Ha a jóisten tovább fogja Berecz Zsombor kezét, olimpiai bajnok lesz a vitorlázó

2021. augusztus 2. – 20:12

Ha a jóisten tovább fogja Berecz Zsombor kezét, olimpiai bajnok lesz a vitorlázó
Berecz Zsombor vitorlázik a tokiói olimpia 10. finn dingis futamában Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Berecz Zsombor nagyon közel van hozzá, hogy minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét érje el az olimpiák történetében. A finn dingis utolsó futamát ezüstérmes pozícióból kezdi meg, és még az arany is összejöhet neki.

Berecz Zsombor élete negyedik olimpiáján vesz részt Tokióban, és akármi történik, az már biztos, hogy élete legjobb olimpiai eredményét éri el a vitorlázó. A finn dingi hajóosztály éremfutamába bejutó magyar versenyző hetediknél rosszabb már nem lehet, persze az ő szeme előtt az arany lebeg.

Berecz első két olimpiáján még a lézer hajóosztályban indult, 2008-ban a 29., 2012-ben a 21. lett összesítésben. A londoni olimpia után osztályt váltott, és a sokak által legklasszikusabbnak tartott hajóba, a finn dingibe ült át. Az egyvitorlájú finn dingi jelenleg a legrégebben olimpián szereplő hajóosztály (Tokió után kikerül a programból), ez a nehézsúlyúak hajója, hiszen nem árt a 95-100 kilós testsúly sem a dinamikus hajóvezetéshez. Ehhez a vitorláshoz rendkívüli fizikum is kell, főleg mióta a pumpálás (ez az, amikor „rángatják” a vitorlát) is engedélyezett. A finn dingiben olyan erők hatnak, amelyek a nagyhajókat idézik, éppen ezért az ebből a hajóosztályból induló vitorlázók az olyan hajókon is megállják a helyüket, mint amilyenek az Amerika-kupán száguldoznak.

Berecz Zsombor az egyik olimpiai futam utánFotó: Kovács Tamás/MTI
Berecz Zsombor az egyik olimpiai futam utánFotó: Kovács Tamás/MTI

Először Berecznek is az volt a feladata, hogy beleerősödjön a hajóosztályába, 82 kilóról indulva 16 kilónyi izomtömeget pakolt fel magára néhány év alatt. A váltás jól sikerült, a 2013-as világbajnokságon már 7. volt finn dingisként, majd 2014-ben Eb-n és vb-n is 15. lett, és elég hamar eldőlt, hogy indulhat a riói olimpián is. Annak kedvező előjelekkel ment neki, hiszen 2016 márciusában Európa-bajnoki második lett. Rióban is kiegyensúlyozottan versenyzett, egy futamgyőzelmet is szerzett, de akkor még nem jött össze neki az éremfutam, a 12. helyen zárt, amellyel ő sem volt maradéktalanul elégedett.

A karrierje ezután kezdett csak igazán felfelé ívelni, 2017-ben vb-n és Eb-n is ötödik lett,

majd 2018-ban ő lett az első olyan magyar vitorlázó, aki aktív olimpiai hajóosztályban lett világbajnok.

Az azóta rendezett világversenyeken Berecz sosem szorult ki a top 5-ből, 2020-ban és 2021-ben is Európa-bajnok lett, egy vb-bronzot és egy vb-4. helyet szerzett, és 2019-ben megnyerte az előolimpiát is, azon az enosimai pályán, ahol az utóbbi napokban is küzdöttek a finn dingisek. Berecz magasra tette a lécet, az előolimpiai győzelem után már ő is arról beszélt, hogy megérett a győzelemre, és a tokiói olimpián egyértelműen az arany a célja.

Ez várható a keddi éremfutamban

Erre még van esélye, bár nem lesz neki egyszerű feladat a dupla pontozású éremfutamon öt hellyel megelőzni a most élen álló és címvédő Gilles Scottot. A brit vitorlázó 28 ponttal vezet a versenyben, míg a jelenleg második Berecznek 37 van – a pontokat a korábbi kilenc futamon elért helyezéseik alapján számolják, az első 1, a második 2 pontot kap, és így tovább, és mindenkinek kiesik a legrosszabb, tizedik eredménye.

A magyarnak hátrafelé is figyelnie kell, hiszen csak két ponttal van mögötte Joan Mendez Cardona. A spanyolt maga mögött kell tartania, ha az ezüstérmet meg akarja őrizni, de az aranynál is ugyanez a helyzet. Matematikailag a 4-6. helyezettek is Berecz elé kerülhetnek, de ehhez legalább öt hellyel előbb kéne befutniuk, mint a magyar vitorlázónak.

Berecz elég bizakodóan várja a magyar idő szerint kedden reggel 7.33-kor kezdődő éremfutamot:

„Nem kérdés, mi a cél, mi a terv, meg kell nyerni az utolsó futamot, és bízni a legjobbakban. A jóisten eddig is fogta a kezemet, bízom benne, hogy nem engedi el”

– mondta az M4 Sportnak.

Az utolsó futamon már csak a tíz legjobb hajó indulhat, a riválisok így könnyebben tudják egymást szemmel tartani, és jóval több az akció is. Berecz most is erre és élesebb bójavételekre számít. A vitorlázó nincs könnyű helyzetben, fájós térddel küzd, a hajóját is alig tudta kihúzni az egyik futama után, de ez nem fogja megakadályozni abban, hogy az utolsó pillanatig harcoljon.

A mentális erejében is bízhat

A finn dingis, ahogy azt korábbi eredményei is bizonyítják, mentálisan nagyon erős. Ismerői azt mondják róla, hogy az utolsó futamok lelkileg nehéz helyzetét is jól kezeli, általában jobban teljesít, mint ellenfelei, sok nagy sikerét így érte el. Az évek alatt technikailag is sokat fejlődött, és ő lett a mezőny egyik legjobb pumpálója, igaz, olykor annyira kihajtja magát, hogy kicsit elszürkül előtte a világ, ahogy azt egy interjújában mondta. Arról is beszélt, hogy mióta néhány éve apa lett, versenyzőként is kiegyensúlyozottabbá vált.

A hátszeles szakaszokon az egyik leggyorsabb, de a gyenge szeles, változó körülmények között sem lehet zavarba hozni. Azt több magyar vitorlázó is elmondta már, hogy a Velencei-tó vagy a Balaton jó iskola ebből szempontból, gyors reakciókra tanítja meg az itt felkészülőket, a tengereken nem lehet hasonlókat megtapasztalni.

Egy-egy finn dingis futam fizikailag is nagyon megterhelőFotó: Kovács Tamás/MTI
Egy-egy finn dingis futam fizikailag is nagyon megterhelőFotó: Kovács Tamás/MTI

Berecz is a Velencei-tavon kezdte a karrierjét, míg most egy csopaki egyesület tagja, de felkészülése jó részét tengeren tölti. Éveken át a finn hajóosztály nagy tanítómesteréhez és hajódizájneréhez, Luca Devotihoz járt ki a spanyol Valenciába, és az angol Paul Hobsonnal is dolgozott együtt. Vele végül a brit szövetség nyomására szakadt meg a közös munka, túl erős konkurenst láttak Bereczben. Hobson segítségével egyébként a britek nyertek az ezt megelőző öt olimpián finn dingiben – ezt a sorozatot lehet most megtörni.

Ha Berecz ezüst- vagy aranyérmes lesz, azzal minden idők legjobb magyar vitorlázója lesz az olimpiákon. Magyarországnak eddig egyetlen érme van a sportágban, még 1980-ban szereztek egy bronzot a Detre fivérek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!