Egy év csúszás után olimpia: rekord az első napon, 13 gól a mínusz másodikon

Legfontosabb

2021. július 23. – 19:44

frissítve

Egy év csúszás után olimpia: rekord az első napon, 13 gól a mínusz másodikon
Tűzijáték a megnyitóünnepségen 2021. július 23-án – Fotó: Lintao Zhang / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Aki régóta követi az olimpiákat – nekem 1988 óta ez a kilencedik, az 1984-estől jól megkímélt a nemzetközi munkásmozgalmi szolidaritás, az 1980-asra még nem emlékszem –, az tudja, hogy az ötkarikás játékok mindig négyévente vannak, és mindig elkezdődnek már a hivatalos és ünnepélyes megnyitó előtt. Idén a két hagyományból csak a második maradt meg, most először ugyanis nem négy, hanem öt év telt el két olimpia között.

Tavaly a koronavírus miatt el kellett halasztani a játékokat, amire korábban még sosem volt példa. Arra igen, hogy elmaradjon olimpia, háromszor is előfordult ez, mindháromszor világháború miatt (a VI.-at 1916-ban Berlinben, a XII.-et és XIII.-at 1940-ben és 1944-ben Finnországban, majd Nagy-Britanniában rendezték volna), de arra, hogy csússzon, eddig még nem. És talán arra sem, hogy még a megrendezése előtt néhány nappal is bizonytalan legyen az, nem halasztják-e el. Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezetője még kedden is arról beszélt, hogy akár az utolsó pillanatban is törölhetik az olimpiát.

Végül a játékok, amelyen ezúttal öt új sportág mutatkozik be, pénteken elkezdődtek, magyar idő szerint délután egytől tartották az ünnepélyes megnyitót. Igaz, a szokásostól eltérően most üres stadionban vonultak fel a csapatok, vagyis azok, akik épp a helyszínen voltak. A koronavírus miatt ugyanis – amellyel az olimpiára érkező sportolók és kísérők közül is egyre többen fertőződnek meg – a szokottnál is feszesebb menetrendben érkeznek és távoznak a helyszínről a versenyzők. Meglehet egyébként, hogy a hangulat akkor sem lett volna sokkal ünnepélyesebb, ha nézők tömegei is kint vannak a lelátón – legfeljebb a Ladies and gentleman please stand hangzott volna kevésbé röhejesen –, mivel a tokiói olimpiánál jobban még egytől sem irtóztak a rendező országban: nemrég még a japánok 80 százaléka ellenezte a játékok megrendezését, és a javuló tendenciák ellenére az utolsó felmérésben is csak 33 százalékuk támogatta azt.

Hogy milyen lesz a közhangulat tizenegy év múlva Ausztráliában, azt még nem tudjuk, azt viszont igen, hogy 2032-ben a harmadik legnagyobb ausztrál város, Brisbane rendezhet olimpiát (az addigi kettőt pedig Párizs és Los Angeles). Ez év elején szó volt arról, hogy erre az olimpiára is jelentkezzen Magyarország, februárban meg is alakult a Budapest 2032 Bizottság, aminek a munkája nem mondható maratoni hosszúságúnak. A Brisbane-ről szóló döntést egyébként már a megnyitó előtt két nappal, szerdán kihirdették, aznap, amikor gyakorlatilag elkezdődött a mostani olimpia.

Aznap a női futballtorna és a softballmeccsek első fordulóját játszották, majd csütörtökön bekapcsolódtak a férfi futballisták is. Ami figyelemre méltó: a nőknél a zambiai Barbra Banda az első meccsén mesterhármast ért el, pechjére ez sem volt elég, a hollandok 10 góllal válaszoltak, ráadásul Banda három gólját is felülmúlta a holland Arsenal-játékos, Anna Miedema, aki a tízből négy gólt szerzett (ő egyébként 97 válogatott meccsén 77 gólnál jár). Az egyetlen rangadónak induló meccsen a svédek simán 3-0-ra verték az USA-t. A brit női válogatott Chile ellen 2-0-ra, a brazil a kínaiak ellen 5-0-ra győzött, az ausztrálok Új-Zéland ellen 2-1-re nyertek, és volt egy döntetlen is: Japán és Kanada 1-1-re végzett.

Anna Miedema a mérkőzésen – Fotó: Koki Nagahama / Getty Images
Anna Miedema a mérkőzésen – Fotó: Koki Nagahama / Getty Images

A férfi futballtorna első fordulójának nagy meccse a brazil–német volt, a brazilok úgy nyertek 4-2-re, hogy az Evertonban játszó Richarlison a 7. és 30. perc között klasszikus mesterhármast ért el. Volt már az első fordulóban több jókora meglepetés – azzal együtt is, hogy az olimpiai mezőny U23-as játékosokból áll, csapatonként három túlkorossal –, így például Ausztrália 2-0-ra verte Argentínát, Mexikó simán, 4-1-re Franciaországot. Szintén meglepő eredmény, hogy Egyiptom 0-0-t játszott a spanyolokkal. Térségünkből egyetlen csapat jutott ki az olimpiára, a román, amely 1-0-ra verte Hondurast.

Míg a futballtorna még csak nagyon az elején jár – a nők döntője augusztus 6-án lesz, a férfiaké másnap –, a softballosoknak nem kellene nagyon sietniük, a hatcsapatos torna július 27-én már véget is ér. Az ínyencek kedvéért az állás két meccsnap után: Japán és az USA két-két győzelemmel áll az első két helyen, Kanada és Ausztrália jön mögöttük egy-egy győzelemmel és vereséggel, Olaszország és Mexikó pedig még nyeretlen.

Pénteken újabb két versenyszám küzdelmei kezdődtek el, már magyar résztvevőkkel is (futballban az 1972-es olimpiai ezüst óta egyszer jutottunk ki olimpiára, az 1996-osra, ahonnan három vereséggel jöttünk haza). Az evezés hozta a nagyobb sikert: a 28 éves Pétervári-Molnár Bendegúz a 2. helyen végzett az egypárevezősök első előfutamában a kétszeres világbajnok norvég Kjetil Borch mögött, így bejutott a vasárnapra előrehozott negyeddöntőbe.

Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában a Sea Forest Evezős Pályán 2021. július 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában a Sea Forest Evezős Pályán 2021. július 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 21 éves íjászunk, Balogh Mátyás – aki Pétervári-Molnárhoz hasonlóan sportága egyetlen magyar versenyzője – kevésbé kezdte jól a játékokat: a rangsorolóban 632 ponttal csak a 61. helyen zárt a 64 fős mezőnyben. Annak ellenére, hogy ez az eredménye rosszabb, mint amivel a tornára kvalifikált, a verseny után azt nyilatkozta: „Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény.” A folytatásban viszont sokkal jobb kellene, mert a mai helyezése azt eredményezte, hogy a kieséses szakaszban azt az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vudzsint kellene legyőznie, aki most 680 ponttal lett negyedik. Ezt a párharcot majd kedden fél hat körül rendezik. Az íjászatnak köszönhetően egyébként máris megvan a torna első olimpiai rekordja, a női mezőnyben An San 680 pontot ért el, ezzel 25 éves csúcsot döntött meg.

Balogh Mátyás íjász a férfiak rangsoroló versenyén a Jumenosima Íjász Parkban 2021. július 23-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Balogh Mátyás íjász a férfiak rangsoroló versenyén a Jumenosima Íjász Parkban 2021. július 23-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Szombaton pedig már meglesznek az első aranyak is. Közel húsz sportágban kezdődnek meg a versenyek, közülük hétben osztanak érmeket, összesen tizenegy olimpiai bajnokot avatnak.

Több éremesélyes magyar is bemutatkozik szombaton, például a férfi kardozóink, Szilágyi Áron, Szatmári András és Decsi Tamás is, országúti kerékpárban Valter Attila, de az úszóink is megkezdik a versenyeket, az előfutamokban mások mellett Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid és Bernek Péter.

Összes cikkünket a tokiói olimpiáról ide kattintva olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!