Magyarország – Anglia 0-4

2021. szeptember 2. – 21:39

frissítve

Magyarország – Anglia 0-4

Másolás

Vágólapra másolva

Két veretlen csapat játszik a futball-világbajnokság selejtezőjében, az európai I csoportot vezető Anglia, és a második helyen álló magyar válogatott a Puskás Arénában csap össze egymással. Az angolok az esélyesek, de azt már az Európa-bajnokságon is bizonyította Marco Rossi csapata, hogy a legerősebb válogatott sem tudják legyőzni őket.

Kövesse élő közvetítésünket!

A közvetítésünk ezzel véget ért, ( a magyar–angolról készült összefoglalónkat itt olvashatják), de vasárnap a Telexen is jövünk a következő vb-selejtezővel. A magyar válogatott idegenben, Albánia ellen javíthat majd a 18 órakor kezdődő mérkőzésen. Köszönjük a figyelmüket!

A második félidei hibák után kinyílt a magyar válogatott, úgy pedig képtelen volt tartani ezt a sebességben és tudásban megnyilvánuló különbséget. Gareth Southgate válogatottja könnyen alakította ki helyzeteit, szerezte góljait és Gulácsi hatalmas védéseinek köszönhetően nem lett még nagyobb a különbség.

Harry Kane sorozatban a 13. selejtezőmérkőzésén volt eredményes, a 17. gólját szerezte, Harry Maguire-nek az 5. találata született meg a válogatottban, négyet ebből fejjel ért el. Raheem Sterling mutatói is imponálóak, 17 gólban (10 gól és 7 gólpassz) szerzett elévülhetetlen érdemeket az elmúlt 11 selejtezőjén. A végén Declan Rice is betalált, Pickfordnak pedig csak egyszer kellett hárítania, így a jóval esélyesebb vendégcsapat ilyen arányban is megérdemelten viszi haza a három pontot.

Csütörtökön három meccset játszottak a magyar válogatott csoportjában a vb-selejtezőn:

  • Lengyelország–Albánia 4-1
  • Andorra–San Marino 2-0
  • Magyarország–Anglia 0-4

Így néz ki az I csoport tabellája négy forduló után:

  • Anglia – 12 pont
  • Lengyelország – 7 pont
  • Magyarország – 7 pont
  • Albánia – 6 pont
  • Andorra – 3 pont
  • San Marino – 0 pont

Két perc hosszabbítás után lefújta a meccset a török játékvezető, 4-0-ra nyertek az angolok. Továbbra is száz százalékkal vezetik a csoportot.

Raheem Sterling egy, a napokban koronavírusban meghalt barátjáról, Steffie Greggről emlékezett meg gólja után. A jamaicai közéleti személyiségnek autoimmun betegsége is volt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Grealish cselezte be magát a tizenhatos területére a magyar védők között, majd visszapasszolta a labdát Declan Rice-nak, aki rögtön kapura tüzelt. Nem volt túlzottan jó a lövése, de Gulácsi hóna alatt átment a labda, és a hálóban kötött ki. Nem volt szerencséje Gulácsinak, ez potyagól. 4-0-ra vezet Anglia öt perccel a vége előtt.

Ismét egy magyar csere, Gazdag Dániel jön be Kleinheisler László helyére.

Sallói esett el az angol tizenhatoson belül. Hiába hördült fel a közönség, Çakir azt mutatja, nem történt szabálytalanság, nincs tizenegyes. A VAR-szobában visszanézték ez esetet, de ott is úgy látták, nem volt semmi.

Sokkal kevésbé koncentrálunk védekezésben, mint az első félidőben, lassabban reagáljuk le az angol támadásokat, és az ellenfél kíméletlenül kihasználja ezt. Nehezen jutunk előre, rendkívül robbanékonyak az angol játékosok, és folyamatosan, keményen letámadnak, ha nincs náluk a labda.

Sallói jó helyzetben lőhetett, de nagyon főlé ment, csakúgy mint Szoboszlai lövése a távoli szabadrúgásnál. Azért próbálunk előre jutni egy becsületgólért, Sallói jó csere volt, veszélyesen játszik.

Pazar összjátékot mutatott be Grealish és Kane, majd utóbbi mehetett a kapura egyedül. A rövidre próbálta meg benyesni a labdát, de Gulácsi ismét jól helyezkedett, és lábbal hárított. Óriási formában a magyar kapus.

Szakkommentár

A ki lehet-e bírni hiba nélkül kérdésre hamar megérkezett a válasz. A mérkőzés első nagy helyzetét Harry Kane még kihagyta, Willi Orbán félpályánál történt labdavesztését viszont már kegyetlenül büntették a vendégek, a labdaszerzés után hihetetlen gyorsan mentek át támadásba, Grealish nagyon finom ütempasszal játszotta meg Mason Mountot a baloldalon, akinek hajszál pontos visszagurítását Sterling váltotta gólra.

A változó játékkép változó hozzáállást, nyitottabb védekezést, bátrabb játékot igényelt, ez pedig az angol csapatnak kedvezett. Sterling ezúttal előkészített, Harry Kane pedig megszerezte 23. gólját is a 22. selejtezőmérkőzésén. Az első hibától teljesen összezuhanó magyar válogatott újabb helyzetet teremtett Kane előtt, de Gulácsi még hárított, azonban a védését követő szögletből már nem úsztuk meg újabb találat nélkül, 14 perc alatt kapott 3 gólt a magyar válogatott.

Szoboszlai lőhetett ismét szabadrúgást. Bő harminc méterről próbálkozott, de a labda elkerülte a kaput, és a közönség soraiba esett.

Varga Kevin beadását füleli le az angol kapus. Szépen ment el jobb oldalt Varga, laposan betette középre a labdát, de kivetődött Pickford, és fogta a lövést.

Bolla Bendegúzt váltja. Ez volt a második magyar csere.

Szögletből fejelt gólt Harry Maguire. Kecskés mellől ugrott fel a Manchester United hátvédje, és fejelte a kapuba. Már 3-0 az angoloknak. Alighanem ezzel el is dőlt a meccs.

Kane lövését hárítja bravúrral a magyar kapus.

Sallai Roland helyére érkezik egy újonc, Sallói Dániel lép pályára.

Itt az újabb angol gól, Harry Kane fejelte a labdát a hálóba Gulácsi mellett. Megint lemaradtak a magyar védők, Sterling pontos beadása után pedig Kane üresen tudott alig öt méterről fejelni. Már 2-0 az angoloknak, nehéz lesz innen felállni.

Az első félidő elején azonnal hatalmas helyzettel nyitottak az angolok, de Kane nem találta el jól a labdát, ezért akkor még hárított Gulácsi. Sterling helyzeténél azonban szépen kijátszották az angolok, tehetetlen volt a kapus. Létszámban megvoltunk hátul, de egyszerűen nem tudtunk olyan gyorsan reagálni.

Továbbra is nehezen jutunk előre, két-három magyar passz után, szinte azonnal megszerzik a labdát a keményen letámadó angolok.

Grealish már megtolta a labdát, amikor Willi Orbán érkezett. Eltalálta az angol támadó lábát, sárga lapot kap.

Grealish futott el bal oldalt üresen, és követte Mount is. Miután megkapta a középpályás a labdát, az alapvonalról betette középre a kapu elé. Üresen érkezett Raheem Sterling, aki kapásból a bal alsóba vágta a labdát. 1-0-ra vezetnek az angolok, most Gulácsinak se volt esélye hárítani.

Paprikás lett a hangulat a pályán egy pillanatra. Miután Rice rátaposott Schäfer lábára, Fiola és Mount akaszkodott össze. Rice sárga lapot kapott a szabálytalanságért.

Harry Kane-t indították jó ütemben, aki Szalai Attila és Orbán mellett elvitte a labdát, de Gulácsi mellett már nem tudta elgurítani. Óriásit védett a magyar kapus, lábbal hárította a lövést.

Kleinheisler rúgta fel Shaw-t bő 30 méterre a magyar kaputól, az angol védő beadása azonban veszélytelen volt, kifejelte a magyar védelem.

0-0-s állással kezdődik a második játékrész. Egyik szövetségi kapitány se cserélt a félidőben. A magyaroknál Bolla Bendegúznak kell majd figyelnie, ő kapott már egy sárga lapot a 35. percben.

Se nekünk, se az angoloknak nem volt kapura tartó lövése az első 45 percben, a labdabirtoklás 70-30 volt az angolok javára.

A vb-selejtezőcsoportunkban két másik meccset is a magyar–angollal egy időben rendeznek. A félidőben Lengyelország–Albánia 2-1, Lewandowski szerzett vezetést a lengyeleknek, amire Cikalleshi válaszolt az albánoktól, de a félidő végén Buksa ismét a lengyeleknek szerzett vezetést. A két miniállam meccsén Andorra két gólt is lőtt, és 2-0-ra vezet San Marino ellen. Ha minden így maradna, akkor is a magyar csapat maradna a csoport második helyén.

Szakkommentár

A játék képe a félidő második felében sem változott, dicséretünkre legyen mondva, hogy fegyelmezett védekezésünknek köszönhetően az angol válogatott sem tudott helyzetet kialakítani. Támadókedvünk kimerült az első félidőben egy Szalai Ádámmal szembeni szabálytalanságért megítélt szabadrúgásban, amelyet Szoboszlai kapu fölé emelt. A kapusok megúszták munka nélkül ezt a félidőt.

A kérdés továbbra is az, ami volt Portugália, Franciaország és Németország ellen is, lehet-e bírni 90 percig hiba nélkül ezt a nyomást? A portugálok és a németek ellen nem sikerült megúszni kapott gól nélkül, az utolsó 10 percben kaptunk 4 gólt is

Eddig 22-szer találkozott egymással a múltban a két csapat, 5-ször mi nyertünk, 15-ször az angolok, 2 meccs pedig döntetlen lett. Az egyik győzelmünket biztos mindenki ismeri: 6:3-ra, vagyis pontosabban 3:6-ra győzött 1953 őszén az Aranycsapat Angliában. „All right, Mr. Wright!” – humorizált akkor Szepesi György rádiókommentátor az angolok középhátvédjének nevével, és hát Billy Wrightnak valóban nem volt túl jó meccse, Puskás Ferenc őt becsapva lőtte az egyik legismertebb és legszebb gólját, amikor egy laza visszahúzós csellel elfektette a becsúszó Wrightot, az ellenfél csapatkapitányát, a világ egyik legjobb hátvédjét, majd a rövid felsőbe bombázott. De Hidegkuti is óriási gólt lőtt már rögtön az első percben. Ez egy nagyszerű, színesített összefoglalója a legendás meccsnek:

Talán kevesebben tudják, hogy a meccs budapesti visszavágóján, 1954 tavaszán még kevesebb sansza volt az angoloknak, a magyar csapat hatalmas fölényben játszott, és 7-1-re kiütötte ellenfelét. Legutoljára 59 éve, 1962-ben nyertünk az angolok ellen Tichy Lajos és Albert Flórián góljával.

De a legutóbbi hazai meccsen, 1999-ben is jó eredményt értünk el, 1-1-et játszottunk velük, a gólszerző pedig nem más volt, mint telexes kollégánk, Hrutka János, aki pazar szabadrúgást tekert a kapuba. Itt megnézhető annak a meccsnek is az összefoglalója:

Jóval többet támadtak az angolok az első 45 percben, de komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani, Gulácsinak csak egyszer kellett védenie. 0-0 az állás a félidőben, 15 perc szünet következik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!