Magyarország–Albánia 0-1

Legfontosabb

2021. október 9. – 20:44

frissítve

Magyarország–Albánia 0-1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Győzelmi kényszerben, zárt kapuk előtt fogadta a magyar futballválogatott Albániát a világbajnoki selejtezőben, de ahogy szeptemberben az albániai, úgy a budapesti mérkőzésen is 1-0-s vereséget szenvedett Marco Rossi csapata. Mindkétszer a csereként beálló Armando Broja döntötte el a mérkőzést – a második vereséggel elszálltak a vb-álmaink.

A mérkőzés közvetítését itt olvashatja vissza:

Addig is köszönjük a mai figyelmet, az Albánia elleni 1-0-s vereség összefoglalóját itt olvashatják.

Szakkommentár

A mérkőzés utolsó negyedébe lépve, az albán támadások és helyzetek után a magyar csapat is ráeszmélt arra, hogy a győzelem megszerzéséhez itt bizony sokkal többre lesz szükség, így kialakult egy nyíltabb játék mindkét oldalon, mely pár távoli kísérletet eredményezett, nagy helyzetet továbbra sem. Marco Rossi csapata a legutóbbi hat találkozóján hét gólt kapott az utolsó tíz percben és ahogy beléptünk a 80. percbe kiderült, ezúttal sem tudtunk javítani ezen a statisztikán. Az első mérkőzésen is eredményes Broja csinált olyat, melyet Szalai Attilával szemben senki sem tett meg, mióta válogatott, háromszor cselezte ki a magyar védőt egy támadáson belül, majd óriási erővel lőtte ki a hosszú sarkot. Ismét csak hat helyzetet sikerült kialakítani a ráadásokkal 98 percre nyúló mérkőzésen, ez pedig továbbra is kevés, továbbra sem elegendő ahhoz, hogy legalább számolgatásra hagyjon esélyt a magyar labdarúgó válogatott.

Anglia 19 ponttal vezeti a csoportot, mögöttük a 15 pontos Albánia, a 14 pontos Lengyelország és a 10 pontos Magyarország jönnek, a csoport végén Andorra 3 és San Marino 0 ponttal jönnek három mérkőzéssel a vége előtt.

A magyar válogatottra október 12-én, kedden Anglia vár idegenben.

0-1 a vége, de nem csak a mérkőzésnek, a vb-kijutásra vonatkozó álmainknak is vége ezzel minden bizonnyal.

A lengyel válogatott hazai pályán San Marinót ütötte ki 5-0-ra, az angolok pedig idegenben verték Andorrát 5-0-ra.

Ennyi idő van csodát tenni.

A 2010-es világbajnokság selejtezőjében is egy csoportban szerepelt a magyar és az albán válogatott. Akkor az Erwin Koeman irányította magyar csapat Torghelle Sándor egy-egy góljával, oda-vissza 1-0-ra legyőzte az albánokat. Több mint tíz év elteltével a helyzet megváltozott, az albán válogatott nőtt a magyar fölé.

A legutóbbi, Andorra elleni vb-selejtezőn két pontrúgás után tudott gólt szerezni a magyar válogatott: Szalai Ádám tizenegyesből, Botka Endre pedig egy szöglet után talált be. Az albánok és az angolok ellen nem jött össze a gólszerzés. Klasszikus akciógólt utoljára az Eb-n szerzett a magyar csapat. És a mostani meccsen is egy rögzített helyzet után alakult ki a legnagyobb magyar lehetőség, Szalai Attila kapufája.

Elbasan után Budapesten is Armando Broja szerzi az albánok gólját, most a jobb alsót lőtte telibe éles szögből. Megint a hajrát nem bírta a magyar válogatott – a mai mérkőzés előtt hét gólt kaptunk a legutóbbi hat meccs utolsó 10 percében.

A Nego felrúgásáért adott szabadrúgást Szoboszlai adta be, egy fejes után Szalai Attila próbálta meg lábujjheggyel a kapuba terelni a labdát, de csak kapufát talált, ahonnan kifelé pattant a labda. Nagyon közel volt a magyar gól, de nem volt szerencsénk.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kezdenek egyre durvábbá válni az albán szabálytalanságok, most épp Trashi sárgult be, a lapokat nézve 4-1 a javukra.

Szakkommentár

Sallói lehetőséggel kezdődött a második félidő, de még mielőtt elhihettük volna, hogy itt egy teljesen más folytatás következik, hamar visszatért a korábban megszokott medrébe a játék. A magyar csapat továbbra is kaput eltaláló lövés nélkül próbálja begyűjteni a három pontot, de a vendégek mindeközben megérezték a győzelem megszerzésének lehetőségét, sorra kezdték becserélni a támadó felfogású játékosokat, a ferencvárosi csatár, Myrto Uzuni pedig két nagy lehetőséget is elpuskázott. Az albán csapat a kezébe vette a mérkőzés irányítását és sorra alakítja ki helyzeteit Edoardo Reja csapata.

Kleinheisler és Vécsei érkeztek a hajrára új lendületet hozni.

Az albániai meccsen győztes gólt szerző Broja érkezik a helyére, beállt Manaj is, ő Cikalleshi helyén folytatja.

A Fradi csatára öt méterről fejelhetett, szó sem volt lesről. Szerencsénkre nem jól helyezett az albán játékos, akiről csúnyán lemaradt Nagy Zsolt, a labda ugyanis pont Gulácsi ölébe hullott.

Sallói nagy helyzete után lehetett reménykedni, hogy a magyar válogatottól több hasonló támadást is láthatunk a második félidőben, de sajnos csalódni kellett. Az azóta eltelt 15 percben nem sikerült még egyszer így az albán védelem mögé kerülni a szélen. Az albánok viszont egyre veszélyesebbek, és csak Gulácsinak köszönhető, hogy még nem vezetnek.

Ezúttal nem volt les, Gulácsi bravúrral védte a kapu előtt balról jobbra keresztező albán lövése után. Uzuni rutinosan csinálta Orbán mellett, arra játszott, hogy büntető lehessen belőle adott estben, de végül simán lőhetett. Gulácsi védése után szöglet jött, amit egy magasra sikerült albán lövés zárt le.

Beállt közben Schön Szabolcs a magyar csapatba, Sallói helyére, aki nem tudta átmenteni a remek amerikai formáját az albánok ellen.

Negót látták lesen a jobbszélen, ő volt az, aki nagy sprint után, az alapvonal mellől kotorta be középre. Ott nem volt jó senkinek, Szoboszlai a túloldalon érkezve vállalt lövést, pontatlanul.

Krzysztof Piatek 51. percben szerzett góljával a lengyelek már 3-0-ra vezetnek San Marino ellen. Az angolok egy félidő után 2-0-ra verik Andorrát, a második angol gólt Bukayo Saka lőtte.

Nego tette oda Botka elé, aki laposan rakta be középre, ott Sallói érkezett, a kapáslövése pedig centikkel kerülte el a bal kapufát, Berisha vetődött ugyan, de nem ért volna oda, ha pontosabb a lövés.

0-0-ról folytatjuk, elkönyvelhetünk egy albán cserét is, Cekici helyett Bajrami folytatja a vendégeknél.

Helyszíni tudósítás

A félidő második fele sem hozta el a várt és előbb-utóbb szükséges izgalmakat. A magyar csapat többet kezdte birtokolni a labdát, de támadásban egyelőre hiányzik a dinamika és a kreativitás, de a sok pontatlan átadás sem segíti a folyamatos játék kialakulását. A 34. percben egy szép támadás végén, egy középre gurított labdára kellett kivetődnie Berishának, az albán válogatott kapusának, ez volt a félidő első, egyetlen és legveszélyesebb támadása. A vendégcsapat is igyekezett tartani a lépést a magyar statisztikákkal, inkább a biztonságra törekedve kaput eltaláló kísérlet nélkül zárták a félidőt.

Az albánok szöglete zárta a játékrészt – a szünet után mindkét csapattól javulás kell.

Tisztán elkésett a becsúszással, ez egyértelmű lap volt, ráadásul egész jó helyről lőhetnek szabadot az albánok. Ez megpattant, szöglet lett belőle.

Uzini fél testtel lógott át a felezővonalon, szerencse, hogy Gulácsi védeni tudott, mert ez nagyon véleményes lett volna, pontosan hol volt a Fradi csatára, amikor az indítást kapta. Az albán akció előtt volt egy szépen felépített magyar támadás is, az Sallai túl hosszú passzával ért véget, simán az albán kapushoz perdített, de a társ amúgy sem tudott áttörni a védők között.

Az albánok kezdeti lendülete a félidő második felére alábbhagyott. A magyar válogatott többször is tudta járatni a labdát az albánok térfelén, de igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítani. Annál több viszont az apróbb szabálytalanságok száma, amivel a két csapat megakadályozza a támadásépítéseket. 35 perc után 6 magyar és 8 albán szabálytalanságnál járunk, a spanyol játékvezetőnek még nem kellet a sárga laphoz nyúlnia, alapvetően nem durva a meccs.

Az előbbi magyar helyzetben megsérült Djimsitit kellett lehozniuk, a helyére Veseli érkezett.

Djimsiti sérülése – Fotó: Huszti István / Telex
Djimsiti sérülése – Fotó: Huszti István / Telex

Pontosabban csak beíveltnek szánt szabadrúgásról beszélhetünk, mert bokamagasságban ért a kapu előtt sorakozó védőkhöz, akik simán vágták ki így a labdát. Az ismétlésből egy fejes lett, amit ápolás követ – az albán kapus, Berisha ütközött a labdáért harcolva, hozzá, illetve a vállát fájlaló Djimsitihez érkezett az orvosi személyzet.

A papírformának megfelelően, a lengyel válogatott megszerezte a vezetést San Marino ellen. A 10. percben Karol Swiderski talált be a miniállam kapujába, tíz perccel később pedig Mirko Palazzi vétett öngólt, így 2-0 az állás. A lengyel válogatott 14 ponttal jelenleg a második helyen áll az I csoportban. A csoport másik meccsén az angolok is megszerezték a vezetést Andorra ellen, a 19. percben Ben Chilwell talált a kapuba. Az angolok jelen állás szerint 19 ponttal vezetik a csoportot.

Szakkommentár

Háromvédős felállásban kezdett mindkét csapat, így nem húzott váratlant, nem okozott meglepetést egyik szövetségi kapitány sem, hiszen a korábbi selejtezőkön alkalmazott hadrendeket választották a szakvezetők. Teljesen kiegyenlített, tapogatódzó játékot hozott a játékrész első fele, ahol a vendégek letámadással próbálják megnehezíteni a magyar csapat támadásépítését, labdakihozatalát. Az építkezésbe csúszott is pár apróbb hiba, labdaeladás a saját térfélen, de csak egy blokkolt lövésig jutottak a vendégek, a kapusoknak egyik oldalon sem kellett eddig játékba avatkozni, kialakított helyzetet, kísérletet nem hozott a mérkőzés első negyede.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!