A bátyja után a birkózó Lőrincz Viktor is olimpiai döntős

2021. augusztus 3. – 12:06

frissítve

A bátyja után a birkózó Lőrincz Viktor is olimpiai döntős
Lőrincz Viktor az elődöntőben aratott győzelme után. Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A bátyja után Lőrincz Viktor is bejutott az olimpiai döntőbe, miután bravúros második menettel megfordította az egyiptomi ellenfele elleni elődöntőt a kötöttfogású 87 kg-os súlycsoportban. Lőrincz Viktor a döntőben az ukrán Zsan Belenyukkal mérkőzik majd szerdán.

Olimpiai döntőt vívhat szerdán Lőrincz Viktor, miután remek birkózással legyőzte az egyiptomi Metvallit a keddi elődöntőben a 87 kg-os súlycsoportban.

Lőrincz Viktor hullámhegyek és völgyek után érkezett Tokióba, hogy megszerezze az olimpiai érmet, amit 2016-ban általános vélemény szerint elcsaltak tőle. A riói olimpián remekül birkózott, de a bronzmeccsen bírói segítséggel a német ellenfelét hozták ki győztesnek, ő csak ötödik lett. Az eredmény után a Lőrincz-testvérek napokig depressziósan ültek a szállodai szobájukban, és úgy érezték, nincs értelme folytatni a versenyzést.

A testvérek egymást húzták ki ebből a lelkiállapotból, és 2017-ben Újvidéken Lőrincz Viktor Európa-bajnok lett, majd 2019-ben, a kvótaszerző világbajnokságon ezüstérmet szerzett, és ezzel megváltotta a tokiói jegyét, nem kellett izgulnia a kvótaszerző versenyeken, hogy beférjen a leszűkített, 16 fős olimpiai mezőnybe. A világjárvány miatti halasztás azonban nem segített rajta: ő is átesett a koronavírus-fertőzésen, és egy térdoperációt sem halogathatott tovább. Ebből nyilatkozatai szerint mostanra már semmit nem érez, világranglista-vezetőként, első kiemeltként érkezett az olimpiára, és arról beszélt, hogy van még benne tartalék.

Tokióban magyar idő szerint kedd hajnalban az első meccsét könnyedén hozta, a kirgiz Aziszbekovot kétszer is megforgatta, 6-1-gyel jutott a legjobb nyolc közé. Ott az a német várt rá, akinek Rióban a bírók helyette adták oda a bronzot. Lőrincz a Nemzeti Sportnak azt mondta, hogy tudatosan készült rá, hogy ha Kudlával birkózik, akkor ne befolyásolja a múlt, csak a saját feladatára koncentráljon. Irányította a meccset, 1-1gyel, a később szerzett technikai pontnak köszönhetően jutott az elődöntőbe.

Az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metvalli jött, egy viszonylag ismeretlen, de erős, és a hosszú karjai miatt kellemetlen ellenfél. Másfél perc után az egyiptomi került kétpontos előnybe, állásból sikerült akciót indítania a magyar ellen. A különbség még az első menetben a felére olvadt, de egy perccel a vége előtt még mindig a passzívabb Metvalli állt továbbjutásra. Ekkor indított nagyszerű akciót Lőrincz: majdnem tust adott, és ez ugyan nem jött össze, így is tekintélyes, ötpontos előnybe került. Innen már nem volt visszaút, a vége 9-2, és olimpiai döntő.

Lőrincz Viktor bátyja, Tamás nem sokkal később olimpiai bajnok lett, Viktornak egy nappal később lehetősége lesz ugyanerre. Lőrincz Viktor a döntőben az ukrán Zsan Belenyukkal mérkőzik magyar idő szerint szerdán. A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Belenyuk az elődöntőben 7-1-re győzte le a horvát Ivan Hukleket. Lőrincz a 2019-es nur-szultáni vb fináléjában 2-1-re kikapott Belenyuktól.

„Nyugodt tudtam maradni hátrányban is, mert tudtam, hogy képes vagyok megfordítani az állást. Tisztában voltam vele, hogy az elején szeret akciózni, de a karberántással kissé meglepett, ezt a tatai edzőtáborban nem csinálta” – értékelt az MTI-nek Lőrincz Viktor. – „Nem szereti ezt a rakkolós birkózást, fel is őröltem vele. Utána teljesen begőzölt, kétszer is megfejelt, még jó, hogy nem repedt fel a bőr, mert azzal pihenőt nyert volna. Mindenesetre nem volt túl szimpatikus.”

„Sokat jelent a kötöttfogású szakágnak ez a szereplés, a két biztos érem és remélhetőleg Szőke Alex bronzérme, mert Rióból érem nélkül távoztunk” – mondta Lőrincz Viktor, aki azt reméli, hogy testvérével közös álmuk valóra válik és egy olimpián mindketten a dobogó tetején állhatnak. – „Mindig tartottuk egymásban a lelket. Tomi Rio után abba akarta hagyni, akkor én húztam őt, ő pedig a térdműtét és a koronavírus-fertőzés után támogatott engem”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!