Önként feladta magát a rendőrségen egy rasszista üzenetet posztoló angol szurkoló

2021. július 14. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 37 éves férfi szerda reggel feladta magát a rendőrségen, miután a közösségi médiában rasszista módon szidalmazta az Eb-döntőt tizenegyesrúgásokkal elveszítő angol futballválogatott játékosait – írja a BBC.

A Manchester külvárosában, Ashton-Upon-Mersey-ben élő férfi szerda reggel önként jelentkezett a Cheadle Heath-i rendőrőrsön, ahol őrizetbe vették a rosszindulatú kommunikációról szóló törvény 1. szakasza szerinti bűncselekmény gyanújával. A poszt július 11-én este, a Wembley-ben rendezett Olaszország–Anglia-döntő után készült. A férfit később szabadlábra helyzeték, de nyomozás indult ellene – írja a manchesteri rendőrség (GMP) közleménye.

Matt Gregory felügyelő azt mondta, hogy bármilyen, akár online akár offline rasszista gyalázkodás elfogadhatatlan. „Néhány ember cselekedete beárnyékolta azt az eseményt, amely országunk számára egy rendkívül egyesítő esemény volt” – mondta. A rasszista megjegyzések miatt a Scotland Yard is nyomozást indított.

Az olasz válogatott elleni tizenegyespárbajban az angol válogatott három fekete játékosa, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is elhibázta a maga bűntetőjét, ami után a rasszista kommentelők célkeresztjébe kerültek a közösségi oldalakon. Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint a játékosait ért rasszista gyalázkodások megbocsáthatatlanok.

A Manchester United támadója, Marcus Rashford évek óta a rasszista gyűlölködők első számú célpontja Nagy-Britanniában, miután többször is szót emelt a kirekesztés ellen. Rashford tiszteletére korábban egy falfestmény is készült Manchester Withington városnegyedében. Ezt az Eb-döntő után szintén rasszista szövegekkel firkálták össze, amiket később letakartak. Miután a rongálásnak híre ment Angliában, több száz, a rasszizmust elítélő üzenet lepte el a tűzfalat.

Marcus Rashford portréja Manchesterben 2021. július 14-én – Fotó: Peter Powell / Reuters
Marcus Rashford portréja Manchesterben 2021. július 14-én – Fotó: Peter Powell / Reuters

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a rasszista szurkolókat kitiltják a válogatott mérkőzéseiről. Azt mondta, gondoskodni fog arról, hogy a rasszizmus visszaszorítása érdekében megváltoztassák a „futballtilalmi rendszert”.

Priti Patel belügyminiszter a döntő után azt írta a Twitterén, hogy: „Undorodom attól, hogy az angol válogatott játékosai, akik idén nyáron oly sokat adtak a hazánknak, alja és rasszista gyalázkodásokat kaptak a közösségi médiában. Ennek nincs helye az országunkban, és támogatom a rendőrséget, hogy az elkövetőket felelősségre vonják.”

Az üzenetére reagált az angol válogatott egyik játékosa, Tyrone Mings, aki emlékeztette a konzervatív politikust, hogy az Eb elején még gesztuspolitizálásnak minősítette, hogy az angol játékosok a meccsek előtt féltérde ereszkedve tiltakoznak a rasszizmus ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!