A várakozásoknak megfelelően Brisbane rendezheti a 2032-es olimpiát

2021. július 21. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán eldőlt, hogy Melbourne és Sydney után újra olimpiát rendezhet Ausztrália, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát. A tagok szerdán, a NOB tokiói 138. teljes ülésén szavaztak az ausztrál városról, amely egyedüli jelölt volt, miután a szervezet végrehajtó bizottsága júniusban Brisbane-t javasolta rendezőnek. Ausztrália így az Egyesült Államok után a második ország lesz, amely három különböző városban is olimpiát rendezhet – írja az MTI.

Scott Morrison ausztrál kormányfő elmondta, hogy történelmi nap ez nem csupán Brisbane és Queensland, hanem az egész ország számára. Morrison szerint komoly előrelépést jelent Ausztráliának ez a döntés, mert céljuk, hogy olyan nagy eseményeket rendezzenek, melyek gazdasági növekedést eredményeznek, és társadalmi előnyökkel is járnak az elkövetkezendő évekre. John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője szintén kitörő örömmel fogadta a hírt, mint fogalmazott,

az olimpiai játékok a lehető legjobb kezekbe kerülnek, és hozzátette, hogy megígérheti a világ valamennyi sportolójának, hogy felejthetetlen élményben lesz részük.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság február végén jelentette be, hogy célzott párbeszédet folytat Brisbane-nel a rendezésről, ami általános meglepetést váltott ki a sportvilágban, különösen a 2032-es rendezésben reménykedő, vagy azon gondolkodó országok, városok, illetve nemzeti bizottságok körében. A döntésben sokat számított, hogy az ország kormánya és Queensland állam is teljes mellszéleséggel támogatta Brisbane pályázatát, illetve garanciát is adott a szükséges fejlesztések finanszírozására. Emellett pedig az is sokat nyomott a latban, hogy a helyszínen a sportlétesítmények jelentős része már készen van, mivel itt rendezték a 2018-as Nemzetközösségi Játékokat.

Tűzijátékok robbannak Brisbane-ben, miután a NOB az ausztráliai városnak ítélte a 2032-es olimpia rendezésének jogát – Fotó: Patrick Hamilton / AFP
Tűzijátékok robbannak Brisbane-ben, miután a NOB az ausztráliai városnak ítélte a 2032-es olimpia rendezésének jogát – Fotó: Patrick Hamilton / AFP

A pályázati kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról, amelynek alakuló ülése február 23-án volt. A Brisbane-nel folytatott különtárgyalások híre akkor a magyar bizottságot is meglepte, mint írták, „semmi sem mutatott arra, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal”. Az olimpiai sportágak szövetségeit tömörítő német szervezet (DOSB) elnöke a bejelentés után úgy fogalmazott, hogy az ő értelmezésük szerint a 2032-es versengésnek vége.

A 2032-es nyári olimpia rendezése iránt több ország és város is érdeklődött már korábban: Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is. A 2020-as tokiói játékokat egy év halasztás után pénteken nyitják meg, majd 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a nyári olimpiának. A 2024-es budapesti olimpiai pályázatért felelős Fürjes Balázs korábban azt nyilatkozta, ha Budapest végül nem vonja vissza a pályázatát, akkor megkaphatta volna a 2032-es rendezést. Fürjes szerint olyan jelzéseket kaptak a NOB-tól, hogy ha a budapesti pályázat is versenyben lesz még a végső döntésnél, akkor Párizs és Los Angeles után biztosan Budapest kapta volna a 2032-es nyári olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!