Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt

2022. május 28. – 20:33

frissítve

Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid 14. alkalommal ért fel Európa csúcsára, egy gyenge első félidő után egy nagy villanással – és rengeteg-rengeteg Thibaut Courtois-védéssel – legyőzték a Liverpoolt a párizsi döntőben.

A 36 perces késéssel indult BL-döntő összefoglalóját itt olvashatják. Köszönjük az esti figyelmüket, a közvetítésünknek ezzel vége.

Carlo Ancelotti lett az első edző, aki négyszer is csúcsra ért csapatával a BEK/BL közül – három sikere Zinédine Zidane-nak és Bob Paisleynek volt, érdekesség, hogy Paisley a Liverpoollal, Zidane a Real Madriddal triplázott, Ancelotti pedig most a két csapat döntőjén lett egyedüli csúcstartó. A 62 éves olasz egyébként kétszer az AC Milannal, és immár kétszer a Reallal nyert BL-t.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A játékosok között nagyon sokan az ötödik győzelmüket szerezték – Karim Benzema, Luka Modrić, Toni Kroos, Dani Carvajal, Casemiro és a döntőben pályára nem lépő Marcelo, Nacho, Isco és Gareth Bale is ennyiszer nyert. Ezzel olyan játékosokat értek be (BEK és BL együtt), mint José María Zárraga, Héctor Rial, Marquitos, Rafael Lesmes és Alfredo Di Stéfano a Real Madrid hőskorából, vagy épp Paolo Maldini és Alessandro Costacurta a 90-es, 2000-es évek Milanjából, illetve Cristiano Ronaldo. A rekorder hat BEK-győzelemmel továbbra is Francisco Gento.

Turpin lefújta a mérkőzést. Vinícius Junior góljával 1-0-ra nyert a Real Madrid, ami 14-szer ünnepelheti a BL-sikert.

Szakkommentár

A gól után még inkább visszaállt a Real Madrid, védekezésben 4-1-4-1-ben felállva, Casemiro szinte beékelődött a védővonalba. A szoros védekezés ellenére is sikerült két hatalmas helyzetet kidolgoznia az angol csapatnak, de Thibaut Courtois-nak ezen az estén nem lehetett gólt rúgni.

Kilenc védést mutatott be (soha ennyit nem védett még más kapus BL-döntőben), többet, mint az idegenbeli PSG , vagy a hazai Manchester City elleni találkozókon, abszolút kiérdemelve a mérkőzés legjobb játékosa, hőse titulust. Hiába az öt perc hosszabbítás, az egész mérkőzés alatt kialakított 23 kísérlet és kilenc kaput eltaláló lövés a Real Madrid három helyzetével szemben, gólt csak a spanyolok szereztek, így a rekordgyőztes nyerte 14. BEK/BL-trófeáját.

Valószínűleg ez volt a Liverpool utolsó esélye.

De egyelőre a Real kontrollálja ezeket, még ha kicsit káoszos is a játék képe.

Aktívabb lett a Liverpool támadójátéka a friss játékosoknak köszönhetően az egyre fáradó Real-védelemmel szemben, de hiába minden, ma mindent megfog látszólag Thibaut Courtois, aki jó eséllyel a döntő legjobb játékosa is lesz. Ez az, amire nincs taktikai húzás, nincs elég készülés – néha a legjobb edző is tehetetlen dolgokkal szemben.

Érdemes persze hozzátenni, hogy amikor Courtois 2018-ban Madridba igazolt, nagyon nehezen lendült formába, és hónapokon át szinte közutálat tárgya volt, ma pedig BL-hős lehet.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Vinícus jött le, Rodrygo állt be a helyére három percre.

A Real-játékos egyedül vezethette volna a kapusra az előreküldött labdát, de az elpattant előle.

Ennyi ideje maradt a Liverpoolnak az egyelítésre.

Ceballos állt be Modric helyére.

A Real egy kicsit kijött a szorításból, és a jobb oldalon Vinícius megint átfűzte magát néhány védőn, majd Benzemával próbálták megoldani kényszerítőkkel a helyzetet. Nem sikerült betörniük, Benzema próbálkozása ki is pattant. Egy kis időt ezzel is nyertek.

Valverde ment le, Camavinga állt be a helyére.

A Real kapusa már kilencedik védését mutatta be, erre mondják, hogy ihletett forma. Szalah jött jobb oldalon, de nyesett lövésén is rajta volt a belga kapus, még ha nem tudta teljesen kontrollálni.

Az egykapuzó Liverpool az alapvonalról tette vissza a 16-oson várakozó Keitának lövésre a labdát, de borzasztóan találta el a támadó.

Nem változott a játék képe, a Liverpool folyamatosan nyomás alatt tartja a Madridot, de eddig működik a védelem. Alaba is jól érkezett, majd Courtois ütött ki Jota labdáját.

15 perc még a meccsből, az 1-0-ra vezető Real Madridnak pedig egy dologra kell figyelnie leginkább: tartsa a labdát, hogy megtörje a Liverpool lendületét. Persze a letámadásban kiváló Jürgen Klopp csapata ellen ez nem lesz egyszerű, de hát a Real-játékosok többsége mindent látott már. Lassan viszont meg kell bontani a madridi egységet, tekintve, hogy a Liverpool három pár friss lábat is pályára küldött – Jota után Naby Keïta és Roberto Firmino is a támadásokat fogják erősíteni, igaz, Klopp még nem húzott 19-re lapot, és nem ezekkel a cserékkel nem áldozott be túl sokat a védekezésből.

Persze kicsit érdekes is a mostani helyzet – a legutóbbi BL-párharcokban a Realtól kellett (és jött is) a csoda az utolsó percekben, most viszont nekik kell megakadályozni, hogy a Liverpool valahogy feltámadjon ellenük.

Henderson helyére Firmino érkezett, míg Thiagót Keita váltotta. Körülbelül negyedórája maradt a Liverpoolnak, hogy legalább döntetlenre hozza a meccset a rendes játékidőben.

A Liverpool a felállt védelemmel szemben nem sokra megy, Alexander-Arnold kötényt adva sem tudta helyzetbe hozni társát, majd egy lövéssel is próbálkozott, de az is elkerülte a kaput.

Először simán végigvitte a fél pályán a labdát, csak Konaté tudta nagy nehezen megállítani a 16-oson, majd egy előreküldött labdát is majdnem elcsípett, Alisson kapus szedte el előle a felpattanót.

Szakkommentár

A játék képe a második félidő elejére sem változott. A Real Madrid hátulról, földön való labdakihozattal próbálta építeni támadásait, de a középpályán sorra elvesztette a labdát, majd liverpooli kísérleteket követően kellett ismét az idei BL-szezonban legtöbb védést bemutató Thibaut Courtois-nak védenie.

Az első adandó alkalommal, amikor előrébb jutott a Real támadásépítésben, Valverde hozhatta teljesen szabadon a labdát, majd a 16-os sarkáról keresztbe lőtte azt, az első félidőben legtöbb labdavisszaszerzést (10) jegyző Trent Alexander-Arnold pedig hatalmasat hibázott, túlságosan befelé tolódott, nem az emberét nézte, így Vinícius Junior teljesen szabadon érkezhetett a hosszú oldalon és passzolt a kapuba.

Ezzel Lionel Messi 2009-ben, a Manchester United ellen szerzett találata óta ő a legfiatalabb játékos, aki BL-döntőben a kapuba talált. Nagy kérdés volt már a mérkőzést megelőzően, hogy a rengeteg támogatás mellett, melyet Alexander-Arnold nyújt a támadásépítésben, mennyire lesz ereje figyelni az idei szezon egyik legjobb madridi játékosára, itt nagyot hibázott.

Fotó: Molly Darlington / Reuters
Fotó: Molly Darlington / Reuters


A lecserélt Luis Díaz klasszikus aranycsere volt elég sokat a Liverpoolban, de annyira jól kezdett játszani, hogy kihagyhatatlan lett a csapatból, érthető módon. Most nem váltotta meg a világot, jött helyette Jota, aki egyrészt 21 gólt szerzett a szezonban – de csak egyet a BL-ben –, másrészt Klopp reményei szerint nagyobb sikerrel jár majd Dani Carvajallal szemben.

Eközben Courtois sorra mutatja be a nagyobbnál nagyobb védeseket – erre nehezen készülhetett volna külön Jürgen Klopp.

A gól után még nagyobb elánnal támad a Liverpool, a Real teljesen beszorult, de eddig bír a nyomással. Courtois újra nagyot mentett, Szalah elől pöckölte ki a labdát a kapufánál.

Diogo Jota jött be Díaz helyére.

Szalah találta el újra a kaput, de a belga kapus továbbra is nagyszerű formában véd, ezt a kísérletet is hatástalanította.

A Real Madrid egy gyors akció végén szerzett gólt. A jobb oldalon Valverde vezette a labdát, majd lapos átadása négy védő között is átment, a bal oldalon érkező Viníciusnak már nem is volt különösen nehéz dolga, öt méterről kapuba is segítette a labdát.

A liverpooli csatár a 16-oson belül az élő falon próbálta meg átgyömöszölni a labdát, amelyik Alaba kezét is eltalálta. Szalah reklamált, de a bíró nem foglalkozott vele.

A Liverpool szinte álló helyzetből próbálta meg áthámozni magát a védelmen, végül a jobb szélen Alexander-Arnold talált területet. Rögtön élesen középre lőtt, de nem talált társat labdájával, a kapus pedig azonnal kiütötte a beadást.

A Real Madrid most nem ragadt be annyira, mint egy órája, ezt a lendületet érzik a lelátón is, és gyorsan beindult a Liverpoolt éltető kórus. A pályán sem maradt észrevétlen, hogy most nem került akkora nyomás alá a Real, még a támadó Luis Díaz is visszalépett segíteni egy spanyol megindulásnál.

A Real jobb játékában benne van az is, hogy most inkább náluk kötnek ki azok az 50-50 labdák, amik az első félidőben a Liverpoolhoz kerültek. Persze Courtois újabb és újabb védései is nélkülözhetetlenek.

A második félidő első perceiben a Real dominálta a játékot, a spanyolok a védekezésüket is feljebb tolták, és agresszívebben mennek a labdákra. is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!