Belgium–Portugália 1–0

2021. június 27. – 20:54

frissítve

Belgium–Portugália 1–0
Fotó: Thanassis Stavrakis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolcaddöntők egyik legjobban várt mérkőzése a világranglistát vezető belga válogatott és az Európa-bajnoki-címvédő portugál válogatott összecsapása. A sevillai La Cartuja-stadionban rendezett meccs Kevin De Bruyne és Cristiano Ronaldo, a két csapat legfontosabb játékosainak külön párharcáról is szólhat.

Szakkommentár

Ma este 9 órakor a világranglista első helyezettje találkozik az ötödikkel Sevillában, a La Cartuja Stadionban. A Belgium – Portugália Európa-bajnoki nyolcaddöntő akár egy előrehozott finálénak is tekinthető, ezért nézzük meg a két csapat eddigi teljesítményét statisztikáit.

  • A belgáké az egyik legrutinosabb keret a tornán. A 29,2 éves átlagéletkor és az 5 labdarúgó, aki már a 100. válogatott fellépésén is túl van, biztos alapokat teremt Roberto Martínez alakulatának. Belgium utoljára 1989-ben nyert Portugália ellen, igaz, hogy az elmúlt időszakban nem véletlenül került a FIFA-ranglista élére. Utolsó 12 mérkőzésükön nem találtak legyőzőre a „Vörös Ördögök”, de az elmúlt 26 találkozójukat tekintve is mindösszesen egyszer, Angliától szenvedtek vereséget tavaly októberben. 22 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség a mérlegük.
  • A csoportmeccsek alatt 57,7%-ban birtokolták a labdát, kevés helyzetet alakítottak ki, a 32 kísérletükből 15 talált kaput, a szerzett 7 gól viszont igen jó hatékonyságról tanúskodik.
  • A belga védelem viszont tökéletes zárt, bár a kritikusok már kicsit korosnak, lassúnak titulálták a háromvédős rendszer tagjait, mégis csak 1 gólt kaptak a 3 találkozón az ellenfelek által kialakított 34 helyzetből.
  • Belgium ott folytatta a tornát, ahol az Európa-bajnokság selejtezőit abbahagyta: mind a 10 összecsapásukat megnyerték (rajtuk kívül Olaszország is így szerepelt), szereztek 40 gólt (4 gólt átlagban) és csak hármat kaptak. A kvalifikáció alatt a legtöbb találatót szerző és legkevesebb gólt kapó csapat tagjai közül 15 játékos is eredményes volt, igazi csapatmunka vezetett a 24-es döntőbe. Eden Hazard és Kevin de Bruyne is 7-7 gólpasszt adott, náluk csak Memphis Depay (8) adott többet, Lukaku pedig 7 góllal és 4 assziszttal zárt.
  • Portugália sorsolása és továbbjutása már nehezebb feladat volt. A halálcsoportban szerzett 4 pont azonban máris több, mint a 2016-ban elért 3 döntetlenért járó 3 pont és az azzal elért kieséses szakasz. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy Fernando Santos csapata úgy nyerte meg az 5 évvel ezelőtti tornát, hogy rendes játékidőben mindösszesen 1 mérkőzést sikerült megnyernie a 7-ből (Wales ellen az elődöntőben), akkor azt is mondhatnánk, hogy ezúttal nem szerették volna a véletlenre bízni Ronaldóék a továbbjutás. A Magyarország ellen utolsó 10 percben szerzett 3 gól, valamint a franciák ellen két tizenegyessel kiharcolt döntetlen elegendő volt a következő körbe lépéshez. Az ellenfelek által kialakított 29 helyzet és a 6 kapott gól viszont intő jel kell, hogy legyen a továbbiakban. Hiába állnak kivételes képességű, mérkőzéseket eldönteni tudó labdarúgók Santos rendelkezésére, minden helyzetet, hátrányt ők sem tudnak megfordítani, kiegyenlíteni.
  • Portugália két csoportmeccsen is 50% alatt birtokolta a labdát, átadva a kezdeményezést ellenfeleinek, így nem meglepő a támadásban nagyon kevés kialakított helyzet (29), és az átlagos kaput eltaláló (14) mutató. A hatékonyság viszont Portugália esetében is szemet szúró, minden második kapura tartó lövésük a hálóban kötött ki.
  • Cristiano Ronaldo szerezte eddig a legtöbb gólt a tornán, a Serie A idei gólkirálya a selejtezők alatt is remekelt, 11 találatával a második legeredményesebb labdarúgó volt Harry Kane (12) mögött.
  • A fogadóirodák nagyobb esélyt látnak Belgium győzelmére, a nehezebb ágon való továbbjutás viszont azt jelenti, hogy ebből a párosításból csupa nagycsapaton keresztül vezet csak az út az idei Európa-bajnokság fináléjába.

Köszöntjük olvasóinkat a Telex Belgium–Portugália Eb-nyolcaddöntő élő közvetítésében A portugálokat jól ismerjük, hiszen a továbbjutásról hajszállal lemaradó magyar válogatott játszott ellenük a Puskás Arénában, a világranglistát vezető belgákról pedig az öt évvel ezelőtti Eb-ről idézhetünk fel pár kellemetlen élményt.

A mérkőzést Fehér János és Pál Tamás közvetíti majd, Hrutka János szakértőként csatlakozik hozzájuk. A találkozót Mizsur András foglalja majd össze a lefújás után. Jó szórakozást kívánunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!