Elúszni látszik a 2032-es budapesti olimpia terve

2021. március 1. – 18:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai sportágak szövetségeit tömörítő német szervezet (DOSB) szerint lefutott a 2032-es nyári olimpia megrendezésére kiírt pályázat, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt szerdán Brisbane-t „előnyben részesített státusba” vette, és megkezdik az ausztrál várossal a tárgyalásokat, írja az MTI.

A DOSB elnöke, Alfons Hörmann szerint a NOB döntése után így már „lehetetlen” mások számára a kandidálás, a 2032-es versengésnek vége. Hozzátette: sokként érhette a többi érdeklődőt is a NOB bejelentése.

„Mi úgy értjük, hogy a játékokat Ausztráliának ítélték” – mondta egy videóbeszélgetésben, ugyanakkor jelezte, nem akarnak panaszt tenni a NOB eljárása miatt. Az egyik pályázó Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, a német pályázaton dolgozók jelezték, hogy a Brisbane-t preferáló döntés ellenére sem adják fel terveiket a 2032-es nyári olimpiáról, de a 2036-os játékokat is célba veszik.

„Folytatni fogjuk a harcot. A városok támogatásával továbbra is rendelkezünk” – mondta Armin Laschet, a tartomány miniszterelnöke azután, hogy a múlt pénteken tárgyalt az érintett települések polgármestereivel. Januárban Laschetet választották a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülése 2021. február 24-én, Lausanne-ban – Fotó: Greg Martin / OIS/IOC / AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülése 2021. február 24-én, Lausanne-ban – Fotó: Greg Martin / OIS/IOC / AFP

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is „meglepetésként értesült” arról, hogy a NOB Brisbane-t részesíti előnyben. Múlt csütörtökön úgy reagáltak a hírre: „semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal. A Budapest2032 Bizottság február 23-i alakuló ülésén sok szó esett arról, hogy az olimpiák pályázási formája jelenleg nem pontosan definiált.

Ahogy az odaítélés folyamata sem egyértelmű, úgy a bejelentés valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet” – áll a MOB MTI-nek küldött múlt csütörtöki válaszában.

A 2032-es nyári olimpiai rendezése iránt több ország és város is érdeklődött már korábban: Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiát rendezhetett: 1956-ban Melbourne, 2000-ben pedig Sydney volt a helyszín.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázatért felelős Fürjes Balázs korábban azt nyilatkozta, ha Budapest végül nem vonja vissza a pályázatát, akkor megkaphatta volna a 2032-es rendezést. Fürjes szerint olyan jelzéseket kaptak a NOB-tól, hogy ha a budapesti pályázat is versenyben lesz még a végső döntésnél, akkor Párizs és Los Angeles után biztosan Budapest kapta volna a 2032-es nyári olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!