyeken.”

Liu Shaolin Sándor azt mondta, mivel még nem tudják, hová mennek, vagyis nincs olyan ország, olyan szövetség, amely rendezné ezeket a költségeket, úgy döntöttek, ők maguk fizetik ki a kiszabott összeget, ha azt valóban szükségesnek tartja a szövetség. „Még akkor is, ha nem értünk egyet vele, s ha a rövidpályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra.” Úgy tudjuk, a szövetség követelése elérheti a majdnem 300 millió forintot.

Liu Shaolin Sándor azt mondta, bíznak benne, hogy mielőbb döntés születik az ügyükben, és aztán mehetnek tovább a saját útjukon. Tudják, érzik, hogy sokan szeretik őket Magyarországon, és jólesik nekik, hogy a fejlemények ellenére sokan mellettük állnak. „Mi mindent megtettünk azért, hogy minél sikeresebb legyen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, és nem is felejtjük el sohasem ezeket az éveket, mindig jó érzésekkel gondolunk majd vissza erre az időszakra. Éppen emiatt is vállaljuk a szövetség által felvetett költségek visszafizetését, ha ez a döntés születik, ám mert nem kis összegről van szó, időre van szükségünk ahhoz, hogy maradéktalanul meg is tegyük” – tette hozzá Liu Shaolin Sándor.

A testvérpár egyébként úgy megy egy új országba, hogy válogatóversenyeken igyekeznek majd kiharcolni a helyüket, gyakorlatilag a nulláról kezdik újra, mondták. Egy kínai lap szerint a Liu testvérek kínai állampolgárok lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!