Bemutatkoztak a magyarok az olimpián, az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz rögtön negyeddöntőbe jutott

2021. július 23. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint péntek délután kezdődik majd a tokiói olimpia megnyitója, a küzdelmek azonban már napok óta zajlanak Tokióban. Péntek reggel a magyarok is bemutatkoztak az olimpián, az evezősöket egyedüliként képviselő Pétervári-Molnár Bendegúz pedig rögtön be is jutott az egypárevezősök hétfői negyeddöntőjébe, miután második lett a szám első előfutamában. Az egyetlen íjász, Balogh Mátyás a 61. helyen végzett a rangsorolóban, ő kedden az első fordulóban küzdhet a legjobb 32 közé jutásért – írja az MTI.

Az MTI beszámolója szerint a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket. A 28 éves evezősnek a Rióban kétpárban bronzérmet szerző kétszeres világbajnok norvég Kjetil Borch volt a legnagyobb ellenfele, aki meg is villantotta a klasszisát, és simán nyerte a versenyt.

A magyar evezős 500 méternél és 1000-nél is a harmadik volt brazil vetélytársa mögött, de a hajrára belehúzott és másodikként végzett. Így a második olimpiáján részt vevő, a döntőt megcélzó magyar evezős egyenes ágon jutott a legjobb 24 közé, és nem kényszerül reményfutamra szombaton. Az evezős elmondta, hogy

a szél zavaró volt, de összességében nem volt rossz ez a pálya, ő viszont a szokásosnál kicsit jobban szét volt esve. Mint mondta, a szervezetét eléggé megviselte a kiutazás, nem tudott még teljesen átállni, ezért a negyeddöntőre jobban ki kell magát pihennie.

Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Pénteken az íjászoknál is bemutatkozott az egyetlen magyar versenyző, a 21 éves Balogh Mátyás, akinek a rekkenő hőségben kellett bizonyítania. A verseny helyszínén annyira meleg volt, hogy korábban a női versenyben az orosz Szvetlana Gombojeva elájult a rangsoroló során, Balogh azonban így is jól kezdte az első sorozatot.

Innen viszont fokozatosan romlott a teljesítménye, és végül jóval alacsonyabb pontszámot ért el annál, mint amivel kiharcolta a kvalifikációt. Így a 64 indulóból 61. lett, így kedden a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik majd a továbbjutásért.

Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény. Nagyon szokatlan volt számomra ez a nagy médiaérdeklődés, a sok kamera. Ráadásul ez volt az eddigi legmelegebb nap Tokióban, amióta itt vagyok, és nagyon megszenvedtem, plusz a forgó szél is nagyon zavaró volt, még a sorozatok közben is folyton változott az iránya

– mondta a magyar versenyző, hozzátéve, hogy a továbbiakban szeretné élvezni, amit csinál, illetve abban reménykedik, hogy este küzd meg az ellenfelével, amikor már 30 fok alá süllyed a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!