Lőrincz Tamás taktikus birkózással olimpiai bajnok

2021. augusztus 3. – 13:11

frissítve

Lőrincz Tamás taktikus birkózással olimpiai bajnok
Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás – Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2004 után ismét olimpiai bajnoka van a magyar birkózásnak, Lőrincz Tamás utolsó meccsén teljessé tette pályafutását.

A 77 kilós birkózó, Lőrincz Tamás már az olimpia előtt bejelentette: nem folytatja tovább, így tudhattuk, hogy a kirgiz Akzsol Muhmadov ellen az utolsó mérkőzésén láthatjuk. Lőrincz négyszeres Európa-bajnok, a negyedik aranyérmét idén szerezte, az oroszok klasszisa is gratulált neki utána, hogy 34 évesen még mindig harcol, hogy az egyetlen hiányzó aranyat, az olimpiait begyűjtse. Lőrincz ugyanis 2019-ben világbajnok lett, 2012-ben pedig volt olimpiai döntőben, de akkor a koreai Kim meglepte és felülmúlta.

Lőrincz első meccse elmaradt Tokióban, mert marokkói riválisa elkapta a koronavírust, így a japán Jabiku ellen mutatkozott be, akit 3-1-re megvert. Az elődöntőben az iráni Geraei várt rá, akivel nagyon megszenvedett, minden tudására szükség volt, hogy 6-1-es vezetése után nyerni tudjon. 6-5-re hozta a találkozót, utána elismerte, hogy sok mélypontja volt, hihetetlenül erős és dinamikus volt az ellenfele, majdnem végig védekezett, de erre is készült. Szívvel, rutinnal győzte le.

Erre a szívre és elszántságra a 22 éves Mahmudov ellen is nagy szüksége volt, mert a kirgiz három magabiztos győzelemmel jutott a fináléba, eldobta mindhárom riválisát az oda vezető úton. Az első körben 11, a második fordulóban 9 pontot ért el, az elődöntőben az örmény Csaljanon hat pontot csinált, és 6-2-re nyert. Kirgizisztánnak nincs eddig olimpiai aranyérme, ő szeretett volna az ország hőse lenni. Lőrincz Tamás lelkének egészen biztosan jót tett, hogy a fináléja előtt az öccse, Viktor is megnyerte a saját elődöntőjét, így ő szerdán lehet aranyérmes.

A kirgizt pár másodperc után figyelmeztették szabálytalan lökdösése miatt, majd össze is fejeltek. Ez a két jelenet jól mutatta, mekkora feszültség volt a két birkózóban.

Az elején Mahmudov aktívabb volt, Lőrinczet megintették, amivel egypontos hátrányba került a magyar, és leküldték térdelő helyzetbe, amiből felállt, az eddig rendre emelő kirgiz tehetetlen volt. Több akció nem volt az első három percben, így a meccs első szakasza után 1-0-ra vezetett Mahmudov.

A második menetből 25 másodperc telt el, amikor Lőrincz kitolta ellenfelét egy pontért (1-1), és nemsokára meg is intették a passzívvá váló kirgizt, vagyis már a magyarnál volt az előny. Ezt a vezetést kellett megtartania két percen át. Lőrincz beállt középre, és riválisa minden próbálkozását bontotta. Mivel meg sem tudta mozdítani, élete legnagyobb sikerét érte el a ceglédi sportoló.

A helyszínen lévő újságírók, sportolók visszaszámoltak, ahogy lejárt az idő, Sike András kapitány és segítője, Módos Péter rohant be a friss bajnokhoz, és együtt, a szőnyegen kiterülve ünnepelhettek. Lőrincz vissza akart vonulni 2016-ban, miután nem sikerült jól neki a riói olimpia, a kitartása, elhivatottsága olimpiai aranyat ért. Polyák Imre is Tokióban nyert 1964-ben, három ezüst után ment vissza az aranyért.

„Hihetetlen, hogy ez megadatott, hogy megadatott egyáltalán, hogy kijutottam a negyedik olimpiámra, majdnem 35 évesen. Nem akarom elhinni, annyira boldog vagyok. Nagyon jó volt látni a családomat egy pillanatra a videókapcsolaton, hihetetlen” – kereste a szavakat a friss olimpiai bajnok Lőrincz, aki pár perccel a győztes meccs után már az M4 kamerái előtt nyilatkozott. Azzal folytatta, úgy érezte, nem állíthatja meg senki a döntőben az iráni elleni, hétfői győzelme után az elődöntőben, és ez így is lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!