A németek szétfutották a portugálokat, 4-2-re győztek a magyar csoportban

2021. június 19. – 19:56

frissítve

A németek szétfutották a portugálokat, 4-2-re győztek a magyar csoportban
Fotó: Matthias Schrader / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mintha kicserélték volna a németeket az Eb-csoportkör második fordulójára, a franciák elleni apátiának nyoma sem volt a portugálok ellen. Az első gól még Cristiano Ronaldóé volt, utána viszont 4-1-re fordítottak – két öngóllal – a németek. A 4-2-es végeredményt Diogo Jota állította be, de sokra nem mentek vele. Nagyon szoros az élmezőny a csoportunkban, őrült utolsó játéknap várható.

Németország kényszerhelyzetben fogadta szombaton az Eb-címvédő portugálokat, az első fordulóban elszenvedett vereséggel ugyanis nehéz helyzetbe kerültek, még úgy is, hogy a magyar-francián született óriási meglepetésdöntetlen könnyebbé tette a dolgukat. A németek fő gondja a teljes ötlettelenség volt az első meccsen, ezúttal viszont sokkal pörgősebben kezdtek, olyannyira, hogy Gosens már a negyedik percben vezetést szerzett egy akrobatikus mozdulattal, a gólt viszont les miatt visszafújták – a beadásra hozzá hasonlóan rárobbanó Gnabry volt picivel a védők mögött.

A portugál kapus, Rui Patrício gondjai igazából ekkor még csak kezdődtek, előbb Havertz, majd Müller is veszélyes lövéssel próbálkozott még az első negyedórán belül, de több más, kaput nem találó akciója is volt a németeknek.

Ám ahogy ilyenkor lenni szokott, a sok kihagyott helyzetnek nagy ára lett: a portugálok egy német helyzetből indított kontra végén nagyon sima gólt szereztek, Diogo Jota remek ütemű indításból lépett meg a védők mögött, a passzára pedig teljesen üresen érkezett a válogatottban 107., az Eb-ken 12. gólját jegyző Cristiano Ronaldo.

A gól a portugálokat pörgette fel jobban, a németek visszasüppedtek kicsit a franciák ellen már látott szintre. Szerencséjükre most nem tartott sokáig ez a kis hullámvölgy, a 30. perc környékén visszavették az irányítást, és átnyomták a padlón a gázpedált. Az addig remek munkát végző portugál védelem hirtelen megzavarodott, és négy perc alatt két öngólt hoztak össze. Mentségükre legyen mondva, mindkettő olyan ziccerben jött, hogy ha nem ők, akkor a németek lövik be a labdát.

Az elsőnél Gosens vágott középre kapásból egy keresztlabdát, Havertz és Ruben Dias egymással birkózva küzdött a labdáért, végül utóbbi lábáról került az a kapuba, még ha eredetileg Havertznek is írták be a gólt.

Négy perccel később megint irtózatos lendületű német támadás jött. Müller kétszer is középre emelte a labdát, a második próbálkozást Kimmich lőtte vissza középre, ahol Raphaël Guerreiro előzte meg Serge Gnabryt, csakhogy így öngól lett a vége gól helyett. A videóbíró sokáig nézte, hogy les volt-e, de végül megadták a találatot.

A németek a második félidőre sem álltak le, az 51. percben már 3-1-re vezettek. Ismét a szélről jött a veszély, Gosens tette tökéletesen a kapu elé a labdát, Havertznek csak be kellett passzolnia azt, amit könnyedén meg is tett.

És itt még nem volt vége, a 60. percben az addig sokat dolgozó és futó, szinte minden gólban szerepet vállaló Robin Gosens fejelt védhetetlenül a kapuba.

Sokáig nem maradt 4-1 az állás, a 67. percben egy szabadrúgás után Diogo Jotának kellett pár centiről kapuba helyeznie a labdát, ez pedig rutinmunkánál is egyszerűbb volt a Liverpool csatárának.

A hajrában újabb gólt nem, csak két nagy kapufát láthatott a müncheni közönség, amely igencsak jól szórakozhatott a szombati hőségben. A mérkőzés eseményeit – volt belőlük bőven – itt olvashatja vissza.

Pechünkre a németek pont a szerdai, Magyarország elleni csoportmeccs előtt kapták el a fonalat, így harmadikra talán még nehezebb dolga lesz Marco Rossi csapatának Münchenben, amely szombat délután pontot szerzett a franciák ellen. Főleg, hogy két forduló után nagyon szoros a csoport eleje, Franciaország 4, Németország és Portugália 3-3, Magyarország pedig 1 ponttal áll.

Portugália–Németország 2–4 (1–2)

  • München, vezette: Anthony Taylor (angol)
  • gólszerzők: Cristiano Ronaldo ('15), Diogo Jota ('67), illetve Rúben Dias ('35, öngól), Raphaël Guerreiro ('39, öngól), Havertz ('51), Gosens ('60)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!