A mexikói fociválogatott simán verte a franciákat az olimpián

2021. július 23. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a férfi labdarúgótorna is elkezdődött a tokiói olimpián, az első játéknap meccsein pedig több váratlan eredmény is született. Brazília például 4-2-re verte Németországot, Mexikó a francia csapatot győzte le 4-1-re, Egyiptom pedig Spanyolországgal játszott 0-0-s döntetlent, ami már csak azért is érdekes, mert ők sok más országgal ellentétben az olimpiára is elég erős kerettel utaztak ki.

A futball hagyományosan nem tartozik az olimpiai húzósportok közé, amit az is jól mutat, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a nyitónap előtt megkezdődött már a labdarúgótorna a tokiói olimpián, előbbi esetben 12, utóbbiban pedig 16 csapattal. Dacára annak, hogy az első játéknapon Hollandia 10-3-ra verte Zambiát, ami elég megmosolyogtató eredmény, az idei olimpián mégis a női foci tűnik érdekesebbnek, pláne úgy, hogy a svédek 3-0-ra lesimázták a világranglistát vezető amerikaiakat.

Ennek oka, hogy a férfiaknál az idei, sokkal nagyobb presztízsű Európa-bajnokság, illetve a Copa América minden érintett játékost sokkal jobban érdekelt, két nemzetközi tornát pedig nem sokan akarnak bevállalni, vagy ha igen, a klubjuk nem engedi el őket – alighanem emiatt maradt ki hazája keretéből mások mellett a francia Kylian Mbappé és a brazil Neymar is. Ami viszont ennél is nagyobb érvágás a férfi tornának, az az, hogy az olimpiákon a válogatottakban három játékos kivételével jó ideje csak 1997. január 1-je után születettek lehetnek, vagyis a sok sztár akkor is lemaradna a tornáról, ha amúgy minden adott lenne ahhoz, hogy kiutazzon.

Mindezt csak azért érdemes leszögezni, hogy senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket a férfi torna csütörtöki, első játéknapjából, mert a legtöbb csapatból gyakorlatilag az összes sztár hiányzik. A Brazília ellen 4-2-re veszítő német csapatban például jellemzően kisebb bundesligás csapatokban játszó fiatalok kaptak helyet, míg a túloldalon azért ott volt például a mesterhármast jegyző evertoni Richarlison, illetve Dani Alves is. A németek egyébként így is küzdöttek, azután, hogy az első félidőben már 0-3-ra égtek, a másodikban bepakoltak két gólt, végül azonban Paulinho eldöntötte a meccset.

A Mexikótól 4-1-re kikapó Franciaország sem igazán emlékeztetett az Eb-n látott csapathoz, a kora alapján a válogatottba amúgy simán beférő Mbappé sincs ott, noha korábban jelezte, hogy szívesen menne, nem került be a keretbe. Így aztán ez az eredmény sem annyira meglepő, az viszont már igen, hogy a spanyolok 0-0-t játszottak Egyiptommal, náluk ugyanis sok olyan játékos is ott van a keretben, aki az Eb-n is fontos szerepet kapott. Többek közt Eric García, Marco Asensio, Pau Torres, Dani Ceballos, Mikel Oyarzabal és Dani Olmo is ott vannak az olimpián, de még az a 18 éves Pedri is, aki fiatal kora ellenére az Eb egyik kulcsjátékosa volt a spanyoloknál.

Ezen túl az is elég nagy meglepetés volt, hogy Argentína 2-0-ra veszített Ausztrália ellen, méghozzá úgy, hogy a 79. percben beállt Marco Tilio első labdaérintéséből szerezte meg az ausztrálok második gólját. Új-Zéland is győzött, az ő válogatottjuk 1-0-ra verte Dél-Koreát. Ezen túl Elefántcsontpart 0-0-t játszott Szaúd-Arábiával, Románia 1-0-ra verte Hondurast, Japán pedig 1-0-ra győzte le Dél-Afrikát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!