Berecz Zsombor futamgyőzelemmel olimpiai ezüstérmes vitorlázásban

2021. augusztus 3. – 08:06

frissítve

Berecz Zsombor futamgyőzelemmel olimpiai ezüstérmes vitorlázásban
Berecz Zsombor a tokiói olimpia éremfutamában a finn dingi hajóosztályban – Fotó: Carlos Barría / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét érte el az olimpiákon Berecz Zsombor, aki második lett finn dingi hajóosztályban a tokiói játékokon. Az utolsó futamon is szenzációsan versenyzett, győzött, de ponthátrányát csak csökkenteni tudta az élen álló brittel szemben.

Az utolsó futamot, az úgynevezett éremfutamot rendezték kedden a finn dingisek számára, amelyben már csak a mezőny tíz legjobb vitorlázója vehetett részt. A versenyzők hozták magukkal az előző tíz futamon szerzett pontjaikat ( a leggyengébb futamuk eredményét kiejtették), ehhez adódnak hozzá a duplán számító éremfutam pontjai. Az első 2, a tizedik 20 pontot kap.

Még volt miért számolgatni, hiszen az élen álló, Giles Scott, aki a szám olimpiai címvédője, csak 9 pont előnyben volt a második Berecz Zsomborral szemben. A magyar vitorlázó általában jól megy, amikor nagy rajta a teher (Berecz kvalitásairól és eredményeiről itt írtunk bővebben), nemcsak a matematika szerint lehetett esélye feljebb kerülni. Bár nem tűnt egyszerű feladatnak, hogy öt hellyel verje Scottot. Mindeközben hátra is kellett figyelnie, hiszen a harmadik Joan Cardona Mendez csak két pontra volt tőle, mindenképpen előtte kellett végeznie a zárófutamon, ha nem akart hátrébb csúszni.

Berecz a verseny előtt azt mondta, sokat segíthet neki a jó eredmény elérésében, ha végre eltalálja, hogy melyik oldalról rajtoljon. Az éremfutamon tisztán, a rajtvonal közepén indult el, és szerencséjére Scott hibázott, és rögtön hátrányba kerül. A brit úgy érezhette, hogy idő előtt léphette át a rajtvonalat, ezért tett még egy fordulót.

A futam során négyszer kellett bóját kerülni, kétszer kellett széllel szemben és kétszer hátszéllel haladni a vitorlázóknak. A mezőny széllel szemben indult, és a cirkálószakaszon, ahol muszáj cikkcakkban haladni, Berecz nagyon jól teljesített, a második helyen vette az első fordulót, de Scott is jól haladt, kezdeti hátrányát ledolgozva már negyedik volt a brit.

A hátszeles szakaszon is jól ment a magyar, és a következő fordulója is jól sikerült. Scott hibázott, miközben a cirkálószakaszon Berecz az élre állt. Felváltva vezetett az ausztrál Jake Lillyvel. Scott ekkor a hetedik volt, így Berecz virtuálisan az összetett első helyét is átvette. A harmadik bójánál is második helyen vitorlázott a magyar finnes, és Scott továbbra is öt hellyel hátrébb volt.

Együtt ünnepel a finn dingi három olimpiai érmese, jobb oldalon Berecz Zsombor – Fotó: Carlos Barría / Reuters
Együtt ünnepel a finn dingi három olimpiai érmese, jobb oldalon Berecz Zsombor – Fotó: Carlos Barría / Reuters

A második hátszeles szakaszon is jó vonalat választott Berecz, nagyon jól haladt. Az utolsó fordulót is elsőnek vette, már csak a célegyenes volt hátra. A magyar ott sem hibázott, megnyerte a futamot, de a brit is feljebb tudta verekedni magát, Scott a negyedik helyen futott be, így Berecz ezüstérmes lett a kilencpontos különbséget háromra csökkentve.

Ez az eredmény is egyedülálló, hiszen eddig csak egyetlen érme volt Magyarországnak vitorlázásban az olimpiai játékok történetében. Az elsőt, egy bronzot még Detre Szabolcs és Detre Zsolt nyerte 1980-ban repülőhollandiban.

„Nem tudom szavakba önteni, mennyire boldog vagyok. Talán a legszebb pillanat az életemben. Ezt az eredményt nagyon sok embernek köszönhetem, az utolsó pillanatig mindent beleadtak és hittek bennem, és fantasztikus a családi hátterem is. Majdnem elvertük az angolokat, a vitorlázók legjobbjait” – nyilatkozta Berecz az M4 Sportnak.

Az mondta, kicsit küszködött a tempójával, így inkább arra figyelt, és csak a végén nézett vissza, hogy hol jön be Scott, de úgy véli, hogy ő jobban örült az ezüstnek, mint a brit az aranyának.

Berecz arról is beszélt, hogy azt a tudtást, amit ő megszerzett, szeretné továbbadni a magyar vitorlázásnak. „Még fényesebb érmet is el tudunk érni, még ha csak a Balaton és a tavaink vannak nekünk. Nincs lehetetlen ebben az életben, ha mindennap küzdesz érte. A mai nap ékes bizonyítéka ennek.”

„Scott bebiztosította az aranyát, de az én tervem végül is sikerült. Éreztem, hogy közel vagyunk egymáshoz, akadt, amikor hátrébb ment. Az ő döntése volt, hogy újrarajtolt, bár nem volt kint. Egy fél másodpercig én is elgondolkoztam, hogy nem csúsztam-e át a vonalon, de tudtam, ha visszafordulok, elúszik a végső lehetőségem. Jól olvastam a pályát, bár a sebességem nem volt az igazi” – idézte az MTI a friss ezüstérmest. Berecz örült annak, hogy Scott nyert, a brit meglepetés volt, mert két és fél év kihagyás után versenyzett finnben.

Bereczék elég nehéz körülmények között teljesítették a versenyüket, nem feltétlenül zárja szívébe Enosimát. „Nem akarok itt vitorlázni többet. Az, hogy a tűzlépcsőn kellett közlekednünk a hetedikre, hogy a Covid miatt úgy kezeltek minket, mint a leprásokat, elvette a kedvem ettől a helytől. De nem nyaralni jöttünk ide, elvégeztük a munkánkat. Nekem marad a Balaton a kedvenc.”

A finn dingi jelen állás szerint utoljára szerepelt az olimpián, és Berecz sem tervez még egy olimpiai ciklusra. „Ezt a tudást, amit én megszereztem, szeretném frissiben átadni a következő generációnak, mert hiszem, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője. Én egy napot, egy órát, de egy percet sem változtatnék azon, amit végigcsináltam. De nincs az az isten, hogy még egy olimpiára felkészüljek. Elég sokat nélkülözött a családom, kihagytam fontos éveket a gyerekeim életéből, most velük akarok lenni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!