Vízilabda olimpiai negyeddöntő: Hollandia – Magyarország 11-14

2021. augusztus 03. – 11:16

frissítve

Vízilabda olimpiai negyeddöntő: Hollandia – Magyarország 11-14
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyerte a hollandok elleni negyeddöntőt 14-11-re a magyar női vízilabda-válogatott, sorozatban ez volt ellenük a hetedik győzelmünk. Az elődöntőben, csütörtökön 12:50-kor a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Spanyolország ellen játszik a magyar csapat. A másik ágon az Egyesült Államok az ausztrál-orosz meccs győztesével játszik a döntőbe jutásért.

1. negyed

A ráúszást ezúttal is a mieink nyerték, Vályi Vanda az egész olimpián egyetlen ráúszást veszített el. Az első támadásokat centerbe bejátszott labdával akartuk lezárni, de Parkes Rebecca, a torna legjobb centere – és a magyar csapat legjobb góllövője –, nem tudott helyzetbe kerülni, sőt, egyszer támadóhibát fújtak ellene.

A hollandok kapták az első két emberelőnyt a meccsen, és ha az elsőt nem is, a másodikat már ki tudták használni (Joustra lőtt gólt közelről), ekkor már az első negyed felénél jártunk. A kapott gól utáni akcióból Gurisatti Gréta azonnal egyenlíteni tudott, de a hollandok van de Kraats ötméteresével (ez volt a 20. gólja a tornán) visszavették a vezetést (2-1).

Illés Anna, a második magyar gól szerzője – Angela Weiss / AFP
Illés Anna, a második magyar gól szerzője – Angela Weiss / AFP

A mieink 1:50-nel a negyed vége előtt kerültek először emberelőnybe, Illés Anna belőtte (ez volt az ötödik gólja a tornán), van de Kraats viszont éles szögből is betalált, így ismét a hollandoknál volt az előny (3-2). Egy perccel a negyed vége előtt újabb emberelőny, amiből ismét sikerült egyenlíteni, ezúttal Leimeter szerzett gólt. Sőt, 6 másodperccel szünet előtt Gurisatti belőtte második gólját, így 4-3-as előnnyel zártuk az első negyedet.

2. negyed

A második ráúszást ismét Vályi nyerte, így mi vezethettük az első akciót, de az első támadások ezúttal is kimaradtak mindkét kapu előtt. Centerbe továbbra se tudtuk bejátszani a labdát, ha az el is jutott Parkes-hoz, a játékvezetők rendre támadószabálytalanságot fújtak. A védekezésben viszont nagyon koncentrált volt a csapat, Magyari Alda is jól teljesített a kapuban, emberhátrányban van de Kraats közeli, rövid sarkos lövését is jól védte.

Az ötméteresét viszont nem tudta, 3:22-vel a negyed vége előtt ismét büntetőt lőhetett, ezzel egyenlített Hollandia. A kapott gól utáni támadásban viszont emberfórba kerültünk, Gurisatti már harmadik gólját lőtte. A hollandok is kaptak egy előnyt, ki is egyenlítettek 2:08-cal a szünet előtt (5-5).

Az utolsó két perc egy magyar támadás idején megítélt páros kiállítással kezdődött, ami épp letelt, amikor Illés Anna visszavette a vezetést mai második góljával. A hollandok 1:03-mal a vége előtt újabb emberfórt kaptak, ezt se hibázták el (6-6), aztán mi kaptunk egyet, Leimeter Dóra is belőtte saját második, csapatunk hetedik gólját. Majd 3,2 másodperccel a vége előtt még egyszer betalált, közte a holland Megens is lőtt egyet büntetőből, így nagyszünetre maradt az egygólos magyar előny.

3. negyed

A ráúszást ismét megnyertük, de gólt lőni nem tudtunk, sőt, a hollandok kerültek emberelőnybe, Magyari Alda azonban nagyon szépen védte van de Kraats lövését (szünetig a magyar kapus 36%-os, a holland 11%-os védési mutatót produkált). Ahogy az első két negyedben, ezúttal is próbáltuk a centerjátékot, de ezúttal is hiába. Mindkét kapu előtt újabb kihagyott előnyökkel folytatódott a meccs, a negyed első felében ezúttal sem esett gól.

Amikor 3:43-nál előnybe kerültünk, Bíró Attila időt kért, és ennek meg is lett az eredménye: Rybanska Natasa kihasználta a fórt (az egész tornán ez volt az első gólja). Ekkor, kevesebb, mint három és fél perccel a harmadik negyed vége előtt volt először kétgólos különbség a meccsen.

A magyar csapat időkérése a hollandok elleni negyeddöntőn – Angela Weiss / AFP
A magyar csapat időkérése a hollandok elleni negyeddöntőn – Angela Weiss / AFP

A hollandok ekkor újabb emberelőnyt hagytak ki, van de Kraatson is érződött az elbizonytalanodás (az első 3 lövéséből 3 gól lett, azóta 4-szer lőtt, hiába), majd a lefordulásból Illés Anna megszerezte a 10. gólunkat, és így háromgólosra növelte az előnyt. Nyomban kikérte az idejét a holland kapitány is, és 2:05-nél Megens ötméteresből szépített (8-10), a hollandok a góljaik felét büntetőből lőtték. A negyedet ezúttal a hollandok zárták jól, 0,6 másodperccel a vége előtt feljöttek ismét egy gólra (9-10), így ez a negyed 2-2-vel zárult.

4. negyed

Vályi Vanda a negyedik ráúszásnál is megszerezte a labdát. Az első gólt viszont a hollandok lövik, van de Kraats emberelőnyből lőtte az egyenlítő gólt, sorozatban háromszor találtak be a hollandok, a második negyed hetedik perce, 7-7 után lett ismét egyenlő az állás (10-10). Mi kihagytunk egy újabb előnyt, majd ismét hátrányba kerültünk (Vályi ki is pontozódott), de Magyari védte Megens, majd Koolhaas lövését is.

A jég 4:25-nél tört meg, Garda Krisztina első mai góljával, emberelőnyből, 11-10-re módosította az állást, majd újabb nagy Magyari-védés után újabb emberfór, amiből Szilágyi Dorottya növeli ismét 2 gólra az előnyt. Ekkor már szinte minden támadás emberelőnnyel – méghozzá kihagyott előnnyen – ért véget, de amikor nem, Genee egy távoli ejtéssel hozta fel a hollandokat egy gólra (11-12). Szűcs is távolról próbálkozott 2 perccel a vége előtt, de a lövés megpattant a blokkon. A hollandok a felúszásnál szabálytalankodtak, de hiába fordultunk le 4 támadó-2 védő ellen, pontatlan volt a passz, kimaradt a helyzet 1:30-nál.

Egygólos magyar előnnyel kezdődött az utolsó perc, majd 0:56-nál emberelőnybe is kerültünk, azonnal jött az időkérés. Ez ismét bejött, 0:39-nél Szilágyi meglőtte a második gólját, ezzel 13-11 lett. A hollandok lehozták a kapusukat, de elrontották a támadást, és emberhátrányba is kerültek. 3,9 másodperccel a vége előtt Leimeter betalált üres kapuba, 14-11 lett a vége.

Leimeter Dóra a hollandok elleni negyeddöntőn – Angela Weiss / AFP
Leimeter Dóra a hollandok elleni negyeddöntőn – Angela Weiss / AFP

Mérkőzés előtt

A keddi harmadik nyolcaddöntőt játssza a magyar és a holland női válogatott az olimpiai vízilabdatornán, az előző két meccsről az Egyesült Államok és Spanyolország jutott a négy közé, a mieink meccse után az oroszok Ausztráliával játszanak. Magyarország a B csoport 2. helyén végzett, hiába győztük le az USA álomcsapatát és játszottunk döntetlent az oroszokkal, az utolsó csoportmeccsen kikaptunk Kínától. Ezzel elúszott a csoportelsőség, pedig akkor a nyolc között Kanadával játszhattunk volna, amely egyetlen meccset nyert a tornán, és amely a negyeddöntőben 16-5-re kapott ki az USA-tól.

A holland és a magyar női vízilabda-válogatott legutóbb januárban olimpiai selejtezőtorna döntőjében találkozott, amit a mieink 13-11-re nyertek, de győztünk a tavalyi két meccsünkön is, a Világligában 12-7-re, az Eb bronzmeccsen 10-8-ra. A hollandok legutóbb 2019 júniusában, egy Világliga-meccsen vertek minket (12-10).

A mostani olimpián a hollandok csoportjában az első három hely körbeverés után alakult ki, a hollandok legyőzték ugyan a spanyolokat, de kikaptak Ausztráliától, akiket a spanyolok vertek. A sajátos versenyszabály miatt Hollandia lett végül 3. helyezett, de ebből a háromból bárki kemény dió lett volna.

A hollandoknál játszik a torna eddigi legeredményesebb játékosa, a mindössze húszéves, balkezes Simone van de Kraats, aki 19 gólt lőtt a csoportmeccseken. A mi erősségünk lehet a centerjáték, az új-zélandi születésű Rebecca Parkes 8 centergólt lőtt a tornán – 10 góljával összességében is ő a legeredményesebb játékosunk –, de fontos lehet az is, hogy Vályi Vanda eddig 15 ráúszást nyert meg. A két kapus nagyjából hasonlóan teljesített, Magyari Alda 37 százalékkal, a holland Willemsz 32 százalékkal védett eddig az olimpián.

A riói olimpiára a hollandok nem jutottak ki, a mieink a 4. helyen végeztek. A holland női pólónak az elmúlt tíz évben két figyelemreméltó eredménye volt: 2015-ben vb-ezüstérem, 2018-ban Európa-bajnoki cím. A mieink az elmúlt három olimpián mindig elődöntősök voltak és végül 4.-ek lettek, vb-ken 2013 óta az elődöntő is csak egyszer jött össze, a tavalyi Eb-t viszont a már említett bronzéremmel zártuk.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass