19 új koronavírusos esetet regisztráltak az olimpián

2021. július 23. – 06:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 19 koronavírusos esetet jelentettek be a tokiói olimpia szervezői, az amerikai olimpiai bizottság orvosi igazgatója pedig órákkal a nyitóünnepség előtt elárulta, hogy legalább száz amerikai sportoló nincs beoltva a koronavírus ellen – írja az MTI.

Július 1. óta ezzel már 106 koronavírusos esetet regisztráltak, és a mostani esetszám a legmagasabb az elmúlt 23 napból. Az érintettekről annyit tudni, hogy köztük van három külföldi sportoló is, egyikük ráadásul az olimpiai faluban lakik. Azt nem árulták el, melyik sportolókról van szó, sőt még a nemzetiségüket sem közölték. Korábban többek közt az amerikai tornászválogatott egyik tagjának is pozitív lett a tesztje, az amerikai sztártornász, Simone Biles be sem költözik az olimpiai faluba.

Az amerikai olimpiai bizottság orvosi igazgatója, Jonathan Finnoff szerint 567-en töltötték ki utazás előtt az egészségügyi kérdőívet, és mintegy 83 százalékuk felelte azt, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) becslése szerint az olimpiai falu 85 százaléka van beoltva.

Az amerikai sportolók közül eddig kettőnél hozott pozitív eredményt a koronavírusteszt, míg összesen 13 résztvevő sportoló fertőződött meg a játékok hivatalos nyitónapjáig.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly nyáron rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt idén július 23. és augusztus 8. között kerül rá sor. Egy korábbi felmérés szerint a japán lakosság többsége ellenzi az olimpia és a paralimpia megrendezését. A tiltakozás legfőbb oka természetesen a járvány, a WHO főigazgatója azonban szerdán arról beszélt, hogy elkerülhetetlenek a megfertőződések az olimpián, de nem ez a lényeg.

A szervezők július elején döntöttek arról, hogy a versenyeken nem lehetnek nézők, a sportolók, edzők és a médiában dolgozók csak szigorú intézkedések mellett juthatnak be Japánba. Az országban július 12-től pedig rendkívüli állapotot vezettek be, amely augusztus 22-ig lesz érvényben. A versenyen 176 magyar sportoló vesz részt, a Magyar Olimpiai Bizottság döntése értelmében csak védett sportolók indulhatnak. Ahogy a MOB kötelezővé tette az oltást, Schmid Julia szlalomkenus visszalépett az olimpiától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!