Az angolokat is megbüntette az UEFA a balhés szurkolók miatt

2021. október 18. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy meccsre szóló stadionbezárással büntette az angol szövetséget, amiért a július 11-én rendezett Anglia–Olaszország Európa-bajnoki döntő előtt a hazai szurkolók egymással és a rendőrökkel is összecsaptak, majd áttörték a biztonsági kordonokat, és legalább százan benyomultak a Wembley lelátóira. A második meccsre szóló eltiltást két évre felfüggesztették, ezenkívül 100 ezer eurós pénzbüntetést is kaptak az angolok, írja a BBC. A meccs előtt az angol drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig a pályára is befutott a meccs alatt.

A rendőrség összesen 51 személyt tartóztatott le az eset miatt, közülük 26-ot a stadion területén. A Football Association (FA), vagyis az angol szövetség közleményében azt írta, hogy ugyan csalódottak az UEFA döntése miatt, de tudomásul veszik a büntetést, és elítélik a balhézó szurkolókat. A döntőt egyébként az olaszok nyerték, tizenegyespárbajban győzték le a hazai pályán játszó angolokat.

Az angol szurkolók már az elődöntőn is balhéztak: a Dánia elleni meccsen kifütyülték a dán himnuszt, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt. Emiatt 30 ezer eurós pénzbüntetést kapott az FA.

A magyar szövetséget kétszer is megbüntették az elmúlt hónapokban. Először a nyári Eb után, a „Cristiano homosexual” és a „Buzi franciák, bonjour” rigmus skandálása, illetve az „LMBT? Nein, Danke” molinó miatt szabott ki három meccsre szóló stadionbezárást az UEFA, amiből a harmadik felfüggesztett.

Hasonlóan szankcionálta az Anglia elleni világbajnoki-selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói megnyilvánulásokat a FIFA, a kétmeccses eltiltásból az egyik szintén felfüggesztett. A magyar szurkolók söröspoharakkal dobálták meg az ellenfél csatárát, Raheem Sterlinget, a harmadik angol gól után pedig fénygránátot dobtak be a pályára. A meccs alatt huhogást és rasszista bekiabálásokat is tapasztaltak az angol játékosok. Az Albánia elleni, 1-0-ra elveszített selejtezőn már le is töltötte a magyar válogatott a zárt kapus büntetést.

A kormánypárti sajtó többször is kettős mércét emlegetett, amiért az angolokat nem büntették meg az Eb-döntőn történtekért, csak a magyarokat sújtják zárt kapus meccsekkel a vélt rasszista hangok miatt. Ebben a cikkünkben szedtük össze, milyen előzmények után büntették meg az MLSZ-t az Eb után, röviden annyit, hogy nem a térdelés elutasítása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!