Magyar–angol: az MLSZ feljelentést tesz, de a FIFA szankciói is várhatók a szurkolói rendbontás miatt

2021. szeptember 3. – 13:14

frissítve

Magyar–angol: az MLSZ feljelentést tesz, de a FIFA szankciói is várhatók a szurkolói rendbontás miatt
A magyar csapat és a szurkolók – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően az Eb-t szervező UEFA után a világbajnokságot rendező FIFA is szankciókkal sújtja majd a szurkolói rendbontások miatt Magyarországot. Az MLSZ maga is kemény fellépést ígér.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerint megfelelő intézkedéseket fog a szervezet hozni Magyarországgal szemben, az angol játékosokkal szemben elkövetett szeptember 2-i vétségek ügyében – írja a BBC.

A csütörtöki, 4-0-s angol győzelemmel végződő mérkőzés után komoly felháborodás kísérte az angol játékosokkal rendkívül ellenséges magyar szurkolók egy részének tetteit. Az angol csapatot már a bemelegítésnél, a játékosok bemutatásánál, majd a himnusz alatt és főleg a szokásos rasszizmus elleni féltérdre ereszkedésnél erős füttykoncert kísérte.

A gólszerzőket műanyag poharakkal, majd petárdával dobálták, különösen néhány fekete játékost kóstolgattak a nézők, ráadásul Raheem Sterling egy elhunyt barátjára emlékezett volna, amikor megdobálták, igaz ezt aligha tudhatták a feldühödött drukkerek.

Johnson is megszólalt

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren maga is reagált. Azt írta, hogy

„az angol játékosokat faji alapú bántalmazás érte tegnap este Magyarországon. Ez teljesen elfogadhatatlan. Azt sürgetem a FIFA-nál, hogy határozottan lépjen fel a felelősökkel szemben, annak biztosítása érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg felszámolják a pályákon.”

A FIFA pedig az említett közleményében kijelentette:

„A FIFA mindenekelőtt határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és nagyon egyértelmű zéró toleranciát képvisel a labdarúgásban.”

A szervezet azt ígérte, hogy megfelelő intézkedéseket fog tenni, amint megkapja a tegnapi Magyarország-Anglia mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket.

A nyári Európa-bajnokság után Magyarország már súlyos büntetést (2+1 zárt kapus meccs) kapott az UEFA-tól (vagyis az európai szövetségtől), de a vb-selejtezőket szervező FIFA jelezte, hogy a két ügy nincs összefüggésben:

„Ami a Magyarország elleni korábbi UEFA-szankciókat illeti, az UEFA akkori előírásai szerint ezt a szankciót az UEFA-versenyeken kell végrehajtani.”

A magyar szurkolók reakciója Sterling Gólja után – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
A magyar szurkolók reakciója Sterling Gólja után – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Az MLSZ rövid közleménye

Ezúttal a Magyar Labdarúgó Szövetség is keményebb hangvétellel szólt a szurkolókról. Igaz, a tömeges jelenségekre és a rasszista felhangokra nem utalt, inkább csak pár rendbontót fenyegetett, közleményében így fogalmazott:

A Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

Ez most tényleg elég rémisztő volt

Miközben a franciák, a portugálok és a németek elleni szurkolói viselkedés, a rigmusok, illetve az elhelyezett transzparensek miatt kiszabott büntetéseknél akár indokoltnak is tűnhetett a magyar szurkolók felháborodása, mert a mérkőzéseket összességében jó hangulat, pozitív biztatás jellemezte, nem domináltak az atrocitások, a magyar–angol mérkőzés hangulata valóban megdöbbentő volt (a cikk szerzője a helyszínen látta a meccset).

Persze a futballpályákon mindig vannak erősebb megnyilvánulások, de azt azért illik megvárni, hogy valami okot adjon rá a bíró vagy az ellenfél. A játékvezetőt nem akkor szokás kórusban szidni, amikor először belefúj a sípjába, az ellenfél csapattagjainál is más az, ha egy durva belépő, egy időhúzás vagy egy indokolatlan fetrengés miatt találja meg az adott focistát a tábor.

Ha azonban azért teszi a szurkoló, mert más a focista bőrszíne, az nemcsak elfogadhatatlan a nemzetközi fociban, de magyar szurkolóként is erős szégyenérzetet kelt. Ha pedig azért, mint tegnap, mert lefocizza, gólokkal tömi ki a magyar csapatot, akkor a tüntetés, a dobálás még önalázó is, „nekünk ma ennyi jutott”.

Különösen szerencsétlenül alakult, hogy az első gólt szerző Sterling akkor kapott egy nagyobb támadást, amikor halott barátjára emlékezett, vélhetően a szurkolók azt hitték, hogy valami mozgalmár üzenetet mutogat a trikóján a kamerának.

Mit lehetne tenni?

Nehéz ügy, hogy lehet a szurkolókat jobb belátásra bírni, de valakinek végre őszintén bele kellene állni ebbe a kérdésbe, az európai irányba fordulva. Nem lehet mindig csak a „libabőrös” himnuszéneklést, a hangulatot dicsérni, ha a magyar lelátóról van szó. Biztosan nem könnyű, de meg lehetne próbálni, hogy ilyenkor Szalai Ádám csapatkapitány, Marco Rossi szövetségi kapitány, vagy a nagyon népszerű, fiatal Szoboszlai Dominik tesz egy próbát, odalép a tábor irányába, csitít, nyugtat. Lehet, hogy nem lenne sikeres az akció, de egy gesztus lenne még a nemzetközi focivilág felé is, hogy kísérletezünk.

De erre most is mi történik? Szijjártó Péter a Facebook-oldalán, az Eb-döntőn az olasz himnuszt kifütyülő angol szurkolókról készült videóval reagált a magyar drukkereket ért bírálatokra.

„Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt, az angliai felvételen az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette”

– írta posztjában a miniszter.

A találkozó előtt az angol válogatott az eddigi meccseihez hasonlóan féltérdre ereszkedett, amire szintén hangos füttyszó volt a reakció a magyar szurkolók részéről – Fotó: Huszti István / Telex
A találkozó előtt az angol válogatott az eddigi meccseihez hasonlóan féltérdre ereszkedett, amire szintén hangos füttyszó volt a reakció a magyar szurkolók részéről – Fotó: Huszti István / Telex

Természetesen abban mindig lesz igazság, hogy mások is csinálnak ilyet, de milyen jó lenne, ha egyszer nemcsak a közönség további hergelésével, hanem azzal foglalkoznánk, hogy mi ne csináljunk ilyeneket. Egyelőre azonban aligha ez az irány, a HVG kérdésére a miniszterelnök sajtósa is e posztot javasolta.

A féltérd

Abban ugyanakkor igaza lehet a most kettős mércét kiáltó magyaroknak, hogy az angol futball sem mentes a rasszizmustól, és Boris Johnson az angol szurkolók ellen nem szokott üzenni. Az olaszok ellen elveszített Eb-döntő után, amikor a fekete játékosok sorra mind kihagyták a tizenegyeseket, komoly rasszista hullám söpört végig az angol futballéleten, erről itt írtunk – persze, mint ebből az idézett cikkből is kiderül, a brit közéletben akkor nagyon erős kampány indult ez ellen tiltakozva.

És még az Eb előtt történt, hogy két felkészülési meccset játszott az angol csapat, és hazai pályán, az osztrákok és a románok elleni meccsen is előfordult, hogy az angol szurkolók egy része is kifütyülte saját csapatát a térdelésnél. Johnson akkor nem volt hajlandó nyilvánosan is elítélni a térdelő focistákat kifütyülő szurkolókat.

Igaz, az egy külön kérdéskör, hogy bár igen kellemetlen egy ilyen gesztus idején fütyülni, ezt legalább még meg lehet úgy magyarázni, hogy az egyik közösség (angol csapat) tesz egy gesztust egy politikai mozgalom (a BLM) mellett, míg egy másik (a magyar szurkolók hangos csoportja) pedig tesz egy gesztust a politikai mozgalom ellen. A többit, ami történt, már nehezebb megmagyarázni, és főleg elég nehéz beilleszteni a közismert magyaros vendégszeretetről alkotott önképünkbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!