Magyarország–Albánia 0-1

Legfontosabb

2021. október 9. – 20:44

frissítve

Magyarország–Albánia 0-1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Győzelmi kényszerben, zárt kapuk előtt fogadta a magyar futballválogatott Albániát a világbajnoki selejtezőben, de ahogy szeptemberben az albániai, úgy a budapesti mérkőzésen is 1-0-s vereséget szenvedett Marco Rossi csapata. Mindkétszer a csereként beálló Armando Broja döntötte el a mérkőzést – a második vereséggel elszálltak a vb-álmaink.

A mérkőzés közvetítését itt olvashatja vissza:

Ezúttal nem közvetlenül a kapu elé indított a védő, hanem szöktetett, a végeredmény pedig egy szöglet, az első a mérkőzésen.

Hanem egy albán védő tisztázott a kapu elől – ráadásul az ismétlés alapján lehet, hogy amúgy is les lett volna, gól esetén végignézték volna a teljes akciót ugyanis.

Az első tizenöt perc alapján most sem lesz könnyű dolga a magyar válogatottnak. A játék többnyire a magyar térfélen zajlik, az albánok már korán letámadnak, többször is labdát tudtak szerezni Gulácsi kapujához közel, és egy veszélyesnek tűnő lövőhelyzetig is eljutottak, de Szalai Attila blokkolni tudott. A labdaszerzések után a magyar csapat nem igazán tudott lendületes támadásokat vezetni, az albánok jól zárják a passzsávokat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Most egy albán kontrát akasztott meg már az építkezés közben, Hysaj indult volna a magyar támadás után, de Szalai jó ütemben keresztezte az albánt, és bedobásra passzolta a labdát.

Az Espanyol-játékos Bare húzódott előre, de csak a Törökországban légióskodó Szalait találta el, a kaput nem. Utána ismételhettek az albánok, a beadás viszont még annyi veszélyt sem hozott, mint a lövés. Botka lépett közben rosszul, de szerencsére nincs nagy baj a bokájával, úgy fest.

Szép sarkazós kombináció után indult a magyar támadás a balon, de Schäfernek egy picit hosszú volt az indítás a védő mellett, nem tudta befutni azt, és csak szabálytalanul jutott a labdához.

A Gulácsiig visszajutó labda miatt ez nem annyira jó, a vendégek a felezővonal előtt megszerezték a labdát a rövid passzokkal elképzelt kihozatal után. Sokat járatja hátul a labdát a magyar válogatott, de túl sok ötlet nem társul be a játékba, így életveszély minden rontás a felhúzódó albánok ellen.

Kötelező a győzelem, lássuk, mennyire kezd erősen Rossi válogatottja!

Az amerikai bajnokságban kimagaslóan jó szezont futó Sallói Dániel feladata lesz, hogy pótolja a középcsatár posztján a sérülés miatt hiányzó csapatkapitányt, Szalai Ádámot. Sallói és Szalai teljesen más stílusú csatár, ezért biztosan alakítania kell a taktikán Marco Rossinak, a válogatottban először kezdő, Amerikában 26 meccsen 16 gólnál és 7 gólpassznál járó 25 éves csatár egyből a mély vízbe kerül majd.

Sallói Dániel még Andorra ellen – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Sallói Dániel még Andorra ellen – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Bár hivatalosan zárt kapus a magyar-albán vb-selejtező, mégsem lesz teljesen üres a Puskás Aréna: nagyjából 350 főt így is beengednek a stadionba a meccs idején. A létesítmény üzemeltetőin, a pályamunkásokon, médiamunkásokon és az orvosi stáb tagjain kívül mindkét válogatott 55-55 fős delegációt akkreditálhatott, valamint 20-20 fő VIP-vendéget is beengednek a páholyokba. Az albánok ezen felül még 200 első kategóriás tiszteletjegyet is kioszthatnak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai – Nego, Schäfer, Nagy Á., Szoboszlai, Nagy Zs. – Sallai, Sallói. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Albánia: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi – Uzuni, Cikalleshi, Cekici. Szövetségi kapitány: Edoardo Reja.

Játékvezető: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

Szakkommentár
  • A tizenegy mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozat után a magyar válogatott mindösszesen egyszer tudott nyerni legutóbbi hét mérkőzésén, háromszor vereséget is szenvedett.
  • Legutóbbi hat pályára lépéséből csak Andorrára (75%-os labdabirtoklás) tudta ráerőltetni akaratát válogatottunk és ezen a találkozón jutott csak nyolc kísérlet fölé Marco Rossi csapata.
  • Albánia legutóbbi két selejtezőjét megnyerte, a hat csoportmérkőzésből négyszer gólt sem kapott a találkozót a második helyről váró albán csapat.
  • Albánia átlagban 15,3 helyzetet dolgozott ki eddig mérkőzésenként a hat selejtezőn, melyből 4,5 kaput is talált, a magyar csapat átlagos 12 próbálkozásából ugyancsak 4,5 érkezett a kapura, Lengyelország, Anglia és Albánia ellen átlagban csak 2,3.
  • Magyarország hét gólt kapott a legutóbbi hat mérkőzésén a mérkőzések utolsó tíz percében.
  • Világbajnoki-selejtezőn 2008-ban és 2009-ben találkozott már a két válogatott, a hazai felvonást 2-0-ra, az idegenbeli fellépést 1-0 arányban nyerte meg Magyarország. Torghelle Sándor mindkét összecsapáson eredményes tudott lenni, a harmadik találatot Juhász Roland szerezte.
  • 2014-ben barátságos mérkőzésen is szembe nézett egymással a két ország csapata, akkor Priskin Tamás góljával alakult ki az 1-0-s végeredmény.
  • A szeptemberi győzelem és Broja 87. percben szerzett találata azt jelentette, hogy Albánia, történelme folyamán először talált Magyarország kapujába és először győzte le ellenfelét.
  • A magyar válogatott még egyetlen egyszer sem kezdett ugyanabban az összeállításban az eddigi hat selejtezőn.
  • A magyar válogatott négy, az albán csapat 12 top 5-bajnokságból érkező játékossal készül az esti összecsapásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!