Öt érmet hozott a kedd Tokióban: az összes magyar eredmény egy helyen

2021. augusztus 3. – 06:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kettős győzelem a férfiak kajak egyes 1000 méteres döntőjében, bronzérem 500 méteren női párosban – ezt hozták a kajak-kenu keddi döntői. Két atlétának és három birkózónak is megkezdődött, egynek pedig folytatódott kedd hajnalban az olimpia. Két birkózónk ki is esett, a kötöttfogás 87 kilós súlycsoportjában Lőrincz Viktor viszont elődöntőbe jutott, nem sokkal később pedig bátyja, Lőrincz Tamás lett olimpiai bajnok. Közben a női vízilabda-válogatott bejutott az elődöntőbe.

Atlétika

A férfi 1500 méteres síkfutás előfutamában Szögi István a 12. helyen végzett 3:38,79-es időeredménnyel, nem jutott tovább (az elődöntőkbe minden futam első hat helyezettje jutott). A 25 éves magyar atlétának nem ez volt élete legjobb ideje, idén már 3:37 alatt is futotta ezt a távot. Szögi végül a 23. helyen végzett.

Női gerelyhajításban első kísérletre 57,39 métert ért el Szilágyi Réka, ez közel volt személyes legjobbjához (57,55 méter), ezzel 9. helyre került. Második kísérletre nem tudott javítani (57,22 méter), így két kör után a 11. helyen állt. Az utolsó próbálkozásra csupán 55,82-ig jutott, ezzel mindössze 12. helyen zárt a kvalifikáció 14 fős A csoportjában.

110 méteres gátfutásban Szűcs Valdó továbbjutott az előfutamból, 13.50 másodperces időeredménnyel futamában harmadik lett, és mivel az elődöntőbe minden futam legjobb négy helyezettje automatikusan bejutott, így Szűcs is mehet tovább.

Birkózás

Még hétfőn harcolta ki a döntőbe jutást a férfi kötöttsúlyúak 77 kilós súlycsoportjában Lőrincz Tamás, aki a kirgiz Akzsol Muhmadovval találkozott a döntőben. Lőrincz a második menetben vette magához a kezdeményezést, és 1-0-s hátrányból felállva megfordította a döntőt – a 2-1-es előnyét két percig kellett őriznie az olimpiai aranyhoz.

A férfi kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában Szőke Alex kezdte a napot, vigaszágon a grúz Giorgi Melia volt az első ellenfele. 10 másodperccel a vége előtt 1-1-nél, utolsó ponttal még Melia állt nyerésre, de akkor Szőke állásból dobta el a grúzt, amiért 3 pontot kapott, így Szőke 4-1-re nyert. A bronzmérkőzés nem alakult jól Szőkének a lengyel Tadeusz Michalik ellen, aki nagyon gyorsan elhúzott és nyert 1-0-ra, így Szőke az ötödik helyen zárta az olimpiát.

Szőke Alex (kékben) győz a georgiai Giorgij Melia ellen végigvitt győztes akció után – MTI/Illyés Tibor
Szőke Alex (kékben) győz a georgiai Giorgij Melia ellen végigvitt győztes akció után – MTI/Illyés Tibor

Szintén kötöttfogásban, a 87 kilósok között Lőrincz Viktor a kirgiz Atabek Azisbekov ellen kezdett a nyolcaddöntőben, és imponáló, 6-1-es győzelmet aratott. A negyeddöntőben a német Denis Kudla volt az ellenfele, aki ellen 1-1-gyel, utolsó technikai ponttal jutott tovább. Lőrincz az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metwallyval találkozott, és a második menetben ellentmondást nem tűrően darálta be ellenfelét, 1-2-ről 9-2-re fordítva, bejutva a döntőbe. Így mindkét Lőrincz testvér garantáltan érmes lesz Tokióban, szerdán kiderül, hogy Viktor ezüstöt vagy aranyat nyer-e.

Lőrincz Viktor a német Denis Kudla elleni mérkőzésen – MTI/Illyés Tibor
Lőrincz Viktor a német Denis Kudla elleni mérkőzésen – MTI/Illyés Tibor

A nők 62 kilós szabadfogású mezőnyében Sastin Marianna ellenfele a román színekben induló Incze Kriszta Tünde volt a nyolc közé jutásért. Bár az első menetet még megnyerte Sastin 1-0-ra, a vége 3-1 lett Incze javára. Mivel Incze a következő körben kiesett, Sastin vigaszágon sem folytathatta az olimpiát.

A férfiak 67 kilós kötöttfogású versenyében Korpási Bálint az örmény Karen Aszlanyan ellen birkózott a nyolcaddöntőben. Az örmény 1-1-gyel, utolsó akcióponttal jutott tovább, és Korpási vigaszágon sem folytathatja, mivel Aszlanyan a következő körben kikapott, és kiesett.

Kajak-kenu

Női K-1 200 m: A háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra 39,713-as idővel megnyerte az előfutamát, a döntőben végül a 6. helyen végzett 39,442-vel. Az aranyat az új-zélandi Lisa Carrington 38,120-as, új olimpiai csúcsot jelentő idővel nyerte. Kárász Anna csak az utolsó helyen végzett az előfutamban, majd a B döntőben is, így 16. helyen zárta az olimpiát.

Lucz Dóra a tokiói olimpián – MTI/Kovács Tamás
Lucz Dóra a tokiói olimpián – MTI/Kovács Tamás

Férfi C-2 1000m: Az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros a B döntő 3. helyén zárt, így végül a 10. helyet szerezte meg az olimpián.

Férfi K-1 1000 m: Elképesztő kettős magyar sikert hozott a szám. A 2019-ben világbajnok, idén Európa-bajnok Kopasz Bálint 3:20,643-as, új olimpiai rekordot jelentő idővel nyerte meg az olimpiát, míg az ezüstérmes 3:22,431-es idővel Varga Ádám lett. Kopasz csaknem 3 másodpercet, a felnőtt világversenyen élete első érmét szerző Varga több mint 1 másodpercet javított az előfutamához képest.

Az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám a férfi K1 1000 méteres olimpia döntő után – Luis Acosta / AFP
Az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám a férfi K1 1000 méteres olimpia döntő után – Luis Acosta / AFP

Női K-2 500 m: Egy előfutamban indult, és az első két helyen ért célba a két magyar egység, Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, illetve Csipes Tamara és Medveczky Erika párosa. A döntőben végül a Kozák-Bodonyi páros bronzérmes lett, míg a Csipes-Medveczky kettős a 4. helyen ért célba.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, a tokiói olimpia bronzérmes párosa – Luis Acosta / AFP
Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, a tokiói olimpia bronzérmes párosa – Luis Acosta / AFP

Vitorlázás: Berecz Zsombor fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a finn dingi éremfutamát, és nagyon közel járt ahhoz, hogy megelőzze az utolsó futamot az első helyről váró britet, de végül egy hajszállal elmaradt ettől, így minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét elérve ezüstérmes lett.

Vízilabda: Magyarország 14-11-re nyert Hollandia ellen a negyeddöntőben, így az elődöntőbe továbbjutva már biztosan éremért harcolhatnak a folytatásban, elsőként csütörtökön, Spanyolország ellen. A mérkőzés jóval szorosabb volt, mint a végeredmény mutatja, de a hajrát sikerült uralnia a magyaroknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!