Albánia Budapesten is elintézte Magyarországot, eltűntek a vb-álmok

2021. október 9. – 22:41

frissítve

Albánia Budapesten is elintézte Magyarországot, eltűntek a vb-álmok
Szoboszlai nem tudott kiemelkedni a magyar csapatból – Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott a világbajnoki selejtezők hetedik fordulójában Albániát fogadta, és azért harcolt, hogy életben tartsa továbbjutási esélyeit. Nem sikerült, Albánia 1-0-ra nyert. A vendégcsapat többet tett a győzelemért, és megérdemelten vitte el a pontokat.

Az albán keretben 12 topligából érkező játékos kapott helyet, míg a magyarban csak négy. A világranglistán a mieink állnak jobban, a negyvenedik pozíciót foglalják el, míg az ellenfél a 66. helyen szerénykedik. A szeptemberi kinti meccsen a 88. percig kellett várni a mindent eldöntő találatra, most egy kicsit korábban megszületett, ugyanaz az Armando Broja lőtte, aki Elbasanban is. De ne szaladjunk ennyire előre. Ha végignézné, mi történt percről percre, akkor itt megteheti.

Az angolok elleni rasszista bekiabálások és a játékosok megdobálása miatt a magyar csapat elveszítette a szurkolóit erre a találkozóra. A mieink csapatkapitánya, Szalai Ádám sérülése és műtéte miatt nem játszhatott, Marco Rossi ezért is választotta a 3-4-3-as formációt erre a meccsre, úgy gondolta, hogy Sallói Dániel, Sallai Roland valamint Szoboszlai majd hatékonyan tudja pótolni a támadószekcióban a válogatott vezérét. A kezdőben az egyetlen meglepetés Nagy Zsolt volt, a felcsúti játékost 2019. novemberben szerepeltette legutóbb a kapitány, utána lemondott róla, most azonban visszahívta, és Fiola Attila sérülése miatt a középpálya bal oldalára tette.

Az első félidőben egyik oldalon sem láttunk kaput eltaláló lövést, Schäfer labdavesztése után létszámfölényben törtek kapura az albánok az első negyedórában, Bare lövését a jól helyezkedő Szalai Attila blokkolta. Az Espanyol középpályása szeptemberben eltiltása miatt nem játszhatott, most neki kellett volna mozgatni a társait. A Fradi-csatár, Myrto Uzuni kapura törhetett, de ha be is rúgta volna, nem lett volna gól, mert lesről indult, de a szokások szerint végigvihette a támadást.

A magyar oldalon Szalai Attila pontosa indítása után Nego elfutása okozott kisebb veszélyt, de a középre adását Djimsiti hatástalanította. (Az Atalanta védőjét egy ütközés után le kellett cserélni nemsokára, még az első félidőben.) Amikor Sallai húzott el a bal oldalon, az ő belőtt labdájára Berisha jó ütemben vetődött ki, és magához ölelte a labdát.

Uzuni hibázott, a cseréje döntött

A fordulás után a 46. percben rögtön veszélyes magyar helyzet alakult ki, Nego szöktette a jobb oldalon Sallait, aki középre adott, Sallói hat méterről azonnal, állítgatás nélkül lőtt, de két méterrel célt tévesztett. Az albánok egy magyar védelmi hiába után jutottak el lövésig, de ezt is sikerült blokkolni, így Gulácsinak nem kellett közbeavatkoznia.

Az 58. percben viszont már védenie kellett a magyar kapusnak, miután Uzuni a saját térfeléről indulva jutott be a tizenhatoson belülre. Gulácsival állt már csak szemben, a kapu bal oldalát vette célba, de a magyar kapus szögletre ütötte a labdát. A szöglet is veszélyes volt, Trashi 20 méterről lőtt, de kevéssel fölément a labda. Az egész albán támadás onnan indult, hogy Willi Orbán pontatlanul lőtte fel a labdát, és miután megszerezték a saját térfelük közepén az albánok, Bajrami azonnal ki tudta ugratni a villámgyors csatárt.

Szalai Attila kapufája, ez volt a legnagyobb magyar helyzet – Fotó: Huszti István/Telex
Szalai Attila kapufája, ez volt a legnagyobb magyar helyzet – Fotó: Huszti István/Telex

Az albánok érezhetően átvették a játék irányítását, a fölényük egy újabb nagy helyzetben csúcsosodott ki, akkor Trashi beadása után Uzuni fejelhetett öt méterről, de Gulácsi kezei közé, nem tudott megfelelően rábólintani a labdára. Ez volt az utolsó megmozdulása, mert utána lecserélték, és az albánok kapitánya, az olasz Edouardo Reja úgy döntött, hogy Broját küldi be.

A 74. percben kapufáig jutottak a mieink: Szoboszlai szabadrúgása után egy albán védő fején megcsúszott a labda, Orbán középre fejelte, a középen érkező Szalai csúszott érte, és a kapufára pöckölte a labdát. A visszajátszás alapján úgy tűnt, les volt, de így vissza sem kellett nézni a szituációt.

A 80. percben a jobb oldali vonal mellett kapott egy indítást Broja, a Southampton centere kétszer is kicselezte Szalai Attilát, és kissé éles szögből nagyon pontosan lőtte a jobb kapufa mellé a labdát, Gulácsi ugyan vetődött, de kiütni nem tudta. Rossi folyamatosan cserélt, frissített, de most nem talált rá arra a csapatra, amelyiknek esélye lett volna az egyenlítésre. A hajrában nálunk volt többet a labda, de érdemi lehetőséget sem sikerült kialakítani. Az Eb óta a támadásainkból hiányzik az erő és az elképzelés is.

A csoport másik két meccsén papírforma eredmények születtek, az angolok és a lengyelek is simán nyertek. Az angolok Andorrában rúgtak egy ötöst, a lengyelek hazai pályán San Marinóval szemben ugyanennyit. Magyarország kedd este a Wembley-ben Angliával találkozik. Az albánok a lengyeleket fogadják, a második helyről várhatóan az az összecsapás dönt majd.

Mivel a skótok az utolsó percben megverték Izraelt (3-2), a vb-esély a Nemzetek Ligájában is kezd elúszni. A vb-selejtezős két helyet ugyanis az NL-ből a pillanatnyi állás szerint Ausztria és Csehország viszi el előlünk.

Magyarország – Albánia 0-1 (0-0)
G: Broja (79. perc)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

  • Magyarország: Gulácsi – Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai A. – Nego (Hahn, 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai (Vécsei, 71.), Szoboszlai – Sallói (Schön, 58.)
  • Albánia: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti (Veseli, 30.) – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Balliu, 86.) – Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, a szünetben)

A csoport állása: 1. Anglia 19 pont 2. Albánia 15, 3. Lengyelország 14, 4. Magyarország 10, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!