Ha nyernek, angolok, de ha veszítenek, akkor feketék

Legfontosabb

2021. július 18. – 09:39

frissítve

Ha nyernek, angolok, de ha veszítenek, akkor feketék
Angol szurkolók az Eb-döntőn – Fotó: Frank Augstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

It's coming home, vagyis a futball hazatér.

Az Eb-döntő előtti napokban mindenhonnan ez harsogott Angliában, az angolok teljesen meg voltak őrülve, hogy válogatottjuk véget vethet a pechszériának, és 55 év után végre nyerhetnek valamit. Úgy tűnt tehát, hogy teljes a nemzeti egység, mindenki egy emberként szurkol Gareth Southgate csapatának. Tudjuk, mi lett a vége: folytatódott az évtizedek óta tartó szerencsétlenkedés, az angolok megint elbuktak egy tizenegyespárbajt, a futball pedig nem hazatért, hanem Rómáig menekült.

Az elveszített döntő után az addig hősként kezelt focistákat saját szurkolóik kezdték el gyalázni, elsősorban azokat találták meg, akik büntetőt hibáztak. Hárman nem rúgták be a tizenegyesüket: Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka. Ami ezen kívül még közös bennük, hogy mindhárman feketék, és a döntő után mindhárman rasszista, fenyegető üzeneteket, kommenteket kaptak a közösségi oldalakon.

Azonnal tudta, hogy rasszista üzeneteket fog kapni

Az Arsenal játékosa, Saka hagyta ki a mindent eldöntő tizenegyest, az ő hibájával nyert Olaszország. A 19 éves támadó azt írta az őt ért támadásokról: abban a pillanatban, ahogy kihagyta a tizenegyest, tudta, hogy milyen reakciókat fog kapni a közösségi médiában. Senkinek sem kívánja, hogy olyan gyűlölködő üzeneteket kapjon, mint amilyeneket ő, Sancho vagy Rashford kapott a döntő után. Szomorúnak tartja, hogy a Facebook, a Twitter vagy az Instagram nem tesz meg mindent ezek ellen. Szerinte a végén úgyis azoknak lesz igazuk, akik összefognak, kiállnak a gyűlölet ellen, és jelentik ezeket az eseteket. „A szeretet mindig győzedelmeskedik”, zárta a posztját.

Csapattársa, Sancho szintén arról írt, hogy sajnos semmi új nincs abban, ami a döntő után történt. Sancho egyébként az elsők között csatlakozott a rasszizmus elleni kiálláshoz az amerikai George Floyd meggyilkolása után tavaly májusban.

Saka kihagyott lövése – Fotó: Laurence Griffiths / Getty Image
Saka kihagyott lövése – Fotó: Laurence Griffiths / Getty Image

A Manchester United támadója, Marcus Rashford évek óta a rasszista gyűlölködők első számú célpontja, mivel többször is nyilvánosan kiállt a kirekesztés és a rasszizmus ellen: legutóbb a Villarreal ellen elveszített Európa-liga-döntő miatt kapott gyűlölködő üzeneteket. Az Eb-döntő után az őt ábrázoló falfestményt is megrongálták, ami a Manchester külvárosának számító Withingtonban található, ahol a focista felnőtt. Mikor ennek híre ment, a rasszizmust elítélő és Rashfordot támogató üzenetek lepték el a falat, még egy több száz fős tüntetés is szerveződött a játékosért. A megmozdulásra többen Black Lives Matter feliratú transzparensekkel érkeztek, és sokan le is térdeltek közben. (Bár a rendőrség szerint nem rasszizmusból rongálták meg a graffitit.) Az egyik tüntető azt mondta a BBC tudósítójának az angol játékosokat támadó szurkolókról, hogy:

„Ők úgy gondolkodnak a focistákról, hogy amikor nyernek, akkor angolok, viszont ha veszítenek, akkor feketék.”

A Rashford ellen irányuló, rasszista indíttatású támadások azért is különösen visszataszítóak, mert a koronavírus-járvány alatt gyakorlatilag nemzeti hőssé vált Angliában, miután tavaly kilobbizta a kormánynál, hogy a nehéz anyagi helyzetbe került családok gyerekei a nyári szünet alatt is ingyen ebédelhessenek. A Manchester United 23 éves sztárjának kampánya 1,3 millió gyereknek segített, a statisztikák szerint ennyien – az állami oktatásban tanuló gyerekek 15 százaléka – veszik igénybe az ingyenes iskolai étkeztetést.

A Twitter közlése szerint több mint ezer bejegyzést töröltek és számos oldalt felfüggesztettek az Eb-döntőt követő 24 órában a felhasználói szabályok megsértése miatt. A Facebook pontos számokról nem számolt be, mindössze annyit közölt, hogy „gyorsan” törölték a problémás posztokat, fiókokat.

Öt gyűlölködőt már le is tartóztattak, egyikük futballedző

A Rashfordékat ért rasszista támadásokat Gareth Southgate szövetségi kapitány és az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane is elítélte. Southgate nyilatkozatában megbocsáthatatlannak nevezte, amit a szurkolók tettek, mint mondta, csapata a megtámadott játékosok mellett áll, csakúgy, mint a közvélemény 99 százaléka. A Tottenham csatára még élesebben fogalmazott:

„Nincs rátok szükségünk, ti nem Angliának szurkoltok.”

Rajtuk kívül még rengeteg híresség, közéleti szereplő, egykori és még aktív sportoló állt ki a három focista mellett, a teljesség igénye nélkül néhány példa: Gary Lineker, az angol válogatott legendája, Lewis Hamilton hétszeres világbajnok autóversenyző, Alan Shearer, a Premier League gólrekordere és Jason Sudeikis színész, aki egy Rashfordékat támogató pólóban jelent meg sorozatának bemutatóján. (A Ted Lasso című sorozatban egyébként épp futballedzőt alakít.)

A Ted Lasso fociedzőt alakító Jason Sudeikis – Forrás: Valerie Macon / AFP
A Ted Lasso fociedzőt alakító Jason Sudeikis – Forrás: Valerie Macon / AFP

Az UEFA is elítélte a történteke, az angol szövetség, az FA pedig a lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását szorgalmazta. Öt embert már le is tartóztattak a rasszista megnyilvánulások miatt, egyikük egy utánpótlással foglalkozó, 50 éves futballedző. Azzal védekezett, hogy feltörték a Twitter-fiókját, és nem is ő küldött üzenetet Rashfordnak. Egy másik szurkoló szerdán önként feladta magát a rendőrségen. A nyomozás még folyik, további elkövetőket próbálnak azonosítani. A negyedosztályú Leyton Orient közben bejelentette, hogy egyik szurkolójukat örökre kitiltották stadionjukból, mert köze volt a válogatott játékosok zaklatásához.

Nem új a probléma, és nem is csak a focistákat érinti

Mark Bullingham, az FA vezetője a BBC-nek azt mondta: hihetetlen, hogy még mindig arról kell beszélnünk, hogy a nagy techcégek nem lépnek fel elég erélyesen a mostanihoz hasonló esetekben. Felszólította a kormányt, hogy hozzanak végre olyan jogszabályokat, amelyekkel megfékezhetik a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszédet. Nem először kerül elő a közösségi oldalak megregulázásának ötlete, ha focisták online zaklatásáról van szó. Februárban a Premier League-ben szereplő Southampton játékosát, Alex Jankiwitzet találta be pár szurkoló. Oliver Dowden kulturális miniszter ezután szigorúbb törvényi szabályozást és „több milliárd fontos” bírságokat lengetett be, ha a techcégek nem tesznek végre valamit az ügyben.

Az angol Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA) 2020 novemberében 56 sértő posztot talált a Twitteren, ezek többsége a bojkott idején is elérhető volt, hiába jelentették azokat. A Manchester United is közölt egy saját elemzést a témában, 2019 szeptembere és 2021 februárja között 3300 hasonló tartalmú bejegyzést találtak a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren, amelyek a klub játékosai ellen irányultak. Ezek 86 százaléka rasszista volt: niggereztek bennük, vagy rasszista értelemben használtak bizonyos emojikat. Az is beszédes, hogy a vizsgált időszak kezdete óta megháromszorozódott a sértő posztok száma. Áprilisban futballklubok, játékosok, teljes ligák és sportági szövetségek, illetve F1-es pilóták négy napra bojkottálták a közösségi média felületeit, ezzel tiltakozva a techcégek tehetetlensége ellen. Tehát a probléma egyáltalán nem új, és természetesen messze nem csak a focistákat érinti, maximum nagyobb visszahangot vált ki, ha őket éri gyűlölködés.

Saka támogatására létrehozott üzenőfal Manchesterben 2021. július 14-én – Fotó: Lindsey Parnaby / Anadolu Agency / AFP
Saka támogatására létrehozott üzenőfal Manchesterben 2021. július 14-én – Fotó: Lindsey Parnaby / Anadolu Agency / AFP

A brit kormány meg is találta a megoldást a problémára: ki kell tiltani a meccsekről a közösségi oldalakon gyűlölködő szurkolókat. Elképzelésük szerint akár tíz évig terjedő kitiltást is kaphatna, aki ilyesmit csinál.

Nagy-Britanniában jelenleg is érvényben van olyan jogszabály, ami alapján büntethető az online mocskolódás, csakhogy kissé már idejétmúlt. Kitiltással csak azokat lehet most büntetni, akik konkrétan a stadionban vagy annak környékén skandálnak rasszista rigmusokat, tehát aki valamelyik focista posztja alatt niggerezik egy jóízűt, azt nem. (Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a gyűlölködő üzenetek, kommentek egy része Nagy-Britannián kívülről érkezik.) Már petíció is indult, hogy szigorítsanak a szabályokon, egymillió aláírónál tart a dolog. A belügyminisztérium adatai szerint a 2019-2020-as szezonban 287 alkalommal jelentettek gyűlöletbűncselekményt futballmeccseken, és összesen 1600 szurkolót tiltottak ki angol és a walesi stadionokból. Azt nem részletezik, hogy volt-e olyan, akit rasszizmus vagy más, kirekesztő megnyilvánulás miatt büntettek meg.

Boris Johnson kormányának javaslata tehát népszerű lenne, apró bökkenő, hogy sokak szerint – köztük az angol válogatott egyik játékosa is ezen a véleményen van – maga Johnson és politikustársai is tettek azért, hogy idáig fajuljon a helyzet.

Az Eb előtt két felkészülési meccset játszott az angol csapat, mindkettőt hazai pályán, hazai közönség előtt. Mégis az osztrákok és a románok elleni meccsen is előfordult, hogy az angol szurkolók egy része kifütyülte saját csapatát, mert a játékosok féltérdre ereszkedtek a meccs kezdete előtt, így tiltakozva a rasszizmus ellen. Szurkolói szervezetek külön felhívást intéztek ezek után az angol drukkerekhez, hogy az Eb-meccsek alatt lehetőleg tapsolják meg a térdelő angol csapatot.

Johnson nem volt hajlandó nyilvánosan is elítélni a térdelő focistákat kifütyülő szurkolókat.

Priti Patel brit belügyminiszter a döntő után azt írta a Twitterén, hogy: „Undorodom attól, hogy az angol válogatott játékosai, akik idén nyáron oly sokat adtak a hazánknak, alja és rasszista gyalázkodásokat kaptak a közösségi médiában. Ennek nincs helye az országunkban, és támogatom a rendőrséget, hogy az elkövetőket felelősségre vonják.” Az üzenetére reagált az angol válogatott egyik játékosa, Tyrone Mings, aki emlékeztette a konzervatív politikust, hogy az Eb elején még gesztuspolitizálásnak minősítette, hogy az angol játékosok a meccsek előtt féltérde ereszkedve tiltakoznak a rasszizmus ellen.

A térdelésből egyébként Magyarországon is nagy vita kerekedett, Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, ő azokkal a magyar szurkolókkal értett egyet, akik kifütyülték a magyar csapat elleni meccs előtt letérdelő ír játékosokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!