Rendbontás miatt nyomoz a rendőrség a magyar–angolon balhézó szurkolók ellen

2021. szeptember 22. – 17:11

frissítve

Rendbontás miatt nyomoz a rendőrség a magyar–angolon balhézó szurkolók ellen
A Raheem Sterlinget megdobáló magyar szurkolók a magyar–angol vb-selejtezőn – Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást indított a szeptember 2-i magyar–angol világbajnoki selejtezőn történtek miatt a rendőrség, tudta meg a Telex. Az Országos Rendőr-főkapitányság válasza szerint rendbontás vétségének gyanúja miatt indult eljárás.

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 340. § (1) bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdése szerint minősülő sportrendezvényeken elkövetett rendbontás vétség elkövetésének gyanúja miatt.”

A 4-0-as angol győzelemmel végződő meccsen a magyar szurkolók söröspoharakkal dobálták meg az ellenfél csatárát, Raheem Sterlinget, a harmadik angol gól után fénygránátot dobtak be a pályára. A meccs alatt huhogást és rasszista bekiabálásokat is tapasztaltak az angol játékosok.

A Magyar Labdarúgó Szövetség jelezte, hogy rendőrségi feljelentést tesz a helytelenül viselkedő szurkolókkal szemben, akik kétéves kitiltásra számíthatnak. (Igaz, közleményükben csak a dobálást említették.) A Telex kérdésére megerősítette a szövetség, hogy beazonosították a balhézó szurkolókat, és több feljelentést is tettek ellenük.

Arról is megkérdeztük a rendőrséget, hogy pontosan hány szurkoló ellen indult nyomozás, de hat nappal később megküldött válaszukban azt írták, hogy az eljárás érdekeire tekintettel nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni. Egyébként az MLSZ sem árulta el, hogy hány ember ellen tettek feljelentést.

A FIFA is vizsgálatot indított a történtek miatt, aminek az lett az eredménye, hogy a magyar válogatott soron következő, Albánia elleni október 9-i világbajnoki selejtezője zárt kapus lesz. A második meccsre szóló büntetést két évre felfüggesztették. Ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírsággal is sújtották az MLSZ-t. A magyar szövetség jelezte, hogy a részletes indoklás ismeretében fellebbezhetnek a döntés ellen.

A nyári Európa-bajnokság után a „Cristiano homosexual” és a „Buzi franciák, bonjour” rigmus skandálása, illetve az „LMBT? Nein, Danke” molinó miatt kapott súlyos büntetést az MLSZ az UEFA-tól. Akkor is kétmeccses stadionbezárás volt a büntetés, abból az egyik felfüggesztett. A büntetés az UEFA alá tartozó mérkőzésekre vonatkozik, így vélhetően a jövő júniusban induló Nemzetek Ligájában kell majd zárt kapuk mögött játszania Marco Rossi csapatának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!