Belgium–Portugália 1–0

2021. június 27. – 20:54

frissítve

Belgium–Portugália 1–0
Fotó: Thanassis Stavrakis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolcaddöntők egyik legjobban várt mérkőzése a világranglistát vezető belga válogatott és az Európa-bajnoki-címvédő portugál válogatott összecsapása. A sevillai La Cartuja-stadionban rendezett meccs Kevin De Bruyne és Cristiano Ronaldo, a két csapat legfontosabb játékosainak külön párharcáról is szólhat.

Dalot húzta vissza Eden Hazard a vállánál fogva, mindezt tetézte azzal, hogy a bírói sípszó után elrúgta a labdát.

Sárga lap
D. Dalot
POR Portugália

A belga középpályás az első meccsen nem is játszott korábbi sérülése miatt, ami a jelek szerint nem jött rendbe. Mindezt csak tetézte Joao Palhinha durva szabálytalansága az első félidő végén. De Bruyne bő egy perc után jelezte, hogy nem megy neki tovább ma a játék, helyére Mertens érkezett.

A porgutálok bő egy percig gurigáztak, de veszélyt egyáltalán nem jelentettek a belga kapura.

Ami a belgáknak nem sikerült a tizenhatoson belülről, az egy tökéletesen kivitelezett átlövéssel összejött: feltörték a portugálok védelmét, és az első kapura tartó lövésükből gól lett. A portugáloknak a második félidőben muszáj lesz több kockázatot vállalniuk, ami egyúttal azt is jelentheti, hogy a belgáknak több területük lesz ellentámadásokat vezetni. Nem ez volt az Eb eddigi legjobb félideje, de a folyatás ennél nyitottabb és szórakoztatóbb játékot ígér.

Szakkommentár

Nagyon fegyelmezetten visszaáll a belga csapat, és annak ellenére, hogy a csoportmérkőzéseken kivétel nélkül mindig ők irányították a játékot, többet birtokolták a labdát ellenfeleiknél, most átadják a kezdeményezést a portugáloknak, akik eddig inkább kontrázgattak az Európa-bajnokságon, a magyarok elleni összecsapást kivéve.

A lehetőségeik ellenére mégis Martínez csapata szerezte meg a vezetést, Bernardo Silva maradt le emberéről, nem jött vissza Thorgan Hazarddal, a dortmundi középpályás pedig gyönyörűen lőtte ki a hosszú sarkot. Ezzel az első kaput eltaláló belga kísérlettel, találattal folytathatja a belga csapat, amit az első félidő nagy részében csinált, szervezett védekezésből gyors kontrákkal fordulhatnak ellentámadásokba. Hiába a nagyobb labdabirtoklás, a több kialakított lehetőség, az embernek az az érzése, hogy ezen az estén eddig az történik a pályán, amit Lukakuék akarnak.

Nagyon sokáig mindkét csapat taktikus, nem túl bátor futballt mutatott be, végül egy belga villanás törte meg a játékot. A 42. percben Thorgan Hazard vágott nagy gólt. A portugáloknak eddig egyetlen valamire való helyzete volt, Ronaldo szabadrúgásból veszélyeztetett.

A portugál védő sárga lapot is kapott, amiért elkaszálta a belga irányítót. Portugália a gól után újra bajban volt, Belgium megint egy szép akciót dolgozott ki, végül a portugál Dalot mentett a saját kapuja felé, Rui Patricio kapus szerencséjére résen volt.

Félidő
BEL Belgium 1 : 0 Portugália POR
Sárga lap
J. Palhinha
POR Portugália

A belga akciót Courtois kapus indította, egy csellel Ronaldót is meghintáztatta, majd az előrevágott labdából Lukaku indult meg. Ő hátratette, majd Meunier lekészítése után vágott húsz méterről gólt T. Hazard a portugál kapuba.

Sokat elárul a visszafogott játékról, hogy a félidő végéig nem volt szöglet a meccsen. A portugál akció a nagyon harcias Renato Sancheztől indult.

GÓL!
BEL T. Hazard
BEL Belgium 1 : 0 Portugália POR

Az első félidő második felében még inkább kiegyenlítődött a játék, a portugálok labdabirtoklásban és az átadások számában is felzárkóztak a belgákhoz. Ugyanakkor ez nem vezetett több helyzethez, a meccs egyetlen kapura tartó lövése Ronaldo szabadrúgása volt, a belgák egyetlen lövése nem talált kaput. A portugál védők jól kapcsolják ki Romelu Lukakut a játékból, akit De Bruyne és Eden Hazard nem igazán tud megjátszani. Ezért aztán Lukaku magát próbálta helyzetbe hozni a 37. percben, amikor egyedül indult el nagy lendülettel a kapu felé, és csak három portugál tudta feltartóztatni.

Az eddig altató belgák egy kontrából indultak meg a portugál kapu felé, Lukaku egészen visszahúzódva kezdte meg a sprintjét, és hiába húzták-vonták, a 16-osig száguldott. Ott aztán sikerült a védőknek elválasztani a labdától, de a bíró szerint mezfogás sem volt szabálytalan. A következő belga akciót Meunier fejezte be, húsz méterről tekert a kapu fölé.

Fotó: Jose Manuel Vidal / Reuters
Fotó: Jose Manuel Vidal / Reuters

A portugál válogatott csapatkapitányának ez volt az 51. közvetlen szabadrúgása, amit egy nagy tornán elvégzett. Az 51 próbálkozásából mindössze egyszer lett gól, a 2018-as vb-n, a spanyolok elleni csoportmeccsen.

Szakkommentár


Mindkét szakvezető változtatott kezdőcsapatán. Roberto Martínez tovább öregbítette csapatát, a védelem tengelyében Denayer helyett ezúttal a 35 éves Vermaelen kezdett, 34 évre emelve a hátsó alakzat átlagéletkorát, a középpályán a 32 éves, januártól sérülése miatt kieső Axel Witsel kapott lehetőséget, és Eden Hazard is kezdőként került a csapatba.

A másik oldalon is volt változás az eddig megszokottakhoz képest, Renato Sanches csoportmérkőzéseken mutatott jó teljesítménye jelentett helyet a kezdő tizenegyben, Fernando Santos azonban kompenzálta is a fiatalos lendületet a portugál középpályán, a Lille játékosa mellett Joao Moutinho, a Wolverhampton 34 éves játékmestere kapott szerepet.

A szabadrúgás után nagyobb sebességbe kapcsolt Portugália, átvették a meccs irányítását. Mindkét oldalon próbálkoznak. Legutolsó támadásuk aztán Joao Palhinha alaposan elmért lövésével zárult.

A kaputól 20 méterre kezezett Vermaelen, ami után Ronaldo vállalta el a szabadrúgást. A lökete a kapu közepe felé ment, de elég kellemetlenül csapódott le. Courtois kapusnak résen kellett lenni, ki is öklözte a labdát a mezőnybe.

A portugál csatár a felezővonalnál került a földre, de a visszajátszásból is kiderült, hogy inkább ő kereste a kontaktot Meunier-vel, ami után aztán látványosan elterült.

A belga szélső balról próbált behúzódni, majd 16 méterről el is eresztett egy lövést váratlanul, ami aztán elakadt egy védőben. Ezt kis kakaskodás követte a 16-oson, végül Portugália kapott szabadrúgást kifelé.

Joao Moutinho taposott bele Witsel bokájába, de aztán ő is lent maradt a gyepen, a játékvezető meg is állította a játékot, de nincs nagy baj, mindkét futballista folyatni tudja a játékot.

Fotó: Julio Munoz / AFP
Fotó: Julio Munoz / AFP

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a belgáknál lesz többet a labda, és ez így is lett. Az első negyedórában a belgák 64 százalékban birtokolták a labdát, kétszer annyit (137) passzoltak, mint a portugálok, de nem helyezték igazán nagy nyomás alá a portugálok kapuját. Amikor elvesztették a labdát, akkor visszatámadás helyett inkább visszarendeződtek a saját térfelükre. A portugálok hasonlóan óvatosan kezdték a meccset, az első három percben szinte nem is volt átadásuk a belgák térfelén. A meccs első, és eddig egyetlen nagy helyzetét azonban ők hagyták ki, a belga védelem eltoldódott, a bal oldalon teljesen szabadon hagyták Diogo Jotát, akinek a tizenhatoson belülről eleresztett lövése elkerülte Thibaut Courtois kapuját.

A belgák egyelőre nem találják a portugál védelem ellenszerét, a hallhatóan több portugál szurkoló pedig minden egyes tapogatozó passzukat élesen kifütyüli. A vontatott támadás végül Eden Hazard lövésével zárult, a felpattanó labda valahol az égben kötött ki.

Az első öt perc meglehetősen visszafogottra sikerült, végül Portugália lódult meg először. A középpályáról Renato Sanchez indította Diogo Jotát, aki a 16-oson belülre fűzte be magát, lövése azonban nem sikerült, a bal alsó kapufa mellett zúgott el.

A belgák kezdték a meccset a sevillai stadionban, több mint egy percig portugál játékos hozzá sem ért a labdához. A kezdőrúgás előtt mindkét válogatott játékosai letérdeltek a pályán.

Fotó: Marcelo Del Pozo / Reuters
Fotó: Marcelo Del Pozo / Reuters

A csoportkör után Cristiano Ronaldo vezeti az Eb-góllövőlistáját, a portugál válogatott csapatkapitánya öt gól szerzett három meccsen (ebből hármat is büntetőből), rajta kívül csak Raphaël Guerreiro és Diogo Jota tudott még egyszer-egyszer betalálni a portugáloktól.

A belgák szintén hét gól szereztek a csoportkörben, az oroszok ellen Romelu Lukaku duplázott, majd a finnek ellen is betalált egyszer. Ezzel a három góllal megosztva második helyen áll a góllövőlistán. Rajta kívül még Kevin De Bruyne, Thorgam Hazard és Thomas Meunier lőtt gólt a belgáktól, egy találatot pedig a finn kapus, Lukás Hrádecky öngóljaként könyveltek el.

A 2016-os tornán Antoine Griezmann hat góllal lett gólkirály, 2012-ben pedig három gól is elég volt ehhez Fernando Torresnek.

Romelu Lukaku – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP
Romelu Lukaku – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP

A belga és a portugál válogatott most először találkozik egymással nagy tornán. Az eddigi 18 meccsükből hatot a portugálok, ötöt pedig a belgák nyertek meg hét döntetlen mellett. Legutóbbi 2018 júniusában, az oroszországi vb előtt játszottak egy barátságos 0-0-t.

Most a belgák tűnnek valamivel esélyesebbnek, mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, és jelenleg egy 12 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériában vannak. Utoljára az angoloktól kaptak ki 2-1-re egy tavaly októberi Nemzetek Ligája-meccsen. A portugálok a vártnál simább vereséget szenvedtek a csoportkörben a németektől, Fernando Santos szövetségi kapitány egyszerűen nem tudott reagálni a németek 3-4-3-as alapfelállására. A belgák kapitánya, Roberto Martínez szintén ezt a rendszert szokta alkalmazni, a két szárnyvédővel ők is komoly gondot okozhatnak a portugáloknak.

A portugálok kezdőjében több meglepetés is van. Nem Nélson Semedo a kezdő jobbhátvéd, hanem az a Diogo Dalot, aki a franciák elleni csoportmeccsen volt először válogatott, akkor 11 percre cserélte be Fernando Santos. A másik meglepő húzás, hogy João Palhinha került be a középpályára, a 25 éves játékos ötször volt eddig válogatott, ezen az Eb-n egy félidőt játszott a franciák ellen. A belgáknál kevesebb a meglepetés, legfeljebb annyi, hogy Jason Denayer kimaradt a védelemből.

  • Belgium: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – De Bruyne, Lukaku, E. Hazard.
    Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
  • Portugália: Rui Patrício – Dalot, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro –
    João Moutinho, João Palhinha, Renato Sanches – Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota.
    Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Az olasz válogatott a vártnál nehezebben, csak hosszabbítás után győzte le az osztrákokat a szombat esti nyolcaddöntőben. Akár a belgákkal, akár a portugálokkal játszanak majd a következő körben, az a meccs biztosan a negyeddöntők legnagyobb rangadója lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!