Hozta tavaszi formáját a Real Madrid – esélytelenebbül megnyerte a Bajnokok Ligáját

2022. május 28. – 23:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligáját, miután 1-0-ra verte a nagy esélyesnek kikiáltott Liverpoolt. Carlo Ancelotti, a csapat edzője a negyedik Bajnokok Ligája győzelmét aratta, Jürgen Kloppnak ez a harmadik vesztes fináléja – másodszor a Real Madrid ellen.

Az utóbbi évek két legjobb csapata találkozott a Bajnokok Ligája 2021-22-es döntőjében a párizsi Stade de France stadionban. Eredetileg a szentpétervári Zenit arénájában rendezték volna a döntőt, a háború miatt elvették a rendezési jogot az oroszoktól.

A Liverpool utoljára 2019-ben, a Real Madrid 2018-ban nyert BL-t, igaz, a spanyolok akkor zsinórban harmadszorra. Mindkét csapat hazája bajnokságának is meghatározó tagja, idén a Real spanyol bajnokságot nyert, a Liverpool pedig az utolsó fordulóig harcban volt a bajnoki címért, az FA-kupát és a Ligakupát viszont megnyerte.

Hogy mekkora csapatokról is van szó, az már a kezdőcsapatok kijelölésénél kiderült (forrás: optajoe):

  • Jordan Henderson (Liverpool) már harmadszorra futott ki kapitányként egy BL-döntőben, angol futballista ilyet még nem ért el. Henderson amúgy 57 meccsen lépett pályára ebben a szezonban a Liverpool színeiben. Az öt nagy bajnokságban (beleértve vélhetően az összes többit is) ennél több klubmeccse senkinek sem volt.
  • Toni Kroosnak (Real Madrid) ez volt az ötödik BL-döntője, nála több döntőben csak Paolo Maldini és Cristiano Ronald vett részt (6-6).
  • A Real Madrid és a Liverpool harmadszorra találkozott a BL/BEK döntőjében, náluk többször senki sem találkozott ezen a szinten. (1981-ben a Liverpool, 2018-ban a Real Madrid nyert.)
  • A Real Madrid az első csapat volt, amelyiknek négy játékosa is száznál több BL-meccsel büszkélkedhet (Benzema, Kroos, Modrić, Alaba).

Ezeknél a tényeknél is izgalmasabbra sikerült a kezdés, amit a megadott 9 óra helyett 21:36-kor kezdődött el a meccs. Jegy nélküli angol drukkerek – akárcsak a 2021-es Eb-döntőn – a kerítésen átugrálva, beléptetőkapukat betörve akartak bejutni a meccsre.

Nem volt zökkenőmentes a bejutás, a szervezők biztonsági okokból késleltették a meccs kezdését – Fotó: Thomas Coex / AFP or licensors
Nem volt zökkenőmentes a bejutás, a szervezők biztonsági okokból késleltették a meccs kezdését – Fotó: Thomas Coex / AFP or licensors

A mérkőzés, valamint az azt megelőző káosz részleteit itt olvashatja újra.

Ritkaság, hogy két csapat a BL döntőjében a legjobb összeállításban kezdhetett egy olyan idény után, amikor a válogatott meccseket is beszámítva többen is hatvan körüli meccset játszottak. A liverpooli Thiago Alcântara játéka volt bizonytalan, már-már úgy tűnt, Keita kezd helyette, végül maradt Alcântara.

A Liverpool dominált az első félidőben

A 16. percig kellett várni az első nagy helyzetre, amikor Alexander-Arnold Szalahnak passzolta a labdát, akinek kapura lövését Courtois bravúrral szedte ki a bal alsó sarokból. A Liverpool ekkor már egyértelműen dominálta a meccset, a támadásokhoz szokásukhoz híven felléptek a szélsőhátvédek is. A Real Madrid szinte a Liverpool kapujáig sem jutott el, a 19. percben pedig ismét könnyen megszerezhette volna a vezetést. Csakhogy megint ott volt Courtois, ezúttal Mané cselezgetés után 15 méterről leadott lövését hárította úgy, hogy a labda a kapufára pattant.

Az első nagy liverpooli helyzet, Szalah lövését Courtois védte – Fotó: Mustafa Yalcin / 2022 Anadolu Agency
Az első nagy liverpooli helyzet, Szalah lövését Courtois védte – Fotó: Mustafa Yalcin / 2022 Anadolu Agency

A 43. percben Benzema a Liverpool védőinek ügyetlenkedését kihasználva a kapuba lőtt, a gólt azonban les miatt nem adta meg Turpin francia játékvezető. A VAR percekig vizsgálta az esetet és végül megerősítette a játékvezető döntését.

Az első félidő végül úgy telt el, hogy a kapu felé tartó lövések aránya 10-1 volt a Liverpoolnak. Az angolok ezzel együtt nem lehettek nyugodtak a folytatást illetően, sőt most kezdhettek igazán aggódni, mivel a Real Madrid a Paris SG-t, a Chelsea-t és a Manchester City is úgy verte ki a BL idei egyenes kieséses szakaszában, hogy a párharc nagy részében az ellenfél dominált. Benzema lesgólját egyfajta figyelmeztetésnek is felfoghatták az angolok.

És jött Vinícius Júnior

Hiába dominált az ellenfél, az 59. percben mégis bekövetkezett az, ami tavasszal már annyiszor: gólt szerzett a Real Madrid. Valverde keresztben belőtt labdáját az ötösről az egyedül érkező Vinícius Júnior lőtte a kapuba. Ezzel Vinícius Júnior az első 21 éven aluli dél-amerikai játékos a 2008-09-es Messi után, aki összesen legalább 10 gólt/gólpasszt ér el a Bajnokok Ligájában.

Vinícius Júnior a vezetés megszerzése után – Fotó: Javier Soriano / Afp or licensors
Vinícius Júnior a vezetés megszerzése után – Fotó: Javier Soriano / Afp or licensors

A Liverpool elvesztette a ritmust, igyekezett ugyan uralni a játékot, a Real Madrid mégis egyre magabiztosabban futballozott. Szalah igyekezett egyenlíteni, távoli lövését Curtois védte, veszélyes helyről szabadrúgást is kiharcolt, és a kispadról Klopp is igyekezett: a kolumbiai Díaz helyett Jotát küldte pályára.

A Liverpool nyomott, Courtois-nak újabb nagy védést kellett bemutatni Szalah közeli pöccintése után, de a Liverpoolnak vigyáznia kellett a Real Madrid kontrái miatt, kockáztatni viszont az idő múlása miatt muszáj volt. A 77. percben Henderson helyett Firminho, Thiago helyett Keita lépett pályára, a Liverpool még támadóbb szellemű lett, miközben a túloldalon Ancelotti még nem cserélt. A Szalah–Courtois különmeccs folytatódott, a 82. percben a belga hihetetlenül nagyot védett, immár a kilencedik nagy védése volt.

A Real Madrid a második félidei taktikus játékával megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Kellett hozzá a bravúrt bravúrra halmozó Courtois, a fontos gólokat szerző Vinícius Júnior és az Evertonból elhozott Carlo Ancelotti, aki edzőként a negyedik BL-címét nyerte, 2013-14 után ismét a Real Madriddal ért a csúcsra.

A Liverpoolnak egy héttel ezelőtt még arra is volt esélye, hogy idén négy címet nyerjen, végül kettő lett belőle. A két legértékesebbet, a Bajnokok Ligáját és a Premier League-t nem sikerült.

Liverpool – Real Madrid 0-1 (0-0)

Párizs, Stade de France

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militâo, Alaba, Mendy – Modrić (Ceballos), Casemiro, Kroos – Valverde (Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo). Edző: Carlo Ancelotti.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson – Henderson (Firminhö), Fabinho, Thiago (Firminho) – Szalah, Mané, Díaz (Jota). Edző: Jürgen Klopp.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!