Orbán és Csányi a FIFA elnökével tárgyalt

2021. november 13. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt a Karmelitában fogadta Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét.

Az MTI mindössze annyit írt a találkozóról: „A megbeszélésen – melyen részt vett Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is – a sportág aktuális nemzetközi és hazai kérdéseit tekintették át.” És egyetlen képet is közzétettek erről:

Orbán, Csányi és Infantino – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán, Csányi és Infantino – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nem tudni, hogy a megbeszélés összefüggésben lehetett-e azokkal a FIFA-büntetésekkel, amiket az utóbbi időben rótt ki a nemzetközi szövetség. A londoni balhézás miatt például egy idegenbeli mérkőzésre tiltották el a magyar szurkolókat.

A magyar-angol után korábban szintén vizsgálatot indított a FIFA a magyar drukkerek egy részének rasszista megnyilvánulásai miatt, majd két zárt kapus mérkőzéssel büntette a magyar válogatottat, az MLSZ-t pedig 200 ezer svájci frank büntetés megfizetésére kötelezte. Az MLSZ pedig azokat a rendbontókat, akiket a biztonsági személyzet már a helyszínen azonosított, a sporttörvény rendelkezései alapján két évre kizárta a sportrendezvényekről. (A magyar drukkerek egy része szerint a nemzetközi szövetség csak a magyarokkal ilyen szigorú, holott például az angolok is stadionbezárásos büntetést kaptak egy másik ügy miatt, miután a július 11-én rendezett angol-olasz Eb-döntő előtt a hazai szurkolók egymással és a rendőrökkel is összecsaptak.)

A magyar-angol meccsen egyébként a magyar szurkolók söröspoharakkal dobálták meg az ellenfél csatárát, a koronavírus miatt elhunyt barátjáról megemlékező Raheem Sterlinget, a harmadik angol gól után pedig fénygránátot dobtak a pályára. A meccs alatt huhogást és rasszista bekiabálásokat is tapasztaltak az angol játékosok. A rendbontás miatt az MLSZ feljelentést tett.

A nyári Európa-bajnokság után a „Cristiano homosexual” és a „Buzi franciák, bonjour” rigmus skandálása, illetve az „LMBT? Nein, Danke” molinó miatt kapott súlyos büntetést az MLSZ az UEFA-tól, tehát az európai szövetségtől. Akkor is kétmeccses stadionbezárás volt a büntetés, amiből az egyik felfüggesztett. A büntetés az UEFA alá tartozó mérkőzésekre vonatkozik, így vélhetően a jövő júniusban induló Nemzetek Ligájában kell majd zárt kapuk mögött játszania Marco Rossi csapatának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!